Hartige kaas uien muffins. Een heerlijke traktatie voor iedereen die van hartige snacks houdt. Je maakt ze ook nog eens heel snel zelf.
Probeer dit recept uit en geniet van een hartige snack waar iedereen van zal smullen!
kaas – uien muffins
Ben jij ook een liefhebber van kaas en van uien? Dan “moet” je echt eens deze super lekkere muffins maken. Het voordeel van deze muffins is dat ze heel gemakkelijk en snel te maken zijn. Een stuk sneller dan bijvoorbeeld een kaas-uienbrood.
Daarbij kun je ze geheel naar eigen smaak aanpassen. Varieer eens met verschillende soorten kaas en/of uien. Zo smaakt je hartige muffin iedere keer weer anders.
Ook lekker is om eventueel nog blokjes chorzio of salami toe te voegen.
Welke kaas gebruiken
Een van de belangrijkste ingrediënten voor deze muffins is natuurlijk kaas. Je kunt elke kaas gebruiken die je lekker vindt maar sommige soorten zijn beter geschikt dan andere.
Cheddar is bijvoorbeeld een veelgebruikte kaas voor deze muffins. Je kunt ook experimenteren met andere soorten zoals extra belegen kaas, Parmezaan of mozzarella.
Zorg ervoor dat je de kaas in kleine stukjes snijdt of raspt, zodat de kaas wel goed verdeeld wordt in de muffins.
TIP: voor een Italiaanse variant is het lekker om geraspte mozzarella en Grana padano te gebruiken. Voeg dan nog gedroogde oregano toe en eventueel stukjes fijngehakte zongedroogde tomaat en fijngehakte olijven.
Jan Willem is altijd erg blij wanneer ik deze muffins heb gemaakt. Het liefst eet hij ze allemaal zelf op 😉
Recept kaas uien muffins
Hartige kaas uien muffins
Ingrediënten
- 2 stuks rode ui gesnipperd
- 1 normale ui gesnipperd
- 125 gram bloem
- 125 gram volkorenmeel
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel uienpoeder
- 1/2 zakje bakpoeder
- 200 milliliter melk
- 125 milliliter zonnebloemolie
- 75 gram geraspte cheddar
- 75 gram extra belegen kaas
- 2 eieren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.
- Meng de belegen kaas met de cheddar.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de uien even kort aan.
- Meng in een mengkom het volkorenmeel, bloem, zout, bakpoeder en uienpoeder.
- Voeg de eieren, olie en het melk toe en spatel goed door elkaar. Spatel 2/3 van de geraspte kaas en de uien door het beslag.
- Schep het beslag in de vormpjes, bestrooi met de overgebleven kaas en bak in 20-30 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de muffins het liefst lauwwarm. Eet smakelijk 🙂
- TIP: wil je de muffins de volgende dag eten? Verwarm dan de oven voor op 160 graden en verwarm de muffins nog eventjes voor 5-7 minuten.
Welke uien gebruiken
Uien is de andere belangrijke smaakmaker in deze muffins. Zelf gebruik ik graag een rode ui en een gele (normale) ui.
Snijd de uien fijn en bak de uien kort in een beetje boter of olie voordat je ze aan het muffinbeslag toevoegt. Zo worden ze zacht en krijgen ze een heerlijke licht zoete smaak.
Kaas uien muffins
Kaas-uien muffins zijn echt een heerlijke snack die gemakkelijk te maken zijn. Experimenteer met verschillende soorten kaas en uien en ontdek jouw favoriete combinatie. De hartige muffins zijn ook erg lekker bij een kom soep in de avond.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken
Heerlijk! Hartig en zoet (door de uien) tegelijkertijd.
Beste Geeske, wat een leuk berichtje, dank je wel voor het compliment 🙂