Macaroni met verse worst in tomatensaus. Heb je weinig tijd maar wil je wel lekker eten? Maak dan deze verrukkelijke macaroni klaar.

Macaroni of andere pasta
De titel is “macaroni met verse worst in tomatensaus”. Voel je echter niet verplicht om per se macaroni te gebruiken. De pastasaus is uiteraard ook lekker met een andere pastasoort. Denk aan spaghetti, penne, rigatoni of bijvoorbeeld fussilli. Zelf gebruik ik graag het huismerk macaroni van Dirk. Deze macaroni is klaar in 3-4 minuten en is iets langer dan de meeste macaroni’s.
Wanneer je deze pasta gezond wilt eten kies dan voor een volkoren pasta. Een volkoren pasta bevat namelijk veel meer vezels. Helaas vinden onze kids volkoren pasta niet zo heel erg lekker. Meestal gebruik ik daarom toch maar “gewone” pasta.
Verse worst in tomatensaus
Ik gebruik tegenwoordig heel vaak in gerechten verse worst. Het voordeel van verse worst is dat het vlees al gekruid is en dus veel smaak bevat. Andere lekkere recepten met verse worst zijn bijvoorbeeld: krieltjes ovenschotel met bloemkool en verse worst of de spaghetti met Boursin.
Het uitknijpen van de verse worst kan er een beetje gek uitzien (daar weet onze aannemer inmiddels alles van) Die moest even twee keer kijken toen ik de worst aan het uitknijpen was boven de pan. Veel gelach en rode oortjes tot gevolg. Nu kan je ook de de worst over de lengte insnijden het het vlees eruit halen. Snijd/hak vervolgens het vlees in stukjes. Dit is misschien een netere manier 😉


Kruidige tomatensaus
Naast het gebruik van verse worst, ui en knoflook breng ik de tomatensaus ook nog op smaak met een aantal specerijen. Ik heb dit keer gekozen om een heerlijke kruidige tomatensaus te maken. Hiervoor gebruik ik kaneel, paprikapoeder, kerriepoeder, Italiaanse kruiden, sambal badjak en een bouillonblokje.
Recept macaroni met verse worst in tomatensaus

Macaroni met verse worst in tomatensaus
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 325 gram macaroni
- 3 stuks verse worst uitgeknepen of in stukjes gehakt (velletje moet er dus af zijn)
- 1 blikje tomatenpuree blikje van 70 gram
- 1 blik tomatenblokjes ik gebruik graag die van Mutti voor dit recept
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 groentebouillbonblokje
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/3 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel suiker
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- geraspte kaas naar keuze
- handje peterselie of basilicum fijngehakt en optioneel
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle specerijen in een schaaltje. (inclusief eventueel de suiker en de zwarte peper)
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit kort de uien met de knoflook. Voeg de verse worst toe en bak met de deksel op de pan voor ongeveer 5 minuten goudbruin. (spatel af en toe om)
- Voeg de specerijen en een verkruimeld bouillonblokje toe en bak kort mee. Voeg dan de tomatenpuree en sambal badjak toe en bak tevens kort mee.
- Voeg het blik met tomatenblokjes toe, een klein scheutje water (wijn is ook erg lekker) en laat de tomatensaus voor ongeveer 15 minuten zachtjes afgedekt pruttelen.
- Kook ondertussen de macaroni (of andere pasta) gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de macaroni af.
- Schep de macaroni door de tomatensaus. Serveer met eventueel fijngehakte peterselie of basilicum. Bestrooi met geraspte kaas en eet smakelijk!
- TIP: wil je groenten door de saus? Voeg dan een zak Italiaanse roerbakgroenten toe. (wij eten graag een salade bij de pasta)
Veelgestelde vragen macaroni met verse worst in tomatensaus
Ja, je kunt verse worst vervangen door gehakt, kipworstjes of zelfs een vegetarisch alternatief. Dit maakt het gerecht flexibel en aanpasbaar aan jouw smaakvoorkeuren.
Zeker! Laat de macaroni volledig afkoelen en bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast. Het is 2 tot 3 dagen houdbaar en smaakt na het opwarmen vaak net zo goed, zo niet beter.
Ja, je kunt dit recept aanpassen met verschillende pastasoorten, zoals penne, fusilli of tagliatelle. Kies een pasta die je lekker vindt en die de saus goed vasthoudt.
Jazeker! Laat het volledig afkoelen, verdeel het in porties en bewaar in luchtdichte bakjes in de vriezer. Bij het opwarmen behoudt het gerecht zijn heerlijke smaak.
Dit recept combineert de hartige smaak van verse worst met een zelfgemaakte tomatensaus, waardoor het een rijke en stevige maaltijd wordt die anders is dan de standaard macaroni.
Makkelijke en lekkere avondmaaltijd voor het hele gezin

Serveer de macaroni met verse worst in tomatensaus met lekker veel geraspte kaas en eventueel (roer)ei.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook, door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken of laat het ons weten in de reacties hieronder.