Je kan mij zowat niet gelukkiger maken dan met een heerlijk Italiaans gerecht. Jan Willem en ik zijn allebei echt gek op Italiaans eten en wij eten dit dan ook zeer regelmatig thuis. Ik geef altijd wel mijn eigen draai aan bepaalde Italiaanse recepten. Wij houden nu eenmaal van pit en dit missen wij soms. Deze gnocchi ovenschotel met tomatensaus zit bomvol smaak door een flinke scheut rode wijn, verse kruiden en groenten. Ook is deze gnocchi ovenschotel lekker pittig. Ben jij niet zo’n pittige eter, laat dan de rode peper en/of sambal weg.
Recept gnocchi ovenschotel
Pittige vegetarische gnocchi ovenschotel
Ingrediënten
- 500 gram gnocchi
- 1 rode uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
- 1 flinke theelepel suiker optioneel
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 250 gram kastanje champignons in partjes gesneden
- 1 rode peper fijngehakt
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- flinke hand verse basilicum grof gehakt
- 7 gram verse bieslook fijngehakt
- 3 takjes rozemarijn blaadjes fijngehakt
- peper en zout
- olijfolie
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 500 milliliter gezeefde tomaten
- 1 bol mozzarella
- geraspte (Parmezaanse) kaas
- flinke scheut rode wijn
- 200 gram tomaatjes gehalveerd
Instructies
- Verwarm een flinke scheut olie in een hapjespan met deksel. Fruit de uien, knoflook en rode peper met een klein beetje zout en peper. Voeg eventueel 1 eetlepel bruine suiker toe. (deze stap mag je overslaan als je geen suiker wilt gebruiken) Voeg vervolgens de paprikapoeder en kerriepoeder toe en bak kort mee.
- Voeg dan de blokjes paprika en champignons toe en bak voor ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur mee. Voeg dan de verse kruiden, gezeefde tomaten, een flinke scheut rode wijn en een 1/2 eetlepel sambal badjak toe. Roer dit alles goed door, breng op smaak met wat peper en zout en voeg de gehalveerde tomaatjes toe. Giet er nog een flinke scheut olijfolie bij, doe de deksel op de pan en laat de saus 30 minuten op laag vuur pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de gnocchi toe aan de tomatensaus en roer het geheel even goed om. Vet een ovenschaal in en giet de pasta in de ovenschaal. Beleg met gescheurde mozzarella en bestrooi met flink wat (Parmezaanse) kaas. Bak de ovenschotel ongeveer 15 minuten. Zet eventueel de laatste paar minuten de grill aan voor een knapperig kaaskorstje.
Gnocchi
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen weet wat gnocchi is. Gnocchi is een Italiaanse pastasoort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse goncco, betekend klont. Het zijn ovale balletjes gemaakt van aardappelpuree met bloem. Eerst worden de aardappels gekookt en daarna gepureerd. Dan wordt er een klein beetje bloem en zout aan toegevoegd en dit wordt goed gekneden. Tenslotte worden kleine ovale balletjes gemaakt en deze balletjes worden kort gekookt. Daarna kan je ze bijvoorbeeld in een lekkere zelfgemaakte tomatensaus gebruiken maar ook in een roomsaus is gnocchi erg lekker.