rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Rauwe andijviestamppot met blokjes kaas. Dit basisrecept voor een smeuïge andijviestamppot is een heerlijke avondmaaltijd voor het hele gezin.

rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Rauwe andijviestamppot

Ik kies altijd voor gemak en daarom gebruik ik gewoon een zak voorgesneden rauwe andijvie. Zelf kies ik altijd de fijngesneden andijvie maar je kunt ook gewoon een zak normale andijvie kopen.

Wil je liever zelf andijvie snijden dan is dat natuurlijk ook helemaal prima 🙂 Wanneer andijvie in het seizoen is, dan is dit natuurlijk een stuk goedkoper en gezonder. Ik zeg alleen eerlijk dat ik nooit zin heb om te snijden en te wassen.

Eet jij net zoals ons graag andijvie? Probeer dan ook eens de volgende recepten: andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus, hartige taart met andijvie en paprika of maak eens de krieltjes ovenschotel met andijvie en Boursin klaar.

Welke kaas gebruiken

Een andijviestamppot wordt nog lekkerder met blokjes kaas erdoorheen. Zelf gebruik ik belegen of extra belegen kaas. Vind je dit te heftig van smaak dan kan je uiteraard ook jonge kaas of jong belegen kaas gebruiken.

Wil je liever geen blokjes kaas dan kan je ook geraspte kaas gebruiken. Ik zou dan alleen wel iets minder kaas gebruiken dan ik in onderstaand recept gebruik.

Recept rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Wat eten we vanavond? Stamppot! Geniet van een heerlijke rauwe andijviestamppot met blokjes kaas.
4 van 1 stem
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: andijvie, andijviestamppot, blokjes kaas, kaas, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 250 gram rauwe andijvie of meer naar wens
  • 175 gram kaas in blokjes gesneden (ik gebruik belegen of extra belegen)
  • 200 milliliter melk op kamertemperatuur
  • 40 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 theelepels grove mosterd
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1/3 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 groentebouillonblokje

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar samen met een half groentebouillonblokje. Afhankelijk van hoe groot je stukjes aardappelen zijn duurt dit 10-15 minuten.
  • Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Meng de roomboter door de puree en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en de mosterd. (voeg niet meteen alle melk toe, soms kan je iets meer of minder nodig hebben)
  • Meng vervolgens de andijvie en de blokjes kaas door je puree en klaar is je andijviestamppot. Eet smakelijk!
  • TIP: zet de pan eventueel nog eventjes op laag vuur, zodat de andijvie iets kan slinken in de puree.
  • TIP: gebruik eventueel oude kaas, vegan kaas, plantaardige melk en plantaardig boter als je niet goed tegen lactose kan of je de stamppot vegan wilt eten.
  • TIP: onze kinderen vinden het niet lekker om heel veel andijvie te eten door hun stamppot dus vandaar dat ik “maar” 250 gram gebruik. Je kunt uiteraard zelf naar eigen smaak/wens meer andijvie toevoegen. 
  • Wat serveer je erbij? Lekker met pittig gebakken rookworst, gewone rookworst, gehaktballen, gebakken champignons, uitgebakken (vega) spek. 
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Andijviestamppot met blokjes kaas

rauwe andijviestamppot met blokjes kaas