Familie over de Kook kerstmenu 2023. Wij houden het dit jaar heerlijk simpel en eten wat wij normaal gesproken ook doordeweeks zouden eten.
Is dit vreemd tijdens Kerst? Wij vinden uiteraard van niet maar ik snap dat anderen dit misschien wel een beetje gek vinden.
Familie over de Kook kerstmenu 2023
Wij hebben nog nooit tijdens Kerst echt enorm uitgepakt met een super chic meergangendiner en dat twee of zelfs drie dagen achter elkaar. Vaak koop je veel te veel en blijft er veel eten over. Nu zijn wij volgens mij sowieso geen hele grote eters.
Als je ons op social media een beetje volgt dat weet je misschien dat het hier thuis qua gezondheid niet helemaal lekker gaat. Beaudine is helaas nog steeds vaak ziek en mijn gezondheid laat inmiddels al bijna een jaar ook erg te wensen over.
Wij blijven deze Kerst dan ook alle dagen met zijn viertjes thuis (yes…hallo jogginpak) en wanneer onze gezondheid het toe laat zullen we alleen even een bakkie koffie halen bij mijn ouders of hun bij ons.
Gelukkig draait Kerst niet alleen maar om (heel veel) eten. Het draait wat ons betreft echt om gezelligheid en samenzijn. Ja, daar hoort lekker eten bij maar dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.
Ons Kerstmenu ziet er dit jaar als volgt uit:
Kerstavond
Kerst valt dit jaar op zondag en wij zullen deze ochtend bij de Turkse bakker in Haarlem lekkere Turkse pides halen. Dat is altijd een feestje om je dag mee te beginnen.
In de avond eten wij een simpele pasta met zelfgemaakte focaccia en verschillende soorten Italiaanse beleg.
Als toetje/dessert maak ik een simpele affogato. Dit is niets meer dan een bolletje ijs met hier overheen hete espresso. Dit bestrooi ik met een beetje geraspte kokossnippers en wat fijngehakte kerstkoekjes voor wat bite.
Eerste Kerstdag
We starten eerste Kerstdag heerlijke simpel met verse croissantjes uit de oven met verse jus ‘d orange en een cappuccino.
In de middag maak ik een plaattaart met courgette die we eten met een simpele courgettesoep. Super simpel en ontzettend lekker.
De kids willen graag patatje stoofvlees met frietjes eten, dus hun vragen en ik maak π Ik zit alleen nog te twijfelen of ik voor het stoofvlees met chipotle peper in adobo saus ga of voor het stoofvlees in ketjapsaus.
Als toetje/dessert maak ik een kladdakaka met frambozen of kersensaus. Ik ga dit keer de kladdkaka wel lactose vrij maken door geen echte roomboter maar plantaardige boter te gebruiken. In plaats van normale slagroom serveer er ik dit keer Griekse haveryoghurt bij wat ik op smaak breng met vanillesuiker.
Tweede Kerstdag
We starten de ochtend met vegan pancakes geserveerd met vers fruit en een verse jus ‘d orange.
In de middag maak een borrelplank dit keer met verschillende bladerdeeghapjes.
Tweede Kerstdag gaat bij ons de bbq aan en maakt Jan Willem steak. Erbij eten wij krokante aardappeltjes uit de oven, zelfgemaakte mayonaise en sperzieboontjes gebakken met spek en champignons.
TIP: ik maak tegenwoordig lactose vrije en ei vrije ofwel vegan mayonaise met de staafmixer. Hiervoor doe ik in een maatbeker 250 ml zonnebloemolie, 100 ml sojamelk (ongezoet), 1,5 el rijstazijn, 2 tl mosterd, 1/2 tl zout, snuf peper en soms een 1/2 tl suiker. Dit mix ik met een staafmixer tot een lobbige mayonaise.
We sluiten tweede Kerstdag af heel simpel een bakje koffie en kant en klare lekkernijen als chocolade en koekjes.
Na de deze dagen gaan we uitbuiken en bedenken wat we Oudjaarsavond en Nieuwjaarsdag gaan eten π
Wij wensen iedereen in ieder geval hele gezellige, liefdevolle en natuurlijk ook een heerlijke Kerst toe. Veel liefs van ons!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.