pasta pesto met geroosterde tomaten

pasta pesto met geroosterde tomaten

Pasta pesto met geroosterde tomaten is dé perfecte zomerse maaltijd. Of je het nu warm, lauwwarm of koud eet, deze Italiaanse klassieker blijft heerlijk. Waan jezelf even in Italië gewoon in je eigen huis aan de keukentafel, op het balkon of in je tuin. Geniet van een bord vol smaakvolle pasta met romige pesto en zoete geroosterde tomaatjes. Klinkt goed, toch?

Wil je dit gerecht nog feestelijker maken? Serveer er dan tapenade broodjes bij en maak een salade caprese als frisse tegenhanger. Zo zet je binnen no-time een complete Italiaanse maaltijd op tafel!

pasta pesto met geroosterde tomaten

Welke pesto gebruiken

Oké, ik geef het toe! Ik maak pesto bijna nooit zelf. Hoewel verse zelfgemaakte pesto natuurlijk heerlijk is, kies ik vaak voor een kant-en-klare pesto uit de supermarkt. Dit kan een pesto uit een potje zijn maar ook de “verse” variant uit het koelschap. Voor dit recept raad ik aan om een verse pesto te gebruiken. Die heeft vaak net wat meer smaak en structuur dan de standaard potjes met pesto. Maar wil je liever helemaal voor gemak gaan? Dan werkt een kant en klare variant natuurlijk ook prima.

👉 Meer zin in een koude pasta? Probeer dan mijn pastasalade met gerookte kip.

Recept pasta pesto met geroosterde tomaten

pasta pesto met geroosterde tomaten

Pasta pesto met geroosterde tomaten

Deze pasta pesto met geroosterde tomaten en mozzarella is een gezonde, simpele maar vooral heerlijke avondmaaltijd.
4
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaans, Italiaanse
Trefwoord: geroosterde tomaten, pasta, pasta pesto, pesto
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Servings: 4 personen

Equipment

  • 1 bakplaat of grote lage ovenschaal

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 700 gram tomaatjes ik gebruikte gemengde tomaatjes
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 tl pul biber of een snuf chilivlokken
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano

PASTA PESTO

  • 350 gram pasta naar eigen keuze
  • 100 gram pesto
  • 35 gram pijnboompitten
  • 1 bol mozzarella
  • handje verse basilicum grof gehakt/gescheurd

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de tomaatjes op een bakplaat. Meng in een schaaltje de olijfolie, peper, zout, pul biber (of chilivlokken), gedroogde oregano, balsamico azijn en de knoflook. Verdeel dit over de bakplaat en meng met je handen alles door elkaar. Rooster de tomaatjes in 20-25 minuten goudbruin. Laat de tomaatjes even een paar minuten afkoelen voor gebruik.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en meng met de pesto.
  • Serveer de pasta pesto met de geroosterde tomaten. (inclusief eventueel kookvocht) Bestrooi de pasta met de pijnboompitten, scheur de mozzarella in stukjes eroverheen en verdeel de verse basilicum over de pasta.
  • Drizzle eventueel nog wat extra olijfolie over de pasta. Eet smakelijk!
  • TIP 1: ook erg lekker met extra Parmezaan over de pasta.
    TIP 2: ook erg lekker is het om nog extra fijngehakte rozemarijn over de pasta te gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Geroosterde tomaten uit de oven

Geroosterde tomaten maken is echt super simpel. Leg alle ingrediënten op een bakplaat, meng even door en schuif het geheel de oven in.

Een snuf peper, zout, gedroogde oregano, knoflook, olijfolie, balsamico azijn en pul biber eroverheen. Smullen maar! Groot voordeel van geroosterde tomaten is dat je huis er super lekker van gaat ruiken. Je waant jezelf echt eventjes in Italië.

verschillende tomaten

Zelf ben ik normaal gesproken niet zo’n fan van balsamico azijn maar in dit recept werkt het perfect. Door de hitte van de oven karamelliseren de tomaten waardoor ze een intense en zoete smaak krijgen.

geroosterde tomaten uit de oven

BBQ-tip: rooster de tomaten eens op de BBQ in een gietijzeren pannetje. Zo krijgen ze een heerlijke rokerige smaak 😋

Welke pasta is het lekkerst bij pasta pesto?

Dit recept werkt met vrijwel elke pastasoort. Ga je voor een koude pastasalade, dan raad ik aan om een korte pasta te gebruiken zoals bijvoorbeeld penne, farfalle, fusilli of rigationi.

Pasta pesto met geroosterde tomaten en mozzarella

pasta pesto met geroosterde tomaten

Wil je nog een extra romige twist? Voeg dan mozzarella toe. Deze smelt een beetje door de warme pasta en maakt het gerecht nóg lekkerder. Geen fan van kaas? Dan kun je dit natuurlijk gewoon weglaten. Buon appetito! 🍽️

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken