Pastinaaksoep met prei en aardappel. Deze lekkere soep is gezond, simpel én snel te bereiden. Eet de soep bij de lunch of als avondmaaltijd.
Pastinaak soep maken
Pastinaak is een groente die niet heel erg veel gebruikt wordt maar wat écht een heerlijke groente is. Pastinaak is familie van de wortel. Het heeft een zachte en ietwat anijsachtige smaak. Naast dat het heerlijk is om pastinaak in een soep te gebruiken kun je pastinaak ook goed roosteren, grillen of gebruik de groente in een stamppot. Deze soep is wat dikker van structuur door de pastinaak en de aardappel en daardoor echt een heerlijke vullende najaarssoep.
Ben jij net zoals ons ook dol op soep? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: zoete aardappelsoep, romige champignonsoep of maak een keertje de broccolisoep met courgette klaar.
Recept pastinaaksoep met prei
Pastinaaksoep met prei en aardappel
Ingrediënten
- 400 gram pastinaak geschild en in blokjes gesneden
- 400 gram iets kruimige aardappels geschild en in blokjes gesneden
- 2 stuks prei gewassen en in ringen gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook grof gehakt
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1,5 groentebouillonblokje
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 flinke theelepels kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- snufje chilivlokken
- 800 milliliter water
- 250 mililiter kookroom ik gebruik zelf plantaardige kookroom
- olijfolie of zonnebloemolie
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een stoof/soeppan en bak de uien met de prei, pastinaak, aardappel en knoflook voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de verkruimelde bouillonblokjes samen met de chilivlokken, zwarte peper, oregano, kerriepoeder en mosterd toe en bak kort mee.
- Voeg het water toe, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 20 minuten pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer, meng de room door de soep en breng eventueel extra op smaak met een snuf peper en/of zout.
- TIP: gebruik niet alle kookroom in 1x maar bewaar een beetje ter garnering. Bestrooi de soep vlak voor serveren eventueel met een snufje chilivlokken.
- TIP: wil je deze soep lactosevrij en vegan bereiden? Gebruik dan plantaardige kookroom.
- TIP: wil je liever geen room gebruiken? Gebruik dan 150-200 ml meer water.
Aardappel of alleen pastinaak gebruiken
Zelf heb ik dit keer een combinatie gebruikt van pastinaak en aardappel maar je kunt ook prima alleen pastinaak gebruiken. Wanneer je ervoor kiest om de aardappel uit het recept weg te laten moet je wel meer pastinaak gebruiken.
Ik breng zelf de soep op smaak met kerriepoeder, gedroogde oregano, mosterd, groentebouillon, peper, zout en chilivlokken maar ga gerust zelf experimenteren met specerijen. Zo is het ook erg lekker om vadouvan, dukkah of za’atar te gebruiken. Zo smaakt je pastinaaksoep met aardappel en prei iedere keer weer anders.
Pastinaaksoep met prei en aardappel
Hopelijk ga jij net zo genieten van deze romige pastinaaksoep met prei en aardappel als wij thuis hebben gedaan. Wij eten graag plaattaart met aubergine en tapenade bij de soep. Gewoon stokbrood of een tosti kan natuurlijk ook.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.