Bavette van de BBQ: vlees zoals vlees hoort te zijn!

Bavette van de BBQ: vlees zoals vlees hoort te zijn!

Ik heb vandaag een simpel maar onwijs lekker bbq recept. We gaan namelijk één van de lekkerste stukken vlees, namelijk bavette, klaarmaken op de bbq. Dit is niet alleen vlees zoals het bedoeld is maar op bbq’n zoals het bedoeld is. Dit is waarschijnlijk één van de makkelijkste recepten die er op Familie over de Kook kom te staan, maar goed bbq’n hoeft niet moeilijk te zijn…integendeel!

flank steak

Bavette komt uit de flank van een koe, vlakbij de achterpoot. Daarom wordt bavette ook wel flank steak genoemd. Het vlees is mooi bedraad en stevig en daardoor dus zeer geschikt om het vlees langzaam te laten garen. Het vlees is van zichzelf mooi op smaak en heeft dus verder geen poespas nodig. Veel slagers hebben dit stuk vlees tegenwoordig wel in hun assortiment. Dit was vroeger wel anders, toen wilde niemand dit vlees hebben. De prijs is daardoor helaas ook wel hoger geworden dan toen, maar nog steeds goedkoper dan een stukje biefstuk.

Bavette op de bbq

normaal gesproken geven wij het aantal personen en bereidingstijd aan in onze recepten. Dit keer heb ik dit bewust niet gedaan omdat het heel erg afhankelijk is van hoe groot jouw stuk vlees is.

Bavette

No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaanse

Ingrediënten

  • bavette
  • bbq rub
  • peper
  • zout

Instructies

  • Zet de bbq aan en laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 120 graden
  • de bavette kan soms nog een vlies hebben rond het vlees. Snijd dit voorzichtig weg met een scherp en dun mes
  • Kruid het vlees licht in met een goede bbq rub
  • Als de bbq de juiste temperatuur heeft, dan kan je het vlees indirect op de bbq leggen. Laat de kerntemperatuur van de bavette oplopen tot 53 graden
  • Stook daarna de bbq op om de bavette te grillen. Dit zorgt voor een lekker korstje op de bavette...dit neemt maar een paar minuten in beslag
  • Laat de bavette nu 10 minuten rusten onder folie alvorens aan te snijden. Het laten rusten zorgt voor super mals en sappig vlees.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

 

Bavette/Flank Steak

Ik heb nog wel een aantal tips voor jullie om het bbq’n goed te laten verlopen.

Tip: Belangrijk bij het langzaam garen van vlees is dat je bbq niet te heet staat. Maak hiervoor gebruik van de luchttoevoer…minder zuurstof betekend een lagere temperatuur.
Tip: Probeer zo min mogelijk tussendoor de temperatuur van je vlees te meten. Iedere keer dat de klep opengaat verstoor je het vlees in zijn garing.
Tip: Vlees moet altijd rusten! Doe je dit niet dan lopen de vleessappen eruit en daardoor wordt je vlees taaier…zonde toch!
Tip: Bavette heeft weinig opsmuk nodig. Een beetje peper en zout is voldoende!

de juiste kerntemperatuur van de bavette
zet de bbq hoger om te gaan grillen
grillen van een stuk bavette