Met Kerst willen wij lekker eten maar het moet zeker niet te moeilijk zijn om te maken. Deze kip in rode wijn gestoofd is dan echt een ideaal gerecht. De stoof zit bomvol smaak en kan prima van te voren bereid worden. Je hoeft het op de dag zelf alleen nog op te warmen. Om het een tot een echt Kerst gerecht te maken serveer je er pommes duchesse bij met een frisse salade. Sperziebonen zijn er overigens ook heerlijk bij. Ik gebruik gewoon diepvries pommes duchesse. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan 😉
Recept kip gestoofd in rode wijn
Ingrediënten
- 750 gram kippendijfilet grof gesneden
- 250 milliliter rode wijn
- 2 stuks uien in halve ringen gesneden
- 4 teentjes knoflook fijn gehakt
- 1 eetlepel bloem
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 eetlepel sambal badjak
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1,5 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- snuf peper en zout
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel foelie of nootmuskaat
- roomboter en zonnebloemolie
Instructies
- Meng de kip met alle droge specerijen en laat 30 min. inwerken. Verhit een klontje roomboter met een scheutje olie en bak de kip in porties rondom goudbruin. Verhit eventueel nog een beetje olie en fruit de uien met de knoflook en de sambal. Voeg de bloem toe en bak kort mee. Leg de kip terug in de pan en voeg de tomatenblokjes, rode wijn en balsamico toe. Doe deksel op de pan (laat een klein stukje open) en laat de stoof 45 min. pruttelen.
- Serveer met pommes duchesse en een frisse salade (of boontjes) voor een Kerstmaaltijd. Uiteraard is de stoof ook erg lekker met pasta.
Voor de stoof met rode wijn is het overigens het lekkerste als je kippendijfilets gebruikt. Deze zijn namelijk een stuk malser dan kipfilet.
Kerstdiner: kip in rode wijn
Wijn van de maand december
Deze rode Langmeil Steadfast Shiraz/Cabernet Sauvignon 2016 is bij De Wijnzaak wijn van de maand december. Wat een goede keuze is dat! Jan Willem en ik hebben er absoluut een favoriet rode wijn bij. Deze rode wijn is vol van smaak. Hij heeft iets kruidigs maar tegelijkertijd bevat hij ook voldoende zoete tonen om aangenaam te kunnen drinken. Net zoals de witte wijn van de maand, komt deze wijn uit Australië. Bij de witte wijn maakte ik bruschetta met avocadomousse, gemarineerde tomaatjes en rivierkreeftjes. Ook heerlijk om met Kerst te eten.
Het is een rode wijn wat zich door zijn kruidigheid goed leent voor stoofschotels. Je stoof krijgt dan namelijk een mooie volle smaak en je proeft ook echt de wijn terug. Tevens leent deze wijn zich heel goed voor bij rood vlees. Vorig jaar maakte ik met Kerst een Indische ossenhaas en daar past de wijn ook erg goed bij. Serveer de wijn op een temperatuur van 18 graden. Dan komen alle smaken het beste tot hun recht.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.