Pistache pesto zelf maken is niet alleen veel lekkerder dan uit een potje, maar ook perfect als je een alternatief zoekt voor pesto met pijnboompitten. Deze variant staat in 5 minuten op tafel en is zó vol van smaak dat je daarna niks anders meer wilt. 😋

Recept video: zo maak je deze pistache pesto
Wil je precies weten hoe wij onze pistache pesto maken? Kijk dan snel de video hieronder! Liever meteen aan de slag? Onder de video vind je het complete recept met alle ingrediënten en stappen.
Recept: pistache pesto

Pistache pesto
Equipment
- keukenmachine
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 95 gram pistachenootjes gepeld en ongezouten
- 15 gram basilicum
- 5 blaadjes munt optioneel voor een extra frisse pesto
- 1/2 citroen rasp en sap nodig
- 1 teentje knoflook grof gehakt, flinke teen gebruiken
- 30 gram grana padano flakes
- 100 milliliter extra vierge olijfolie
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- zout naar smaak
- chilivlokken optioneel en naar smaak
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een smeuïge pesto. Voeg overigens niet alle citroensap in één keer toe maar begin met een klein kneepje. Meer toevoegen kan altijd nog. Breng eventueel nog extra op smaak met zwarte peper of zout. Voeg eventueel meer olijfolie toe als je de pesto te dik van structuur vindt.
- TIP: heb je geen keukenmachine dan kun je ook alle ingrediënten fijnmalen in een vijzel.
- TIP: in plaats van Grana Padano flakes kan je ook Parmezaan of Pecorino gebruiken.
- TIP: wil je deze pesto vegan maken? Gebruik dan een vegan geraspte kaas of gebruik edelgistvlokken.
Video
Voedingswaarden
Een verrassend alternatief voor klassieke pesto
Lust jij ook graag gerechten met pesto? Dan is deze pistachevariant echt een aanrader. Zelf gebruik ik het tegenwoordig in plaats van klassieke pesto. Bijvoorbeeld op stokbrood met brie en pesto, door een pastasalade met kip of in pesto twisters met kaas.
De combinatie van basilicum, pistachenootjes en Grana Padano zorgt voor een romige, aardse smaak die nét even anders is. Extra lekker met een beetje citroenrasp, munt en een snuf chilivlokken.
💡 TIP: pistachenootjes zijn aan de prijzige kant. Voor een goedkopere pesto kun je zonnebloempitten of ongezouten cashewnoten gebruiken. Ook panko (grof broodkruim) geeft een verrassend lekkere structuur.



Waarom wij kiezen voor pistache pesto zonder pijnboompitten
Ik heb zelf een intolerantie voor pijnboompitten en kreeg daardoor vaak last van een vieze, bittere nasmaak, misselijkheid en buikpijn. Sinds ik ben overgestapt op pistachenoten is dat helemaal verdwenen. En eerlijk? Ik mis klassieke pesto totaal niet meer. Pistachenoten geven een romige structuur en een lichtzoete smaak die ik persoonlijk nog lekkerder vind.
Waar kun je pistache pesto allemaal voor gebruiken?
Deze pesto is zó veelzijdig. Wij gebruiken het thuis bijvoorbeeld:
- Als dip op een borrelplank met stokbbrood en rauwkost.
- Als smeersel op toast of onder een gepocheerd ei.
- Als dressing door een salades of op gegrild vlees.
- Door pasta of op een flatbread met geroosterde groenten.
Veelgestelde vragen over pistachepesto
Pistache pesto wordt gemaakt met pistachenoten in plaats van pijnboompitten. Dat geeft een iets zoetere en vollere smaak dan de klassieke variant. Bij ons thuis is dit inmiddels een van de favorieten.
Ja hoor, dat doen wij ook wel eens. Je kunt Grana Padano of Parmezaanse kaas weglaten of vervangen door edelgistvlokken voor een vegan variant. De smaak blijft heerlijk romig.
Bij ons gaat het vaak binnen een dag op, maar als je het bewaart in een schoon potje met een laagje olie erop, blijft het in de koelkast 4-5 dagen goed.
Wij gebruiken het graag als dip bij de borrel, op een broodje met gegrilde groenten, door een simpele pasta of zelfs als dressing door een salade.
Ja, dat kan. Vries het in kleine porties in, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Zo kun je altijd een beetje ontdooien wanneer je het nodig hebt.

Wij maken graag frisse dips en smeersels zoals deze pistache pesto. Wil je vaker makkelijke en lekkere recepten? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal, daar delen we al onze receptvideo’s. Vond je de video leuk? Geef dan een duimpje omhoog! 😊
Laatste update: 10 juni 2025. Dit artikel is aangevuld met nieuwe tips, persoonlijke ervaringen en een video om het recept nog makkelijker te maken.