Geroosterde tomatensoep

Geroosterde tomatensoep

Geroosterde tomatensoep. Deze soep is ontzettend lekker, gezond én heel erg simpel om zelf te maken. Dus ik zeg eet smakelijk alvast.

geroosterde tomatensoep

Waarom tomaten eerst roosteren

Door de tomaten eerst in de oven te roosteren krijgen de tomaten een vollere en zoetere smaak. In de oven krijgen ze gekarameliseerde randjes en dat geeft je soep extra veel smaak. Het roosteren is ook handig want je kunt meteen extra smaakmakers zoals ui en knoflook mee roosteren.

Gebruik rijpe tomaten voor de soep

Voor het lekkerste resultaat heb je rijpe tomaten nodig. Rijpe tomaten zijn sappiger en zoeter dan onrijpe. Onrijpe tomaten kunnen je soep een zure smaak geven en dat is natuurlijk zonde. Kies daarom tomaten die mooi rood zijn en een beetje zacht aanvoelen.

Eet jij net zoals ons ook graag een tomatensoep? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: tomatensoep met oregano, tomatensoep van snoeptomaatjes of maak eens de tomatensoep met gehaktballetjes klaar.

Recept geroosterde tomatensoep

geroosterde tomatensoep simpel recept

Geroosterde tomatensoep

Heb je nog rijpe tomaten liggen die op moeten? Gooi ze niet weg maar maak deze heerlijke geroosterde tomatensoep.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch, Soep
Keuken: Nederlands
Trefwoord: geroosterde tomaten, geroosterde tomatensoep, romige tomatensoep, soep, tomaten, tomatensoep
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo rijpe tomaten in grove stukken gesneden
  • 1 grote rode ui in parten gesneden
  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • snuf chilivlokken
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 flinke theelepel venkelzaad
  • 750 ml water
  • 250 ml kookroom
  • 1 groentebouillonblokje
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snuf zout optioneel

TOPPINGS: OPTIONEEL

  • verse basilicum fijngehakt
  • chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Leg de tomaten met de ui en knoflook op een bakplaat. Besprenkel alles met olijfolie, zout, peper, tijm, oregano, venkelzaad en chilivlokken. Meng even goed door.
  • Rooster de groenten 20-25 minuten in de oven, tot de tomaten zacht zijn en de randen licht beginnen te karamelliseren.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan. Doe de geroosterde tomaten, ui en knoflook in de soeppan. Voeg het water met 1 verkruimeld bouillonblokje toe en breng aan de kook.
    Laat de soep 5-10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed intrekken. 
  • Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren. Voeg de kookroom toe en breng de soep eventueel extra op smaak met peper en/of zout.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met eventueel fijngehakte basilicum en chilivlokken. Eet smakelijk 😋
  • TIP: voeg niet alle room in 1 keer toe maar bewaar een beetje ter garnering.
  • TIP: gebruik een plantaardige kookroom voor een vegan en lactosevrije soep.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Kruiden voor extra smaak

Om de soep nog meer smaak te geven heb ik gedroogde kruiden toegevoegd als oregano, tijm en venkelzaad. Deze kruiden geven een subtiele mediterrane twist. Je kunt uiteraard ook zelf gaan experimenteren met kruiden. Zo is het ook heerlijk om gerookte paprikapoeder, Provençaalse kruiden en/of rozemarijn toe te voegen.

Geroosterde tomatensoep

geroosterde tomatensoep simpel recept

Serveer de soep met een stuk knapperig brood of pak extra uit en maak er een heerlijke plaattaart bij. Ik hoop in ieder geval dat jij net zo van deze geroosterde tomatensoep gaat smullen als wij regelmatig doen.