Pizza met rookworst en crème fraîche

Pizza met rookworst en crème fraîche

Deze winterse pizza met rookworst en crème fraîche is echt een comfort food recept. De rookworst bak je eerst aan in een pan samen met ui en knoflook. Daarna breng je de rookworst verder op smaak met grove mosterd, sambal en honing. Een echt smaakbommetje krijg je dan. Door de bodem van de pizza niet met een tomatensaus maar met crème fraîche in te smeren, is je pizza tevens heerlijk romig van smaak. Want zeg nu zelf, als de dagen korter worden en het buiten ook (helaas) weer kouder wordt, wil je toch graag een gerecht met rookworst eten? Nu kan je dus voortaan de rookworst net iets spannender eten dan bij een “gewone” boerenkoolstamppot.

Over boerenkoolstamppot gesproken. Wij krijgen momenteel heel erg veel vraag naar een boerenkoolstamppot recept. Helaas lusten wij allemaal thuis niet graag boerenkool. Jan Willem heeft het nooit lekker vonden. Ikzelf moest vroeger het hele jaar door boerenkool met worst en spekjes eten. Mijn moeder is een moeilijke eter en dit was zowat het enige wat zij wel lekker vond. Dus al vielen de mussen van het dak met 30+ graden, wij aten stamppot. Iedere week, het hele jaar door! Sinds ik ben gaan samenwonen met Jan Willem heb ik daarom nooit meer boerenkool gegeten.

Dat uitgelegd hebbende gaan we terug naar het recept van de pizza met rookworst en crème fraîche 🙂

TIP: wil je deze pizza liever vegetarisch eten? Gebruik dan een vegetarische rookworst. Er zijn tegenwoordig gelukkig heel veel merken die vegetarische rookworsten verkopen. Welke het lekkerste is durf ik alleen niet te zeggen. Wijzelf hebben dit tot op heden namelijk nog niet zelf geproefd.

recept pizza met rookworst en crème fraîche

pizza met rookworst en crème fraîche

pizza met rookworst en crème fraîche

geniet van deze winterse pizza met rookworst en crème fraîche
4 van 1 stem
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse, Nederlandse
Trefwoord: crème fraîche, mosterd, pizza, pizzadeeg, rookworst
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 2 pizza’s

Ingrediënten

  • 2 stuks pizzabodems kant en klaar of zelfgemaakt
  • 1 rookworst van ongeveer 285 gram in dunne plakjes gesneden
  • 1 ui in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels sambal badjak of oelek voor meer pit
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • snufje zout
  • klontje roomboter
  • 1 bekertje crème fraîche 250 gram (je houdt hiervan iets over)
  • 150 gram extra belegen kaas geraspt
  • 1 bol mozzarella
  • snuf gedroogde peterselie
  • snuf pul biber of chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240 graden. Verwarm het liefste een pizzasteen mee maar een bakplaat kan ook. Roer de crème fraîche in een schaaltje met een snuf peper en zout smeuïg.
  • Bak de rookworst: verhit hiervoor een klontje roomboter in een koekenpan of hapjespan. Fruit de uien met een snufje peper en zout op niet te hoog vuur tot de uien beginnen te kleuren. Voeg dan de rookworst, sambal, grove mosterd, knoflook en honing toe. Bak op redelijk hoog vuur tot de rookworst een beetje knapperig is. (ongeveer 2-3 min)
  • Smeer de pizzabodems in met de crème fraîche en verdeel hier overheen de rookworst. Bestrooi met de geraspte kaas en scheur de mozzarella in stukjes over de pizza's. Breng op smaak met een beetje gedroogde peterslie, snuf extra zwarte peper en een snuf pul biber (chilivlokken).
  • Bak de pizza’s in de oven of op de bbq op de pizzasteen of bakplaat goudbruin en gaar. Afhankelijk van hoe heet je oven kan, duurt dit max 10-15 minuten per pizza.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

De aangegeven tijd van het recept is exclusief de tijd van het maken van eventueel je eigen pizzadeeg.

