Pastasalade met pesto. Deze pastasalade is extra lekker door de geroosterde tomaatjes uit de oven die erbij geserveerd worden.
Pastasalade met pesto
Nu de zomer eraan komt en het zonnetje schijnt is het tijd om te genieten van lichte en frisse maaltijden. Een gerecht dat perfect past bij dit weer is natuurlijk een pastasalade. Van deze pastasalade smult het hele gezin! (althans hier wel 🙂 )
De pesto voegt een heerlijke smaak toe aan de salade. Pesto wordt traditioneel gemaakt van basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie.
Je kunt natuurlijk pesto zelf maken maar ik gebruik meestal kant en klare pesto van de versafdeling uit de supermarkt. Budgettip: bij Dirk heb je altijd 3 bakjes verse pesto voor 5,- euro. Ik vries meestal 1 of 2 bakjes in.
Ben jij ook zo fan van pastasalades? Probeer dan ook eens de pastasalade met honing-mosterdsaus en gegrilde kip of de pastasalade met tonijn en feta.
Geroosterde tomaatjes uit de oven
De belangrijkste smaakmaker van deze pastasalade zijn eigenlijk de geroosterde tomaatjes uit de oven. Tomaten zijn niet alleen ontzettend lekker maar ook ontzetten gezond. Ze bevatten heel vitamine C, vezels, kalium en vitamine K.
Ik breng de tomaatjes extra op smaak met olijfolie, knoflook, oregano, peper, zout, chilivlokken en honing.
Ook lekker om te eten met geroosterde tomaatjes is mijn pasta met prei en spekjes.
Welke pasta gebruiken
Welke pasta je “moet” gebruiken is eigenlijk een persoonlijke kwestie van smaak. Zelf vind ik voor pastasalade kortere en iets dikkere varianten lekker. Bijvoorbeeld penne, fusilli, farfalle of macaroni.
Deze soorten pasta absorberen de smaken van de pesto en geroosterde tomaatjes goed en zorgen voor een mooie textuur in de salade. Zorg er overigens wel voor dat je de pasta al dente kookt, zodat de pasta stevig blijft en niet papperig wordt.
Pastasalade met pesto
Pastasalade met pesto
Ingrediënten
GEROOSTERDE TOMAATJES
- 500 gram snoeptomaatjes
- 2 theelepels gedroogde oregano
- snufje chilivlokken
- 2 theelepels honing
- scheutje extra vierge olijfolie
PASTASALADE MET PESTO
- 300 gram pasta ik gebruike volkoren fusilli
- 1 groentebouillonblokje
- 90 gram pesto
- 30 gram pijnboompitten
- 1 zak rucola ik gebruikte een zak van 85 gram
- snufje zout optioneel
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1/2 citroen raps en sap nodig
- 1 bol mozzarella in stukjes gescheurd
- 80 gram parrano snippers ook lekker is Parmezaan snippers
- flinke hand verse basilicum fijngehakt
- scheutje extra vierge olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Meng de snoeptomaatjes met alle overige ingrediënten voor de geroosterde tomaatjes uit de oven. Verdeel de snoeptomaatjes over een bakplaat en rooster de tomaatjes voor 20-25 minuten in de oven.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
- Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing met een groentebouillonblokje. Giet de pasta af, spoel na met koud water.
- Meng de pasta met de pesto, citroensap, citroenrasp, peper, basilicum, rucola en de pijnboompitten. Breng eventueel extra op smaak met een snufje zout. Drizzle er een beetje extra vierge olijoflie overheen vlak voor serveren.
- Het makkelijkst is om de pastasalade te verdelen over 4 borden. Leg daarop de geroosterde tomaatjes uit de oven en verdeel er de Grana Padano snippers en stukjes mozzarella overheen. Je kunt ook de pastasalade met de geroosterde tomaten in een grote schaal serveren.
- TIP: voeg eventueel stukjes gerookte kip of stukjes gerookte zalm toe.TIP: serveer er eventueel stokbrood bij met (zelfgemaakte) kruidenroomkaas.
Pastasalade met pesto en geroosterde tomaatjes
Deze pastasalade met pesto en geroosterde tomaatjes is een perfecte keuze voor een lichte en smaakvolle zomerse maaltijd.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken