Croissant rolletjes met kaas en ui. Deze heerlijke en mega simpel te maken croissant rolletjes zijn lekker bij het ontbijt maar ook heerlijk bij een kom soep.
Wanneer je de croissant rolletjes in kleine plakjes snijd dan kun je ze ook als borrelsnack serveren. Misschien een leuk idee tijdens de Feestdagen of op een verjaardag.
croissant rolletjes ofwel cruffins
Dit soort croissant rolletjes worden ook wel “cruffins” genoemd. Een cruffin zit tussen een muffin en een croissantje in. Je gebruikt croissant deeg maar je bakt het in een muffin vorm.
Je kunt zowel zoete cruffins maken zoals bijvoorbeeld mijn croissant rolletjes met lemon curd en frambozen maar deze hartige variant is ook mega lekker.
Ik noem dit recept ook gewoon weer “croissant rolletjes”. Mijn manier van oprollen is namelijk weer niet zo als een cruffin officieel opgerold moet worden.
Ik rol voor dit recept het croissant deeg over de korte kant op. Hierdoor krijg je één dikke rol die ik vervolgens in 6 stukken snijd en in de muffin vorm plaats.
Welke kaas gebruiken
Zelf gebruik ik voor deze hartige croissant rolletjes extra belegen kaas. Je zou ook een mix van verschillende soorten kazen kunnen gebruiken.
Ben jij een liefhebber van blauwe kaas? Voeg dan een paar stukjes blauwe kaas toe. Zelf gruwel ik van blauwe kazen maar manlief en dochterlief zijn daar verzot op. Heel soms verwen ik ze dan toch maar met stukjes blauwe kaas.
Ben jij net zoals ons een liefhebber van de combinatie kaas met uien? Maak dan ook zeker een keertje zelf een kaas uienbrood.
gewone uien of rode uien
Voorheen gebruikte ik eigenlijk alleen maar “gewone” uien voor deze croissant rolletjes. Tegenwoordig wissel ik wat vaker af en gebruik ik ook rode uien. Ook erg lekker is het om 1 gewone ui en 1 rode ui te gebruiken.
Recept croissant rolletjes met kaas en uien
Croissant rolletjes met kaas en ui
Equipment
- 1 muffin/cupcake bakblik
Ingrediënten
- 1 rol XL croissantdeeg
- 150 gram extra belegen kaas geraspt
- 2 uien in dunne halve ringen gesneden
- 1 ei geklutst
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout
- snuf pul biber of chilivlokken
- maanzaad optioneel
- verse peterslie fijngehakt en optioneel
Instructies
- Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de uien met een snufje zout en peper tot de uien glazig zijn. Je kunt de uien ook langer bakken en laten karameliseren op laag vuur. Dat is ook erg lekker. Je bent dan alleen wel langer bezig met het recept.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een muffin/cupcake bakvorm in.
- Haal het croissantdeeg uit de verpakking en druk de naden dicht.
- Verdeel de uien en bijna alle geraspte kaas over het deeg. Bestrooi met een snuf vers gemalen zwarte peper en pul biber (of chilivlokken)
- Rol het croissantdeeg met de korte kant op en snijd in 6 stukken. Leg de stukken in het bakblik. Smeer in met geklust ei en bestrooi een beetje van de overbleven kaas, eventueel maanzaad en extra pul biber (chilivlokken)
- Bak de croissant rolletjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi vlak voor serveren met een beetje fijngehakte peterselie.
- TIP: zet niet meteen je tanden in de croissant rolletjes maar laat ze even een paar minuutjes afkoelen. Je verbrand anders echt je mond. Het lekkerst zijn de rolletjes als ze wel nog iets warm zijn.
Croissant rolletjes met kaas en ui
Ik maak manlief altijd erg blij met deze hartige croissant rolletjes.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.