Aardbeien tiramisu recept

Aardbeien tiramisu recept
Direct naar recept
toetje
Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 4 uur 15 minuten

Een aardbeien tiramisu recept dat echt altijd in de smaak valt! Zodra het aardbeienseizoen begint, staat bij ons thuis dit dessert steevast op tafel. Het is romig, fris, zó makkelijk om te maken en je hebt er geen rauw ei of alcohol voor nodig. Dat maakt dit recept perfect voor jong en oud! En het mooiste? Je kunt deze tiramisu prima een dag van tevoren maken. Zo heb je na het avondeten geen stress meer over het toetje.

Makkelijke aardbeien tiramisu zonder rauw ei – geserveerd in een schaal met verse aardbeien

Waarom aardbeien zo lekker zijn in een tiramisu

In Nederland zijn aardbeien op hun best tussen mei en juli. Juist de Hollandse aardbeien maken dit recept extra lekker door hun zoete smaak. Zelfs iets minder perfecte aardbeien uit eigen tuin zijn ideaal, als ze maar goed rijp zijn!

Tiramisu zelf is van oorsprong een klassiek Italiaans dessert met mascarpone, lange vingers en espresso. Deze aardbeienvariant is een frisse, zomerse twist op dat bekende recept. Ideaal voor wie iets luchtigers wil dan de traditionele versie met koffie en cacao.

Recept video: aardbeien tiramisu maken

Wil je precies weten hoe wij onze aardbeien tiramisu maken? Bekijk dan snel de video hieronder! Het volledige recept met alle ingrediënten en stappen staat onder de video.

Recept: aardbeien tiramisu

Aardbeien tiramisu in een schaal met verse aardbeien bovenop – romig dessert zonder rauw ei

Aardbeien tiramisu

Deze romige aardbeien tiramisu maak je zonder rauw ei of alcohol. Makkelijk vooraf te maken en heerlijk zomers van smaak.
Vind jij dit recept lekker?
Deel via WhatsApp
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 4 uur 15 minuten
8 personen

Equipment

  • 1 ovenschaal die van mij is 25 bij 25 cm

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 750 gram aardbeien
  • 250 milliliter slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram suiker
  • 1 pak lange vingers (ongeveer 33 stuks)
  • 125 milliliter espresso

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Prak de helft van de aardbeien en snijd de andere helft in partjes. (giet het sap van de geprakte aardbeien zoveel mogelijk weg of dep met een stuk keukenpapier het sap zoveel mogelijk weg)
  • Meng de mascarpone met de geprakte aardbeien.
  • Mix de slagroom lobbig met de suiker en schep dit vervolgens voorzichtig door het aardbei-mascarpone mengsel.
  • Haal de lange vingers kort door de espresso en leg een laagje in de ovenschaal.
  • Schep de helft van het mascarpone mengsel eroverheen. Herhaal deze stap nog een keer. Verdeel vervolgens de aardbeien partjes eroverheen. Dek de tiramisu af en zet in de koelkast voor minimaal 4 uur.
    💡 Tip: Voor het beste resultaat laat je de tiramisu zo lang mogelijk in de koelkast staan, liefst een hele nacht! Lees meer tips onder het recept.
  • Bestrooi eventueel vlak voor serveren met kokossnippers en/of fijngehakte citroen melisse. Eet smakelijk! 😋

Video

Voedingswaarden

Serving: 130 gram (1 portie) | calorieën: 285 kcal | koolhydraten: 21 g | eiwit: 3.2 g | vet: 21 g | w.v verzadigd vet: 13 g | zout: 0.1 g | vezels: 0.7 g | suiker: 12 g
Gang: toetje
Keuken: Nederlands
aardbeien tiramisu, makkelijk toetje, tiramisu zonder ei, zomerdessert
Aardbeien tiramisu recept
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Tips van Marie Louise voor de lekkerste aardbeien tiramisu

Wil je het allerbeste resultaat uit je aardbeien tiramisu halen? Dan is zeker de eerste tip echt een aanrader om op te volgen. 🤗

  • De koelkast is je beste vriend: langer is lekkerder! Dit is dé gouden tip voor de allerlekkerste aardbeien tiramisu. Door de tiramisu minimaal 4 uur en het liefst een hele dag in de koelkast te laten staan, trekken de smaken goed in. De lange vingers worden mooi zacht (maar niet zompig!) en krijg je die heerlijke romige, luchtige structuur waar tiramisu om bekend staat.
  • Laagje aardbeien jam: ben je een echte zoetekauw? Verdeel een beetje aardbeien jam tussen de lagen tiramisu.
  • Lactosevrije variant: Wil je een lactosevrije variant maken? Gebruik dan plantaardige slagroom en vervang de mascarpone door een plantaardig alternatief, zoals plantaardige roomkaas of kokosyoghurt. Tegenwoordig is er ook plantaardige mascarpone verkrijgbaar van bijvoorbeeld Terra. Houd er wel rekening mee dat de smaak en structuur iets kunnen verschillen.

Kun je geen mascarpone vinden of wil je iets anders proberen? Dan kun je de mascarpone eventueel vervangen door een mengsel van volle kwark of Griekse yoghurt. Ook dan wordt de structuur iets anders, maar blijft nog steeds romig en fris van smaak.

Lekker variëren met onze tips

Voor een extra frisse twist dompelen wij de lange vingers ook weleens in sinaasappelsap in plaats van koffie. Ook lekker, wat kokossnippers en fijngehakte citroenmelisse over de bovenkant voor een zomerse finishing touch.

Wil je het dessert nét iets anders? Voeg dan bijvoorbeeld wat citroenrasp toe aan het roommengsel, verkruimel Bastognekoeken over de bovenkant of gebruik een scheutje aardbeienlikeur voor een volwassen variant. Zoek je juist een feestelijke versie in glaasjes? Bekijk dan ons recept voor aardbeien tiramisu in een glaasje op de blog.

Kun je geen genoeg krijgen van makkelijke toetjes?

Probeer dan ook eens één van onze andere toetjes met aardbeien:

Veelgestelde vragen over deze aardbeien tiramisu

Hoe lang kun je aardbeien tiramisu bewaren?

Bij ons thuis blijft de tiramisu zeker 2 dagen goed in de koelkast. Dek hem goed af zodat hij niet uitdroogt.

Kun je aardbeien tiramisu een dag van tevoren maken?

Zeker weten! Sterker nog, wij vinden hem de volgende dag vaak nóg lekkerder, omdat de smaken dan goed ingetrokken zijn. De structuur is dan ook perfect.

Welke koekjes zijn geschikt voor tiramisu?

Wij gebruiken lange vingers, maar je kunt ook gaan voor Bastognekoeken, biscuitjes of (zelfgemaakte) cake.

Marie Louise van Familie over de Kook met zelfgemaakte aardbeien tiramisu in een schaal

Bij ons staat deze aardbeien tiramisu inmiddels standaard op tafel zodra het wat zonniger wordt. Hopelijk wordt het bij jou net zo’n favoriet! 🤗 Volg ons ook op YouTube voor meer makkelijke, lekkere inspiratie uit onze keuken. Er komen binnenkort nog meer frisse zomerdesserts aan!