Gehaktballen in cola jus: kruidig, zoet en pittig

Gehaktballen in cola jus: kruidig, zoet en pittig
Deel met je vrienden:

Deze gehaktballen in cola jus zijn kruidig, zoet en ook een beetje pittig. Echt zo waanzinnig lekker! Het liefste schrapen we dan ook de hele pan leeg met vers witbrood. Ssssst niet verder vertellen hoor….dit doen we dus ook soms 😉 Deze ballen in cola zijn geïnspireerd om mijn Surinaamse gehaktballen en mijn zoet-pittige kleverige ballen. Zo je maar hoeveel je kan variëren met smaken. Deze gehaktballen in cola zijn lekker bij stamppot, bij friet maar ook op stokbrood is het niet te versmaden. Je bent dus gewaarschuwd! Wat ook erg lekker is, is mijn pittige kip in cola, ofwel sticky chicken. Allemaal niet mega gezond maar zoals je weet zijn wij geen healthy food aanhangers hahaha.

recept gehaktballen in cola jus

gehaktballen in kruidige cola jus

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Snack
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 1 theelepel ketjap manis
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder

kruidige cola jus

  • 1 blikje cola geen light variant
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 trostomaten fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 2 theelepels sambal badjak
  • snufje chilipoeder
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1/2 bouillonblokje groente of kip
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper

Instructies

  • Meng in een schaaltje alvast voor de kruidige cola jus de cola met de mosterd, sambal badjak, chilipoeder, rijstazijn, peper, ketjap manis, bruine suiker en verkruimel het bouillonblokje erbij. Meng in een mengkom het gehakt met alle ingrediënten voor de gehaktballen. Vorm er 8 balletjes van. Tip: haal de gehaktballetjes voor het bakken door bloem, dan krijg je een lekker krokant korstje.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoof of hapjes pan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin en haal ze uit de pan. Bak in het braadvet de knoflook, uien en tomaten voor 3 minuten. Voeg het schaaltje met saus toe en breng het geheel aan de kook. Leg de gehaktballen in de jus/saus en laat zonder deksel 30-40 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Draai de gehaktballen regelmatig om en bedruip ze ook regelmatig. Klaar is Kees!

Tip: Om tot het lekkerste resultaat te komen MOET je wel echt normale (Coca) Cola nemen. dus GEEN light of zero variant. Dit is niet alleen belangrijk voor de smaak maar dit zorgt er ook voor dat de saus mooier indikt (vanwege de hoeveelheid suiker) Whahaha je moet deze gehakt ballen dus niet eten als je wilt afvallen.

gehaktballen in een cola jus

recept gehaktballen in kruidige en iets pittige cola jus maken
Voor wat extra pit is het ook lekker om een klein beetje rode peper over de gehakt ballen in Cola jus te doen.
recept gehaktballen in kruidige en iets pittige cola jus maken
Deze ballen zijn echt super lekker bij bijvoorbeeld stamppot. Op de foto zie je een prei stamppot met kruidenroomkaas, mosterd en stukjes extra belegen kaas.

probeer ook eens onderstaande recepten