Pasta pesto met geroosterde tomaten. Als dit geen gezonde zomerse maaltijd is dan weet ik het ook niet meer. Deze pasta pesto is zowel lekker om warm, lauwwarm als koud te eten. Waan jezelf even gewoon in Italië in je eigen huis, tuin of op het balkon.
Maak bij deze pasta heerlijke tapenade broodjes en serveer er een salade caprese bij. Er staat dan echt een feestje bij je op tafel.
Welke pesto gebruiken
Oké, ik beken! Ik ben waarschijnlijk een mega luie kokkin. Ik maak namelijk vrij weinig zelf pesto en maak graag gebruik van de kant en klare pesto’s uit de supermarkt. Dit kan gewoon pesto uit een potje zijn of “verse” pesto van de versafdeling.
Voor dit recept is het wel het lekkerste om een verse pesto te gebruiken. Dit kan dus zowel een zelfgemaakte variant zijn als die van de supermarkt. Ik houd zoals gezegd van makkelijk en gebruik die van de supermarkt.
Ook een lekkere pasta met pesto is mijn pastasalade met gerookte kip.
Geroosterde tomaten uit de oven
Hoe simpel wil je het hebben. Om geroosterde tomaten te maken gooi je…of oké leg je….alle ingrediënten op een bakplaat, even mengen en dan hop….de oven in.
Een snuf peper, zout, gedroogde oregano, knoflook, olijfolie, balsamico azijn en pul biber eroverheen. Smullen maar! Groot voordeel van geroosterde tomaten is dat je huis er super lekker van gaat ruiken. Je waant je echt eventjes in Italië.
Zelf ben ik normaal gesproken niet zo’n liefhebber van balsamico azijn. Echter door de azijn gaan de tomaatjes heerlijk karameliseren. Sla dit ingrediënt dus echt niet over. Ook al ben je misschien geen fan van balsamico.
TIP: ook lekker is om de geroosterde tomaten op de bbq te bereiden. Zo krijgen je tomaatjes een heerlijke rokerige smaak.
Pasta pesto
Welke pasta kan je nu het beste gebruiken voor dit recept? Eigenlijk iedere pasta die jij maar lekker vindt! Wanneer je de pasta pesto met geroosterde tomaten koud wilt eten, zou ik je wel willen adviseren om een korte pasta te gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld penne, Farfalle, Fusilli of Rigationi.
Recept pasta pesto met geroosterde tomaten
Pasta pesto met geroosterde tomaten
Equipment
- 1 bakplaat of grote lage ovenschaal
Ingrediënten
- 700 gram tomaatjes ik gebruikte gemengde tomaatjes
- 3 teentjes knoflook geraspt
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 tl pul biber of een snuf chilivlokken
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gedroogde oregano
PASTA PESTO
- 350 gram pasta naar eigen keuze
- 100 gram pesto
- 35 gram pijnboompitten
- 1 bol mozzarella
- handje verse basilicum grof gehakt/gescheurd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de tomaatjes op een bakplaat. Meng in een schaaltje de olijfolie, peper, zout, pul biber (of chilivlokken), gedroogde oregano, balsamico azijn en de knoflook. Verdeel dit over de bakplaat en meng met je handen alles door elkaar. Rooster de tomaatjes in 20-25 minuten goudbruin. Laat de tomaatjes even een paar minuten afkoelen voor gebruik.
- Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.
- Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en meng met de pesto.
- Serveer de pasta pesto met de geroosterde tomaten. (inclusief eventueel kookvocht) Bestrooi de pasta met de pijnboompitten, scheur de mozzarella in stukjes eroverheen en verdeel de verse basilicum over de pasta.
- Drizzle eventueel nog wat extra olijfolie over de pasta. Eet smakelijk!
- TIP 1: ook erg lekker met extra Parmezaan over de pasta. TIP 2: ook erg lekker is het om nog extra fijngehakte rozemarijn over de pasta te gebruiken.
Pasta pesto met geroosterde tomaten en mozzarella
Zonder de mozzarella is de pasta pesto met geroosterde tomaten ook al echt heel erg lekker.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken