Krokante aardappelsalade met crispy chili olie, dat is precies waar wij zin in krijgen zodra het zonnetje begint te schijnen. Deze salade is heerlijk om lauwwarm te eten, zit vol smaak en ik maakte hem met de Opperdoezer Ronde. Een aardappel waar wij inmiddels echt dol op zijn!

Samen met Beaudine en Amaranthe ging ik op bezoek bij een teler in Opperdoes. We mochten helpen met het rooien en gingen daarna de keuken in met een grote zak vers geoogste aardappels. Wat daaruit kwam? Deze mega lekkere aardappelsalade! Geloof me, dit wil je echt een keertje maken. 😋
Recept video: zo maken wij de krokante aardappelsalade met crispy chili olie
Hieronder zie je stap voor stap hoe wij deze krokante aardappelsalade maken. De combinatie van krokante aardappels, pittige chili olie en frisse kruiden is zó lekker! Hopelijk ga jij er net zo van smullen als wij thuis doen.

Krokante aardappelsalade met crispy chili olie
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1,5 kilo Opperdoezer Ronde gewassen en in stukjes gesneden van ongeveer 2-3 cm.
- 2 eetlepels olijfolie
Dressing
- 125 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 citroen rasp en sap nodig
- 1 eetlepel crispy chili olie
- 10 gram verse dille fijngehakt
- 10 gram verse bieslook fijngehakt
- zout en peper naar smaak
Extra's
- 1 prei gewassen en fijngesneden
- 200 gram radijs in partjes gesneden
- 200 gram gerookte spekblokjes optioneel
Zo maak je het (bereidingswijze)
- LET OP! Het lekkerste is als je de aardappels een dag van te voren kookt en in de koelkast zet. Heb je écht haast, dan kan je ook alles in 1x maken.
- Breng een pan met koud water en een flinke snuf zout aan de kook. Doe de aardappelblokjes erin en kook in 5-10 minuten beetgaar. (afhankelijk van hoe groot je aardappelblokjes zijn)
- Giet de aardappels af, hussel even goed door elkaar en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht. Verdeel de aardappels over een bakplaat, verdeel de olijfolie eroverheen met meng met je handen door elkaar. Bak de aardappelen in 20-25 minuten krokant en goudbruin. Laat de aardappels even iets afkoelen.
- Wanneer de aardappels bakken maar je de dressing: Meng hiervoor alle ingrediënten in een schaaltje. Bak tevens in een koekenpan de spekjes krokant en laat deze uitlekken op keukenpapier.
- Meng in een grote schaal de prei met radijs, de krokante aardappels en de dressing. Verdeel er de krokante gebakken spekjes overheen en bestrooi eventueel nog met extra fijngehakte dille en bieslook. Ook lekker is om nog extra crispy chili olie eroverheen te verdelen. Eet smakelijk! 😋
- TIP van Marie Louise: de salade is vegetarisch zonder de gebakken spekjes ook erg lekker.
- TIP: eet je de salade als bijgerecht, dan is de salade genoeg voor 6 personen.
Voedingswaarden
Wil je nog een andere variant proberen? Bekijk dan ook onze basisversie van een krokante aardappelsalade.
Waarom de Opperdoezer Ronde aardappel gebruiken
Voor dit recept gebruikten wij de Opperdoezer Ronde. Deze bijzondere aardappel wordt met de hand geteeld in het Noord-Hollandse Opperdoes en is alleen verkrijgbaar van juni tot en met oktober. Je hoeft de aardappelen niet te schillen, alleen even te schrappen. Of laat gewoon de schil eraan, net zo lekker!
Deze aardappel heeft een volle, romige smaak en blijft stevig na het koken. Perfect dus voor een lauwwarme salade. Onze ervaring bij de teler maakte het voor ons extra speciaal om dit gerecht te maken.

Zo maak je de krokante aardappelsalade
In deze variant bak ik de aardappels na het koken krokant in de oven. Dat geeft een heerlijke bite. De dressing is fris, een tikje pittig en gemaakt met verse kruiden, yoghurt, een beetje mayo en natuurlijk… crispy chili olie!
Liever geen mayonaise? Gebruik dan alleen yoghurt. De smaak wordt dan frisser, maar nog steeds superlekker. Serveer lauwwarm met wat extra verse kruiden of nog een lepeltje chili olie. Erbij is gegrilde kip, zalm of mijn favoriet vissticks erg lekker.
Veelgestelde vragen over deze krokante aardappelsalade met crispy chili olie
De Opperdoezer Ronde is een seizoensgebonden aardappel uit Noord-Holland. Hij heeft een romige smaak, vaste structuur en blijft stevig na het koken. Ideaal voor salades.
Zeker, maar het geeft wel een extra kick. Je kunt eventueel ook een paar druppels sriracha gebruiken of een snufje chilivlokken.
Ja! Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur. De aardappel blijft stevig, al is hij koud iets minder krokant.
Ja hoor! Gebruik lactosevrije yoghurt en eventueel plantaardige mayonaise. De smaak en structuur blijven dan goed behouden.
Meer zomerse recepten
Uiteraard hebben we op Familie over de Kook nog veel meer zomerse inspiratie voor je. Van frisse pastasalades tot lichte stamppotten en makkelijke maaltijden voor op warme dagen.
👉 Bekijk bijvoorbeeld onze zomerse stamppot recepten
👉 Of dit overzicht: wat eten bij warm weer

Hopelijk ga jij net zo genieten van deze zomerse aardappelsalade als wij doen. Wil je vaker makkelijke en lekkere recepten zien? Vergeet dan niet te abonneren op ons YouTube-kanaal en een duimpje omhoog te geven! 👍