Bananenbrood met kruidnoten en chocolade. Deze heerlijke cake (bananenbrood) is super smeuïg, ontzettend lekker en heel simpel te maken.
Bananenbrood met kruidnoten
De kruidnoten liggen alweer een tijdje in de winkels. Kruidnoten zijn natuurlijk super lekker om gewoon “los uit het vuistje” te eten maar ook lekker in gerechten. Dit keer heb ik kruidnoten verwerkt in een bananenbrood. De kruidnoten heb ik in stukjes gehakt waardoor ze “smelten” door de cake heen. Behalve een heerlijke smaak geven sommige grotere stukjes ook een lekkere bite. 🤩
Bananenbrood of bananencake
Tja, ik heb het al vaker vermeld, ik vind dat dit recept niets met brood te maken heeft. Het is gewoon een cake op smaak gebracht met banaan en in dit geval ook met kruidnoten. De banaan geeft een heerlijke zoetige smaak aan de cake en tevens geeft het veel smeuïgheid. In de volksmond blijven we het alleen bananenbrood noemen. Anyway, welke naam je het ook geeft…het is gewoon erg lekker…punt! 😋
O ja, iets wat ik ook vaker vermeld heb is dat veel mensen denken dat omdat je bananen gebruikt de bananenbrood gezonder is dan een gewone cake. Nope! Althans mijn variant niet.
Eet jij net zoals ons ook graag een plakje bananenbrood? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: volkoren bananenbrood met kaneel, bananenbrood met courgette en chocolade of maak eens vegan bananen muffins met walnoten.
Recept bananenbrood met kruidnoten en chocolade
Sinterklaas bananenbrood met kruidnoten en chocolade
Equipment
- 1 cakeblik mijn cakeblik is 25 cm lang bij 12 cm breed
Ingrediënten
- 3 bananen geprakt
- 1 banaan in plakjes gesneden
- 225 gram bloem
- 100 gram suiker ik gebruikte Pure Via suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baksoda
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 75 milliliter zonnebloemolie
- 2 theelepels vanille aroma
- 100 milliliter melk
- 100 gram kruidenoten gehakt
- 100 gram chocolade grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm in met boter en bestrooi met een beetje bloem.
- Meng met een spatel in een mengkom de geprakte bananen met de olie en vanille aroma.
- Voeg de bloem, baksoda, bakpoeder, zout, suiker, speculaaskruiden, gehakte kruidnoten en de helft van de chocolade toe en spatel alles goed door elkaar.
- Schep het beslag in de cakevorm en leg op het beslag de plakjes banaan en de overgebleven chocolade.
- Bak het bananenbrood in 40-50 minuten gaar. Ik leg na 20 minuten een stukje aluminiumfolie over de bananencake, zo gaart de cake mooi verder zonder dat het te bruin wordt. Laat de cake op een rooster afkoelen. Ik haal de cake na 10-15 minuten uit de bakvorm en laat dan verder op een rooster afkoelen. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze gaar is. Wanneer de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
- TIP: wil je dit recept vegan en lactosevrij maken? Gebruik dan plantaardige melk en boter, pure chocolade en vegan kruidnoten. Volgens mij zijn de kruidnoten van Bolletje vegan.
- De Pure Via suiker hebben wij opgestuurd gekregen in een perspakket. Dit is een alternatief voor kristalsuiker. Je vervangt het 1 op 1 en bevat 0 calorieën. De suiker is 100% plantaardige, vegan en glutenvrij.
Sinterklaas bananenbrood
Hopelijk ga jij net zo smullen van dit bananenbrood met kruidnoten en chocolade als wij thuis doen. Inmiddels maak ik wekelijks dit bananenbrood klaar 🙂 En ja…de weegschaal laten we in deze tijd van het jaar eventjes in een hoekje staan.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.