Smullen met een beetje pit! Dat doe je absoluut met dit patatje stoofvlees. Dat je mij wakker mag maken voor een frietje is niet bepaald een geheim. Ik ben gek op patat!! Sterker nog, ik eet echt iedere week minimaal 1x per week patat. Vaak ook wel twee keer 😉 En ach, soms ook wel drie keer per week. Patat verveelt mij echt nooit! Om je patat een beetje “op te pimpen” is het erg lekker om een patatje stoofvlees te maken. Dit keer heb ik gekozen voor een vrij pittige variant. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Daarom neem ik je de komende tijd mee in verschillende soorten “patatje stoofvlees”. Ben jij ook zo dol op stoofvlees? Probeer dan ook eens onze anders stoofvlees recepten uit.

Welk bier gebruiken
Voor deze stoof gebruik ik een donker maar ietwat zoetig herfstbier. Dit geeft je stoof een heerlijke diepe smaak. Wil je liever geen alcohol gebruiken, dan kun tegenwoordig prima uit de voeten met een 0.0 bier. De 0.0 varianten zijn gelukkig in vele soorten verkrijgbaar en ook in de herfstbier heb je meerdere 0.0 varianten. Ook een lekker stoof recept met bier is onze kip in bier gestoofd.
Laat de pit in de stoof je niet afschrikken. Uiteraard kan je deze stoof ook minder pittig of helemaal niet pittig maken. Wil je de stoof minder pittig? Gebruik dan alleen sambal Badjak en laat de sambal Oelek achterwege. Wil je de stoof helemaal niet pittig? Heel simpel! Gebruik dan helemaal geen sambal.
Recept patatje stoofvlees

Patatje stoofvlees
Equipment
- stoofpan
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 750 gram sukadelappen of riblappen
- 2 uien grof gesneden (grote uien gebruiken)
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 fles Herfstbok bier
- 1 eetlepel appelstroop flinke eetlepel gebruiken
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel
- 4 stuks kruidnagel
- 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels
- 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
- 3 gedroogde laurierblaadjes niet te kleine blaadjes gebruiken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 eetlepel bloem
- roomboter
- zonnebloemolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Bestrooi het vlees met een flinke eetlepel bloem, peper, en zout. Verhit een klont roomboter en een scheutje olie in een stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees dan uit de pan.
- Bak in het overbleven braadvet de uien met de paprikapoeder, sambal oelek, sambal badjak, kerriepoeder en de knoflook. Voeg het vlees toe samen met het bier, ketjap manis, bruine suiker en de appelstroop. Roer alles even goed door. Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg deze in de stoof. Leg de deksel op de pan (klein beetje open laten) en laat het vlees minimaal 4 uur sudderen. Laat daarna zeker nog een half uur zonder deksel op de pan pruttelen. (zet het vuur eventueel iets hoger) Hierdoor kan de saus een beetje indikken. Breng eventueel extra op smaak met peper en of zout. Haal voor serveren de laurierblaadjes uit de stoof.
- TIP: mocht je de saus niet dik genoeg vinden? Voeg dan een maïzena papje toe. Meng hiervoor 1 flinke tl maïzena met een klein scheutje water en roer dit door de stoof.
FAQ – veelgestelde vragen over patatje stoofvlees
Ja, stoofvlees smaakt zelfs beter als het een nachtje heeft gestaan. De smaken trekken goed in en het vlees wordt nog malser. Warm het langzaam op in een pan of oven.
Stoofvlees wordt extra mals door het langzaam te garen op een lage temperatuur. Gebruik rundvlees met veel bindweefsel, zoals sukade of runderlappen en laat het minstens 3 uur sudderen. Hoe langer hoe beter!
Voor een rijke smaak gebruik je een donker bier, zoals bokbier of een trappist. Liever zoeter? Kies dan een dubbel of bruin bier. Wil je een stoofvlees met pit? Ga dan voor een kruidig herfstbier.
Patatje stoofvlees is vooral populair in Nederland en België. Dit gerecht bestaat uit friet, gestoofd rundvlees en wordt vaak gegeten met mayonaise.
Bier en wijn bevatten zuren en enzymen die het vlees malser maken en geven een volle smaak aan een stoof. In België wordt vaak een bruin bier gebruikt, terwijl Franse stoofgerechten zoals Boeuf Bourguignon juist met rode wijn worden bereid.
Patatje pittig stoofvlees





Als je van deze foto’s geen honger krijgt, dan weet ik het ook niet meer 😉 Voor de zekerheid heb ik een foto toegevoegd welk bier ik gebruikt heb.
Tips voor mals stoofvlees
- Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
- Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is.
- Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.
- Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
- Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
- Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
hoe lang moet vlees stoven
Laat ik beginnen met vermelden dat hoe langer je stoofvlees kan pruttelen hoe lekkerder. Ik zet meestal in de ochtend het stoofvlees op en laat dit tot etenstijd heeeeeeeeel langzaam garen. Onderstaande tijden geven je wel een beetje houvast wanneer je vlees in ieder geval gaar is.
- Riblappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur
- Sucadelappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 4 uur
- Magere runderlappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur
Patatje stoofvlees is zo’n gerecht waar je iedereen blij mee maakt. Een bord vol comfort food, met lekker mals vlees, friet en een klodder mayo. Perfect voor een doordeweekse traktatie of een ontspannen weekendmaaltijd. Dus zet die pan op het vuur en geniet! Heb je dit recept gemaakt dan zouden wij het leuk vinden als je ons laat weten wat je ervan vond in onderstaande reacties.