Bij ons thuis staat pasta bijna wekelijks op tafel en deze pasta met groene asperges is een recept dat wij heel graag eten. De combinatie van knapperige groene asperges met frisse citroen en dille maakt dit gerecht heel erg smaakvol en het is ontzettend snel te maken. Zelfs de kinderen eten hun borden leeg en dat wil bij ons thuis wat zeggen.
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Hoe wij deze frisse pasta met groene asperges maken
- Variatietips met spekjes, kip of zalm
- Veelgestelde vragen over de pasta met groene asperges
- Serveertips om de maaltijd compleet te maken
- Meer lekkere pastarecepten

Hoe maak je de pasta met groene asperges, citroen en dille
Wat ik zelf heel fijn vind is dat deze romige pasta met groene asperges in 20 minuten op tafel staat. Ideaal op drukke dagen, ik hoef alleen de pasta te koken, de asperges kort te bakken en alles af te maken met mascarpone, citroen en dille. Zelf voeg ik na serveren nog extra citroensap toe maar Jan Willem houdt het liever iets neutraler. Dus proef zelf tussendoor de saus of je meer citroensap wilt toevoegen.
Ik breng de saus vaak op smaak met vadouvan. Dit is een Indiase specerijenmix met een warme, licht kruidige smaak. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan gewoon kerriepoeder of kerrie madras, dat werkt net zo goed. Een ander lekker recept met vadouvan is ons broodje rosbief met vadouvan mayonaise.

Recept pasta met groene asperges, citroen en dille
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 350 gram pasta soort naar eigen wens
- 350 gram groene asperges
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 citroen rasp en sap nodig
- 250 gram mascarpone
- 1,5 theelepel vadouvan
- 7 gram verse dille fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 snuf zwarte peper en zout
- 1 groentebouillonblokje
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Snijd de onderkant van de groene asperges (±2 cm) en snijd ze vervolgens in stukken van ±3–4 cm.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en fruit de uien en knoflook 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de groene asperges toe en bak ze 4 à 5 minuten mee, tot ze beetgaar zijn.
- Roer de mascarpone, citroenrasp, sap van een halve citroen en de verse dille door de pan. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus op heel laag vuur staan. TIP van Marie Louise: ik vind het lekker om vaak iets meer citroensap toe te voegen, dus voeg gerust naar smaak meer of minder toe.
- Breng een grote pan water aan de kook met het bouillonblokje. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht.
- Meng de gekookte pasta door de citroen-roomsaus. Voeg eventueel wat kookvocht toe naar wens voor een romigere saus. Schep de pasta over 4 borden, bestrooi met extra versgemalen zwarte peper, wat extra dille en eventueel chilivlokken. Eet smakelijk. TIP: het is ook erg lekker om nog geraspte kaas over de pasta te serveren.
Notities
Voedingswaarden
Variatietips
Deze pasta met groene asperges is van zichzelf vegetarisch, maar je kunt hem makkelijk aanvullen met vlees of vis.
- Met krokante gebakken spekjes erbij wordt hij lekker hartig. Onze kinderen zijn echt dol op deze variatie.
- Blokjes gerookte kip geeft een zachte rokerige smaak die heerlijk is bij de frisse citroensmaak.
- Gegrilde kip is er ook erg lekker bij en daardoor vult de pasta iets meer. Breng kipfilet op smaak met paprikapoeder, vadouvan, peper en zout en bak deze goudbruin en gaar.
- Gerookte zalm is mijn persoonlijke favoriet, die combinatie met citroen en dille blijft een klassieker.
👉 Nog meer inspiratie nodig? Wij maken echt vaak pasta en hebben er inmiddels een hele verzameling van. Bekijk hier al onze pastarecepten en ontdek nog meer lekkere variaties.
Veelgestelde vragen over de pasta met groene asperges
Ja hoor, dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat witte asperges iets langer nodig hebben. Ik kook ze zelf altijd zo’n 3-5 minuten voordat ik ze verder verwerk. Wil je meer weten over groene asperges, zoals hoe je ze bijvoorbeeld schoonmaakt en bewaart? Kijk dan eens bij Verse Oogst voor handige tips.
Ik gebruikte dit keer rigatoni maar iedere andere pastasoort is er lekker bij. Denk aan tagliatelle, penne, fusilli of spaghetti. Gebruik gewoon wat jij lekker vindt of wat je in huis hebt.
Zeker! Voeg dan wel een scheutje water toe om de saus weer lekker romig te maken. De saus trekt natuurlijk in de pasta, en daardoor wordt het ietsjes droger.
Absoluut! Verse basilicum of peterselie zijn ook heerlijk in dit gerecht.

Wat eet je erbij?
De pasta met groene asperges is al een complete avondmaaltijd maar wil je uitpakken, dan past een frisse salade er goed bij. Denk aan een caprese salade met geroosterde tomaten of een caprese salade met pesto en tomaat.
Ook een stuk zelfgebakken brood, zoals ons no-knead brood met kruidenboter doet het altijd goed. Wil je het simpel houden? Dan bak ik vaak gewoon een knoflookstokbrood af of maak ik een snelle rucola salade met citroensap, zwarte peper, zeezout en een beetje chilivlokken.
Meer lekkere pastarecepten



Ben jij net als wij gek op pasta? Dan moet je zeker ook eens onze pasta met garnalen proberen, die is heerlijk romig en kruidig van smaak door de cajunkruiden. Of ga voor de makkelijke pasta met pistache pesto, die ook bomvol smaak zit. Wil je echt een hele snelle pasta? Maak dan de romige pasta Boursin met tortellini, dat recept blijft grote favoriet bij ons thuis.

Bij ons thuis gaat deze pasta met groene asperges altijd schoon op. Zelfs Jan Willem, die normaal niet zo van dille houdt, schept twee keer op! 😋