Een aardbeien tiramisu recept dat echt altijd in de smaak valt! Zodra het aardbeienseizoen begint, staat bij ons thuis dit dessert steevast op tafel. Het is romig, fris, zó makkelijk om te maken en je hebt er geen rauw ei of alcohol voor nodig. Dat maakt dit recept perfect voor jong en oud! En het mooiste? Je kunt deze tiramisu prima een dag van tevoren maken. Zo heb je na het avondeten geen stress meer over het toetje.

Waarom aardbeien zo lekker zijn in een tiramisu
In Nederland zijn aardbeien op hun best tussen mei en juli. Juist de Hollandse aardbeien maken dit recept extra lekker door hun zoete smaak. Zelfs iets minder perfecte aardbeien uit eigen tuin zijn ideaal, als ze maar goed rijp zijn!
Tiramisu zelf is van oorsprong een klassiek Italiaans dessert met mascarpone, lange vingers en espresso. Deze aardbeienvariant is een frisse, zomerse twist op dat bekende recept. Ideaal voor wie iets luchtigers wil dan de traditionele versie met koffie en cacao.
Recept video: aardbeien tiramisu maken
Wil je precies weten hoe wij onze aardbeien tiramisu maken? Bekijk dan snel de video hieronder! Het volledige recept met alle ingrediënten en stappen staat onder de video.
Recept: aardbeien tiramisu

Aardbeien tiramisu
Equipment
- 1 ovenschaal die van mij is 25 bij 25 cm
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 750 gram aardbeien
- 250 milliliter slagroom
- 250 gram mascarpone
- 50 gram suiker
- 1 pak lange vingers (ongeveer 33 stuks)
- 125 milliliter espresso
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Prak de helft van de aardbeien en snijd de andere helft in partjes. (giet het sap van de geprakte aardbeien zoveel mogelijk weg of dep met een stuk keukenpapier het sap zoveel mogelijk weg)
- Meng de mascarpone met de geprakte aardbeien.
- Mix de slagroom lobbig met de suiker en schep dit vervolgens voorzichtig door het aardbei-mascarpone mengsel.
- Haal de lange vingers kort door de espresso en leg een laagje in de ovenschaal.
- Schep de helft van het mascarpone mengsel eroverheen. Herhaal deze stap nog een keer. Verdeel vervolgens de aardbeien partjes eroverheen. Dek de tiramisu af en zet in de koelkast voor minimaal 4 uur. 💡 Tip: Voor het beste resultaat laat je de tiramisu zo lang mogelijk in de koelkast staan, liefst een hele nacht! Lees meer tips onder het recept.
- Bestrooi eventueel vlak voor serveren met kokossnippers en/of fijngehakte citroen melisse. Eet smakelijk! 😋
Video
Voedingswaarden
Tips van Marie Louise voor de lekkerste aardbeien tiramisu
Wil je het allerbeste resultaat uit je aardbeien tiramisu halen? Dan is zeker de eerste tip echt een aanrader om op te volgen. 🤗
- De koelkast is je beste vriend: langer is lekkerder! Dit is dé gouden tip voor de allerlekkerste aardbeien tiramisu. Door de tiramisu minimaal 4 uur en het liefst een hele dag in de koelkast te laten staan, trekken de smaken goed in. De lange vingers worden mooi zacht (maar niet zompig!) en krijg je die heerlijke romige, luchtige structuur waar tiramisu om bekend staat.
- Laagje aardbeien jam: ben je een echte zoetekauw? Verdeel een beetje aardbeien jam tussen de lagen tiramisu.
- Lactosevrije variant: Wil je een lactosevrije variant maken? Gebruik dan plantaardige slagroom en vervang de mascarpone door een plantaardig alternatief, zoals plantaardige roomkaas of kokosyoghurt. Tegenwoordig is er ook plantaardige mascarpone verkrijgbaar van bijvoorbeeld Terra. Houd er wel rekening mee dat de smaak en structuur iets kunnen verschillen.
Kun je geen mascarpone vinden of wil je iets anders proberen? Dan kun je de mascarpone eventueel vervangen door een mengsel van volle kwark of Griekse yoghurt. Ook dan wordt de structuur iets anders, maar blijft nog steeds romig en fris van smaak.
Lekker variëren met onze tips
Voor een extra frisse twist dompelen wij de lange vingers ook weleens in sinaasappelsap in plaats van koffie. Ook lekker, wat kokossnippers en fijngehakte citroenmelisse over de bovenkant voor een zomerse finishing touch.
Wil je het dessert nét iets anders? Voeg dan bijvoorbeeld wat citroenrasp toe aan het roommengsel, verkruimel Bastognekoeken over de bovenkant of gebruik een scheutje aardbeienlikeur voor een volwassen variant. Zoek je juist een feestelijke versie in glaasjes? Bekijk dan ons recept voor aardbeien tiramisu in een glaasje op de blog.


Kun je geen genoeg krijgen van makkelijke toetjes?
Probeer dan ook eens één van onze andere toetjes met aardbeien:
- Trifle met citroenmousse en aardbeien
- Trifle met cantuccini en aardbeien
- Panna cotta met aardbeien en kokosmelk
Veelgestelde vragen over deze aardbeien tiramisu
Bij ons thuis blijft de tiramisu zeker 2 dagen goed in de koelkast. Dek hem goed af zodat hij niet uitdroogt.
Zeker weten! Sterker nog, wij vinden hem de volgende dag vaak nóg lekkerder, omdat de smaken dan goed ingetrokken zijn. De structuur is dan ook perfect.
Wij gebruiken lange vingers, maar je kunt ook gaan voor Bastognekoeken, biscuitjes of (zelfgemaakte) cake.

Bij ons staat deze aardbeien tiramisu inmiddels standaard op tafel zodra het wat zonniger wordt. Hopelijk wordt het bij jou net zo’n favoriet! 🤗 Volg ons ook op YouTube voor meer makkelijke, lekkere inspiratie uit onze keuken. Er komen binnenkort nog meer frisse zomerdesserts aan!