Gehakt is zo’n ingrediënt dat we eigenlijk altijd wel in huis hebben. Dit gerecht met gehakt, gochujang en oestersaus ontstond toen ik wat restjes wilde opmaken uit de koelkast. Het bleek verrassend lekker en is inmiddels een blijvertje bij ons thuis. De saus geeft het gehakt een volle, kruidige smaak met een beetje Familie over de Kook pit. Serveer het met rijst en sperziebonen en je hebt een super makkelijke avondmaaltijd waar iedereen van gaat smullen. 😋
Ken je gochujang nog niet of wil je er meer over weten?
👉 Lees hier onze uitleg: Gochujang – de Koreaanse smaakmaker die je moet proberen

Recept: gehakt met gochujang en oestersaus

Gehakt met gochujang en oestersaus
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 500 gram rundergehakt
- 3 stengels bosui fijngesneden
- 1 zak kroepoek
- sesamzaadjes naar smaak
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Gochujang-oestersaus
- 1,5 eetlepel gochujang
- 3 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels sojasaus
- 1,5 eetlepel honing
- 1/2 theelepel five spice kruiden
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 theelepels sesamolie
- 200 milliliter water
- 1/2 eetlepel maïzena
- 3 centimeter vers gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook geraspt
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus.
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak het gehakt krokant en gaar. Giet eventueel overtollig vet/vocht weg.
- Voeg de gochujang-oestersaus toe en laat de saus kort mee pruttelen zodat de saus kan indikken. (1-3 minuten)
- Serveer het gehakt met kruidig gekookte rijst en sperziebonen. Bestrooi vlak voor serveren met de bosui en sesamzaadjes. Lekker met kroepoek erbij! Eet smakelijk.
- 👍 Handige tip van Marie Louise: wanneer je dit gerecht met rijst eet, zorg dat je eerst de rijst kookt. Wanneer de rijst staat uit te dampen kan je het gehaktmengsel maken en je groenten roerbakken of koken.
Voedingswaarden
👉 Ben je net als wij ook fan van gochujang? Probeer dan ook eens deze recepten: Koreaanse kip met rijst of maak eens de sticky paddenstoelen met rijst.
Zo eten wij het thuis
Het gerecht viel bij ons thuis meteen in de smaak. De saus is krachtig zonder té pittig te worden en het is een recept dat je makkelijk kunt aanpassen. Heb je geen sperziebonen in huis? Probeer het eens met broccoli of sugar snaps. Net zo lekker! Niet zo’n pittige eter? Gebruik de helft van de gochujang! Wij vinden het erg lekker met kroepoek erbij. Daar kan je het gehakt lekker mee dippen. 😋
Dit is zo’n saus waar je eindeloos mee kunt variëren. Wij gebruiken gochujang bijvoorbeeld ook in een snelle gehaktwok of bij Koreaanse gehaktballetjes. Heb je gehakt en gochujang in huis, dan kun je altijd wel iets lekkers maken!

Veelgestelde vragen over gehakt met gochujang en oestersaus
Gochujang is een Koreaanse chilipasta met een pittige, zoete en hartige smaak. Bij ons thuis is het een vaste favoriet in wokgerechten en sauzen.
Een beetje! Maar het is goed in balans. Begin met een halve eetlepel en proef tussendoor. Bij ons vinden zelfs de kinderen het prima te doen.
Ja, dat kan. De saus is dan iets minder vol van smaak, maar met hoisinsaus of een beetje teriyaki kom je ook een heel eind.
Je vindt ze gewoon bij de grotere supermarkten in het Aziatische schap. Voor meer varianten kun je ook bij de toko of online kijken.
Zeker! Gebruik vegetarisch gehakt en kies een plantaardige oestersaus (ja, die bestaan echt!). De smaak blijft lekker kruidig.
Ja hoor, dat doen wij zelf ook regelmatig. Laat het afkoelen, bewaar het maximaal 2 dagen in de koelkast en warm rustig op met een scheutje water.

Bewaar dit recept op Pinterest of volg ons voor meer makkelijke, smaakvolle recepten via Instagram en Facebook.