Zelf mayonaise maken met een staafmixer is echt een fluitje van een cent. Ik laat je zien hoe op een simpele manier een heerlijke mayo maakt.
Zelf mayonaise maken
Er zit alleen wel één nadeel aan zelf mayonaise maken! Doordat het zo simpel is om te maken, ga je het ook veel maken 😉 Mayonaise is natuurlijk op bijna alles lekker en dus vind je bijna iedere dag wel een excuus om je staafmixer te gebruiken. Dus trek je staafmixer uit de mottenballen en ga aan de slag.
Video hoe maak je mayonaise met een staafmixer
Zoals ik in het filmpje al uitleg is een zelfgemaakte mayonaise wel echt ook een kwestie van zelf op smaak brengen. Als je meer azijn of citroensap toevoegt, dan word de mayo zuurder. Voeg je meer mosterd toe, dan word het iets pittiger. Ook de hoeveelheid olie heb je zelf in de hand. Gebruik alleen niet minder dan 200 milliliter op 1 ei. Anders word het te waterig en dat is echt niet lekker. Wij houden van een dikke lobbige mayo, dus ik gebruik tussen de 250 en 300 milliliter olie. (hoe meer olie, hoe dikker)
recept mayonaise maken met een staafmixer
zelfgemaakte mayonaise met staafmixer
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 250 milliliter zonnebloemolie
- 1 ei
- flinke snuf peper en zout
- 1,5 theelepel mosterd
- 1 theelepel suiker hoeft niet is wel lekker
- 1 theelepel azijn meer als je van zuur houdt
- scheutje citroensap naar smaak
Instructies
- Breek het ei in een maatbeker waar je staafmixer precies in past. Voeg het citroensap, azijn, zout, peper, mosterd en suiker toe. Giet er 250 ml olie bij.
- Zet de staafmixer zachtjes op de bodem van de maatbeker. Begin voorzichtig met mixen: zet hem eerst een aantal seconden op de bodem van de pot en zorg dat je het liefst precies op de eidooier staat. Haal dan heeeeeeeeel langzaam de mixer omhoog. Haal de mixer een paar keer heen en weer. (niet te vaak) Spatel nog even door om eventueel overtollig olie goed te mengen. Breng eventueel verder op smaak.
- Voeg je meer azijn of citroensap toe, dan wordt de mayo zuurder. Voeg je meer mosterd toe, dan wordt het iets pittiger. Maar net wat jij persoonlijk lekker vindt. Durf dus zeker te spelen met de smaken.
Gebruik een neutrale olie. Ik gebruik zelf meestal zonnebloemolie. Een hele milde olijfolie kan ook. Je zou eventueel ook zonnebloemolie en een milde olijfolie kunnen mengen. In plaats van suiker kan je trouwens ook een beetje honing toevoegen.
zelfgemaakte mayonaise
Ik garandeer je dat dit echt een verslaving wordt en daar voel ik me niet eens schuldig over. Zelfgemaakte mayonaise is namelijk echt zo lekker! Nee hoor, grapje natuurlijk. Dit moet je wel met mate eten, anders krijg je ruzie met je weegschaal.
Mmmmmm kijk eens hoe lekker! Een heerlijke lobbige mayo. Zo vinden wij onze mayo het lekkerst.
TIP: Varieer ook eens met diverse specerijen. Voeg een beetje knoflookpoeder en uienpoeder toe en je krijgt een soort aioli. Voeg een beetje kerriepoeder en kurkuma toe en je hebt een kerriemayonaise. Ook lekker is om een sriracha mayo ermee te maken. Mogelijkheden genoeg dus.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.