kipfilet met rozemarijn en knoflook

kipfilet met rozemarijn en knoflook

Een klassieke combinatie is kip met rozemarijn en knoflook. Die smaken zijn bij elkaar ook zo ontzettend lekker. Deze kipfilet met verse rozemarijn en knoflook heb ik iets spannender gemaakt door citroen en balsamicoazijn toe te voegen. Uiteraard ontbreekt de Familie over de Kook touch ook niet door tevens een flinke snuf pul biber (chilivlokken) te gebruiken. Het lekkerste resultaat krijg je als de kipfilet minimaal een half uur de tijd krijgt om in de marinade te liggen. Hoe langer hoe lekkerder natuurlijk. Zet dus gerust de kip ‘s avonds of ‘s morgens al in de marinade.

TIP: ik gebruik voor dit recept kipfilet maar je kan ook lekkere kippendijfilet gebruiken.

recept kipfilet met rozemarijn en knoflook

kipfilet met champignonsroomsaus met spek

Kipfilet met rozemarijn en knoflook

Deze gegrilde kipfilet met rozemarijn en knoflook is gezond en ontzettend lekker.
4.34 van 3 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: gegrilde kip, kip, kipfilet, knoflook, rozemarijn
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • grillpan

Ingrediënten

  • 4 stuks kipfilet
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 3 takjes rozemarijn blaadjes fijngehakt
  • 1/2 citroen zowel sap als rasp nodig
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1,5 theelepel balsamicoazijn
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • 4 eetlepel extra vierge olijfolie

Instructies

  • Sla de dikke kant van de kipfilets tussen huishoudfolie iets platter zodat de kipfilets even dik worden. Dit is makkelijker met het grillen later.
  • Meng in een mengkom de olijfolie met de raps en sap van een 1/2 citroen, fijngehakte rozemarijn, knoflook, peper, zout, balsamicoazijn en de pul biber (chilivlokken). Leg de kipfilets erin en wrijf de marinade goed over de kipfilets. Laat de kipfilets in de koelkast minimaal een half uur marineren.
  • Verhit een grillpan en grill de kipfilets gaar en goudbruin. Afhankelijk van de dikte van je kipfilets duurt dit ongeveer 4-5 minuten per kant. Zet je grillpan op middelhoog vuur. Zet je het vuur veel te hoog dan wordt je kip van de buitenkant te donker en verbrand je rozemarijn.
  • TIP: heb je geen grillpan dan kan je de kipfilets natuurlijk ook gewoon in een pan met een klontje roomboter bakken.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

kip met verse rozemarijn en knoflook

Ik serveerde bij de gegrilde kipfilet met rozemarijn en knoflook een frisse citroenmayonaise, pommes duchesse en een heerlijke maar o zo simpele kruidige champignonroomsaus met spek. Dit is absoluut een recept wat eventueel met de feestdagen ook zeker niet zal mistaan op tafel.

recept champignonroomsaus met spek en rozemarijn

champignonroomsaus met spek en rozemarijn

simpele champignonroomsaus met spek en rozemarijn

zelf een champignonroomsaus met spek en rozemarijn maken is ontzettend lekker en gelukkig ook ontzettend simpel
3.50 van 10 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Bijgerecht, saus
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: champignon, champignonroomsaus, champignons, roomsaus, rozemarijn, spek
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • koekenpan

Ingrediënten

  • 250 gram kastanje champignons grof gesneden
  • 1 ui gesnipperd (niet een te grote ui gebruiken)
  • 75 gram plakjes ontbijtspek in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
  • 1 takje rozemarijn blaadjes fijngehakt
  • 125 milliliter slagroom
  • scheutje witte wijn
  • 1 theelepel bloem
  • roomboter
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje pul biber of chilivlokken

Instructies

  • Verhit een klontje roomboter in een koekenpan. Bak de champignons met de uien, spek en knoflook met een snuf peper, zout (niet te veel, spek is ook al zout) en pul biber (chilivlokken) tot de champignons goudbruin zijn. Voeg de rozemarijn toe en bak kort mee. Vervolgens voeg je de bloem toe en dit bak je ook kort mee.
  • Giet de slagroom en een scheutje witte wijn erbij en laat eventjes een minuutje zachtjes koken of tot je saus de gewenste dikte heeft.
  • TIP: deze saus kan je prima een dag van te voren klaarmaken. Warm de volgende dag de saus op in de pan of in de magnetron. Voeg eventueel een scheutje water of extra slagroom toe om de saus weer iets dunner te maken.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Verse rozemarijn

Voor dit recept heb ik verse rozemarijn gebruikt van The Herbs Family. The Herbs Family levert verse kruiden bij je aan huis. Inmiddels heb ik twee weken de verse kruiden in huis en ze staan er nog allemaal netjes bij. De smaak van rozemarijn is een beetje bitter maar het heeft ook iets zoets. Knip van de rozemarijn de takjes af die je nodig hebt. Mocht je nu teveel hebben afgeknipt? Leg het takje ongebruikte rozemarijn dan in de koelkast. Als je gaat stoven kun je de hele takjes rozemarijn gebruiken. Haal de takjes dan eventueel voor serveren uit de stoof. Ga je bakken met rozemarijn, dan ris je de blaadjes van de takjes af.

Rozemarijn verzorgen

Buiten in de tuin doet rozemarijn het altijd erg goed. Rozemarijn is in principe winterhard en een makkelijke plant om te houden. Onze tuin staat inmiddels redelijk vol met rozemarijn. Je kan rozemarijn in de volle grond zetten maar ook in een grote pot. Zorg wel dat het water weg kan lopen, anders gaan de wortels rotten.

Wil je de rozemarijn liever binnen zetten, dan is het ook belangrijk om de rozemarijn te verpotten. Verpot de plant in een grotere pot met gaatjes aan de onderkant zodat je op verschillende manieren water kan geven. De meeste kruiden vinden het namelijk fijner als ze van onderen water krijgen in plaats van bovenaf.

Ik heb vorige week speciale kruidenpotjes gekocht van Mepal. Deze pot bestaat uit twee onderdelen. In het onderste gedeelte zit het water en in het bovenste gedeelte zet je je kruid. Door middel van een touwtje die je in je kruid steekt aan de onderkant, krijgt je plantje water. Zo weet je ook zeker dat je je kruid nooit teveel water geeft. Ik hoop dat dit ook in de praktijk voor langere termijn gaat werken. Verse kruiden in de keuken is namelijk niet alleen lekker, het staat ook mooi 🙂

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.