Geroosterde tomatensoep. Deze soep is ontzettend lekker, gezond én heel erg simpel om zelf te maken. Dus ik zeg eet smakelijk alvast.
Deze geroosterde tomatensoep is een kommetje vol gezonde “comfortfood”. Het is simpel te maken en zit boordevol smaak. Door de tomaten eerst te roosteren eet je echt een heerlijke kom tomatensoep. Ja, het is een extra stap maar zeker de moeite waard 😋
Waarom tomaten eerst roosteren
Door de tomaten eerst in de oven te roosteren krijgen de tomaten een vollere en zoetere smaak. In de oven krijgen ze gekarameliseerde randjes en dat geeft je soep extra veel smaak. Het roosteren is ook handig want je kunt meteen extra smaakmakers zoals ui en knoflook mee roosteren.
Gebruik rijpe tomaten voor de soep
Voor het lekkerste resultaat heb je rijpe tomaten nodig. Rijpe tomaten zijn sappiger en zoeter dan onrijpe. Onrijpe tomaten kunnen je soep een zure smaak geven en dat is natuurlijk zonde. Kies daarom tomaten die mooi rood zijn en een beetje zacht aanvoelen.
Eet jij net zoals ons ook graag een tomatensoep? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: tomatensoep met oregano, tomatensoep van snoeptomaatjes of maak eens de tomatensoep met gehaktballetjes klaar.
Recept geroosterde tomatensoep
Geroosterde tomatensoep
Ingrediënten
- 1 kilo rijpe tomaten in grove stukken gesneden
- 1 grote rode ui in parten gesneden
- 4 teentjes knoflook gepeld
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- snuf chilivlokken
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 flinke theelepel venkelzaad
- 750 ml water
- 250 ml kookroom
- 1 groentebouillonblokje
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snuf zout optioneel
TOPPINGS: OPTIONEEL
- verse basilicum fijngehakt
- chilivlokken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Leg de tomaten met de ui en knoflook op een bakplaat. Besprenkel alles met olijfolie, zout, peper, tijm, oregano, venkelzaad en chilivlokken. Meng even goed door.
- Rooster de groenten 20-25 minuten in de oven, tot de tomaten zacht zijn en de randen licht beginnen te karamelliseren.
- Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan. Doe de geroosterde tomaten, ui en knoflook in de soeppan. Voeg het water met 1 verkruimeld bouillonblokje toe en breng aan de kook.Laat de soep 5-10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed intrekken.
- Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren. Voeg de kookroom toe en breng de soep eventueel extra op smaak met peper en/of zout.
- Serveer de soep in kommen en garneer met eventueel fijngehakte basilicum en chilivlokken. Eet smakelijk 😋
- TIP: voeg niet alle room in 1 keer toe maar bewaar een beetje ter garnering.
- TIP: gebruik een plantaardige kookroom voor een vegan en lactosevrije soep.
Kruiden voor extra smaak
Om de soep nog meer smaak te geven heb ik gedroogde kruiden toegevoegd als oregano, tijm en venkelzaad. Deze kruiden geven een subtiele mediterrane twist. Je kunt uiteraard ook zelf gaan experimenteren met kruiden. Zo is het ook heerlijk om gerookte paprikapoeder, Provençaalse kruiden en/of rozemarijn toe te voegen.
Geroosterde tomatensoep
Serveer de soep met een stuk knapperig brood of pak extra uit en maak er een heerlijke plaattaart bij. Ik hoop in ieder geval dat jij net zo van deze geroosterde tomatensoep gaat smullen als wij regelmatig doen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.