BBQ pizza maken zonder stress (en zó lekker)
Vrijdagavond = pizzatijd. Zeker als we geen zin hebben om uitgebreid te koken. Een zelfgemaakte pizza met kip en bbq saus staat hier met stip op 1. Snel klaar, mega lekker en iedereen aan tafel (of op de bank) is stil. En geloof me: dat zegt genoeg. 😜
Ik gebruik heel simpel één kipfilet die ik kort in bouillon kook en daarna meng met bbq saus. De pizza beleg ik verder met rode ui, mais, champignons én heel veel Tex Mex kaas. Dol op een beetje pit? Voeg dan nog fijngehakte jalapeño toe. De oven doet de rest. En als het heel snel moet? Wraps of zelfgemaakte flatbread als bodem zijn ook top! O, en voordat je denkt dat ik altijd zelf mijn pizzadeeg maak, dan moet ik je teleurstellen. Tegenwoordig koop ik namelijk vaak kant en klaar pizzadeeg uit de vriezer in de supermarkt.

Waarom wij dol zijn op pizza met kip en BBQ saus
Antwoord op de vraag is heel simpel! Deze pizza is gewoon mega lekker! Deze pizza is ontstaan op een avond waarop ik nog kipfilet over had, een restje bbq saus in de koelkast stond en ik gewoon ontzettend veel zin had in pizza. De overige ingrediënten waren eigenlijk voor een Mexicaanse traybake maar dat recept volgt nog. De pizza was zo goed in de smaak gevallen thuis dat we hem tegenwoordig zeer regelmatig maken.

Voor meer pizza-inspiratie kun je ook eens onze pizza met pittige rookworst en kaas, pizza met pikante kip, paprika en rode ui of pizza met pistache pesto en kaas proberen. Net zo makkelijk, net zo lekker.
Recept pizza bbq kip

Pizza BBQ kip – met rode ui, kaas en BBQ saus
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 2 stuks pizzabodem
- 1 kipfilet
- 1 groentebouillonblokje
- 4 eetlepels BBQ saus + extra voor over de pizza
- 150 gram mais
- 125 gram champignons in dunne plakjes gesneden
- 1 jalapeño fijngehakt, zonder zaadjes en zaadlijst
- 150 gram Tex Mex kaas
- 15 gram basilicum grof gehakt
- 1 verpakking tomato frito Basil
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Breng een pan met water en een bouillonblokje aan de kook. Voeg de kipfilet toe, zet het vuur lager en laat in 10-15 minuten zachtjes gaar koken. Haal de kip uit het water, laat even afkoelen en trek of snijd in stukjes.
- Meng de stukjes kip met 4 eetlepels BBQ saus.
- Smeer de pizzabodems in met tomato frito basil (of gebruik kant-en-klare bodems met saus). Ik gebruik ongeveer 2 flinke eetlepels per bodem.TIP: wat je overhoudt van de tomato frito kan je invriezen voor een volgende keer.
- Bestrooi de bodems met een beetje Tex Mex kaas.
- Verdeel de BBQ kip over de pizza’s, gevolgd door champignons, jalapeño en mais. Strooi er royaal extra Tex Mex kaas overheen.
- Bak de pizza’s in de oven goudbruin en gaar volgens de instructies op de verpakking.
- Haal uit de oven en bestrooi met grof gescheurde basilicum. Drizzle er extra BBQ saus overheen en smullen maar! 😋
Notities
Veelgestelde vragen over een pizza bbq kip
Zeker! Bak de vega kip dan even kort op met wat BBQ saus en je hebt een heerlijke vleesvervanger met veel smaak.
Ja dat kan, maar vers is-ie echt het lekkerst. Dan blijft de bodem krokant en de kaas mooi gesmolten.
Wij gebruiken vaak tomatensaus, maar crème fraîche is ook heerlijk romig. Soms mengen we zelfs een beetje BBQ saus door de saus, voor nét dat zoet-rokerige effect dat perfect bij de kip past.
Mozzarella is smeuïg, cheddar geeft een volle smaak. Daarom gebruik ik vaak een zakje kant en klare geraspte Tex Mex kaas. Jong belegen kaas werkt trouwens ook prima.
Waarom deze pizza hier regelmatig op tafel staat
We hebben heel wat pizza’s geprobeerd, maar deze blijft inmiddels één van onze favorieten. Juist omdat je hem makkelijk aanpast aan wat je in huis hebt. Geen ingewikkelde ingrediënten, wél veel smaak. En dat is precies waarom we dit recept zo vaak blijven maken. En eerlijk: deze pizza is ook op maandag gewoon heerlijk. 😉
