aubergine chutney met tomaat: verrassend lekker!

aubergine chutney met tomaat: verrassend lekker!

Deze aubergine chutney met tomaat is niet alleen lekker op een toastje maar ook als bijgerecht bij een rijstmaaltijd of door een (frisse) salade. Ik maakte deze chutney voor een Paasontbijt recept met geroosterd brioche brood en gepocheerd ei. Dat was echt een geweldige combinatie….al zeg ik het zelf. (verder ben ik echt niet arrogant hoor) Het kruidige van de chutney met aubergine en tomaat, gaf een super mooie balans met het zoete van het brioche brood en het romige van het gepocheerde ei. Wil je dus eens een keertje iets anders eten op zondagmorgen dan afbakbroodjes, pancakes of croissants? Probeer dan echt eens dat recept een keertje te maken. Super simpel maar met een groots resultaat. Zo genoeg arrogantie, op naar het recept om zelf een chutney te maken met aubergine en tomaat.

recept chutney van aubergine en tomaat

aubergine chutney met tomaat: verrassend lekker!

kruidige aubergine chutney met tomaat

5 van 1 stem
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch, Snack
Keuken: Indiase
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 1 weckpotje

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine in kleine blokjes gesneden
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 trostomaten in kleine stukjes gesneden
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 centimeter verse gember geschild en fijngehakt
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 50 millilter sushi azijn gewone azijn kan ook
  • flinke snuf chilivlokken of pul biber
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • olie

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een stoofpan. Fruit de uien met de knoflook, gember en rode peper op niet te hoog vuur voor ongeveer 10 minuten. (de uien moeten dan lekker zacht al zijn)
  • Voeg de aubergine, tomaten, tomatenpuree, chililvlokken, uienpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, peper en zout toe. Roer dit goed door en laat voor 5 minuten zachtjes stoven. Schenk dan de azijn erbij samen met de suiker en roer ook dit even door. Laat het geheel nu zonder deksel op de pan zachtjes voor een uurtje stoven. Vergeet niet regelmatig om te scheppen. Breng eventueel nog extra op smaak met een beetje zout en/of peper.
  • Schep het geheel in een gesteriliseerd weckpotje. De chutney is dan tot 2 weken houdbaar. Als je meer azijn gebruikt is het langer houdbaar maar de chutney wordt dan wel zuurder van smaak.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf een chutney te maken, dan ga je nog veel meer experimenteren met diverse groenten en fruit. Ook erg lekker is namelijk een appel-peren chutney. Dat recept zal ik ook snel gaan uitwerken. Heerlijk op een flensje met een bolletje roomijs en geraspte kokos.

kruidige chutney

recept kruidige aubergine chutney met tomaat

Jan Willem is helemaal verslaafd aan deze kruidige, iets zoetige maar ook pittige aubergine chutney. Hij smeerde het bijna overal op.

recept aubergine tomaten chutney maken. Lekker met het Paasontbijt.

Wil je eens iets anders op tafel zetten met het Paasontbijt? Maak dan deze heerlijke aubergine chutney en combineer het met geroosterd (brioche) brood en een gepocheerd ei. Wil je liever geen hartig gerecht op de vroege morgen, maak het gerecht dan eventueel met de lunch klaar. Ook lekker is om een pita in te smeren met de chutney, rasp er extra belegen kaas over en grill even in de oven tot de kaas gesmolten is. Dat is echt een super lekker hapje 🙂