Ik zal eerlijk zeggen dat ik geen enorme fan ben van de klassieke hachee. Ik vind het vaak te zoet en te weeïg van smaak. Daarom maak ik liever hachee met een pittige twist. Dit recept is dus allesbehalve authentiek. In hoeverre een stoof überhaupt authentiek kan zijn. Iedereen maak het op zijn of haar eigen manier. Dat is toch juist ook het leuke van koken! Je eigen draai aan recepten geven. Ik gebruik voor deze hachee bier maar mocht je geen alchohol willen gebruiken, dan kan je dit eventueel ook vervangen voor een bouillon. Door bier te gebruiken, krijgt je hachee echter wel een super rijke en volle smaak.
recept pittige Hachee
pittige hachee met sambal en ketjap manis
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 750 gram riblappen in grote stukken gesneden
- 4 stuks uien in halve ringen gesneden
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 300 milliliter bruin bier
- 1 eetlepel appelstroop flinke eetlepel
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 3 stuks gedroogde laurierblad
- 4 stuks kruidnagel
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels sambal badjak
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels suiker
- maïzena optioneel
- 1 eetlepel bloem flinke eetlepel
- roomboter en olie
Instructies
- Bestrooi het vlees met een flinke eetlepel bloem, peper, en zout. Verhit een klont roomboter en een scheutje olie in een stoofpan. Bak het vlees rondom goudbruin aan. Haal het vlees dan uit de pan.
- Bak in het braadvet de uien met de paprikapoeder, sambal,chilipoeder en de knoflook. Voeg het vlees toe, bier, ketjap manis, suiker en een flinke el appelstroop. Roer alles even goed door. Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg deze in de stoof. Leg de deksel op de pan en laat het vlees 4 uur sudderen. Laat daarna nog een half uur zonder deksel op de pan sudderen, hierdoor kan de saus een beetje indikken. Breng eventueel op smaak met extra peper en of zout. Haal voor serveren de laurierblaadjes uit de stoof.
- TIP: mocht je de saus niet dik genoeg vinden? Voeg dan een maïzena papje toe. Meng hiervoor 1 tl maïzena met een klein scheutje water en roer dit door de stoof.
TIP: welk merk bier je gebruikt maakt op zich niet zo heel veel uit. Zorg wel dat het een redelijk donker bier is, met zoete tonen. Bijvoorbeeld een Leffe Bruin, Oud bruin van Heineken of een de Winter van Warsteiner.
stoofvlees met bier
Meestal wordt hachee gegeten met rode kool maar dat lust ik dus echt totaal niet! Alleen de geur van rode kool zorgt al voor kippenvel. Daarom aten wij de hachee met een smeuïge aardappelpuree, op smaak gebracht met veel roomboter en geraspte kaas. Voor toch nog “groenvoor” kookte ik broccoli erbij. Met de broccoli deed ik niets bijzonders, behalve een klontje roomboter en nootmuskaat.
tips tegen het mislukken van stoofvlees
- Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Als je koud vlees gaat aanbraden, dan trekt het vlees samen en zal je vlees taai blijven.
- Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
- Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.
- Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
- Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet tevens ook op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
- Heel belangrijk, voeg zuren aan je vlees toe. Bijvoorbeeld (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in het vlees wordt afgebroken, waardoor het vlees mals wordt.