Winterse pizza met rookworst en crème fraîche

Deze pizza met rookworst kan je eventueel verder op smaak brengen met een beetje zuurkool. Misschien ben jij wel een enorme boerenkool liefhebber? Dan kan je dit natuurlijk ook op je pizza gebruiken.

recept zelf pizzadeeg maken

zelf pizzadeeg maken

Pizzadeeg

zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk
3.25 van 12 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: deeg, pizza, pizzadeeg, recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 3 uur
Porties: 4 pizza’s

Ingrediënten

  • 500 gram bloem ik gebruik gewoon bloem
  • 300 milliliter lauwwarm water kan soms ook iets meer zijn.
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • semolina is een soort Italiaanse griesmeel (staat meestal bij de pasta's in de supermarkt)

Instructies

  • Meng de bloem met het zout en suiker. Doe het gist erbij samen met het lauwwarme water en de olijfolie.
  • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (het beste kan je dit doen in een keukenmachine) Bestrooi de deegbal met bloem of semolina.
  • Leg het pizzadeeg in een kom. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 60-75 minuten rijzen. (het deeg moet verdubbelen in omvang)
  • Als het deeg verdubbeld is, verdeel het deeg dan in 4 bollen. (of 2/3 als je grotere pizza's wilt maken) Kneed het deeg goed door en "bol" het deeg op.
    Vouw het deeg hiervoor in beide handen naar onder, zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol. Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met semolina (griesmeel) of bloem….anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven zo heet mogelijk voor…..minimaal 220 graden. Bestrooi je werkblad nu flink wat met semoline (of gewoon bloem) en vorm het deeg tot een pizzabodem met je handen. Druk vanuit het midden het deeg naar buiten toe. Zo ontstaat er een rand. Draai dan met je handen vanuit de buitenkant (niet de rand!) steeds een kwartslag tot je een pizzabodem hebt.
  • Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ/speciale pizzaoven.
    Gebruik niet teveel saus en toppings. Anders wordt je bodem niet lekker knapperig.
  • TIP: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voorverwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Tips voor het bakken van een pizza met zelfgemaakt pizzadeeg

verwarm de oven voor op minimaal 220 graden. (hoe heter hoe beter) Bak de pizza 5-10 minuten. Tot de kaas gesmolten is en de randen van de pizza lekker knapperig zijn. Dit kan per oven verschillend zijn qua tijd. Leg eventueel dus van te voren een pizzasteen in de oven. Zo krijg je een lekkere knapperige bodem. Ben je niet in het bezit van een pizzasteen, gebruik dan een bakplaat.  

Ik rol/druk mijn bodems altijd uit op bakpapier. Ik bestrooi eerst het bakpapier met semolina. Zo krijg je een lekkere knapperige bodem. Je kan eventueel ook gewoon bloem gebruiken. De pizza’s leg ik dan inclusief bakpapier op de voorverwarmde pizzasteen voor een paar minuten. Wanneer de bodem een beetje krokant is, schuif ik het bakpapier eronder vandaan en bak ik de pizza nog een paar minuten. Op deze manier slaat de pizza niet dubbel met het neerleggen op de pizzasteen. Een pizzaschep is overigens geen overbodige luxe als je zelf pizza’s wilt maken.

PIZZA BAKKEN OP DE BBQ

Je kan je pizza’s uiteraard ook op de bbq bereiden. Eigenlijk geeft dit het lekkerste resultaat. De tijd hoelang de pizza dan op de bbq moet, is ook weer heel erg afhankelijk van wat voor soort bbq je hebt. Wij hebben een Big Green Egg en hier ligt de pizza op een pizzasteen voor ongeveer 5-7 minuten. De bbq zetten we op 240 graden. We bakken hem altijd eerst een paar minuten met bakpier op de pizzasteen (tegen het zwart worden van de onderkant) en de laatste paar minuten gaat hij direct op de steen. 

Andere lekkere pizza recepten zijn: pizza met pittige rookworst en kaas, pizza met pikante kip of maak eens de gefrituurde pizza

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.