Witte asperges in bechamelsaus. De bechamelsaus breng ik op smaak met Vadouvan waardoor deze ovenschotel echt een smaakbommetje wordt.
Wij zijn echt verzot op deze ovenschotel en hopelijk ga jij van dit gerecht net zo genieten als wij doen.
Witte asperges
Nu de witte asperges weer volop verkrijgbaar zijn genieten wij hier met volle teugen van. Witte asperges zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 2e week april tot en met 24 juni. In het begin van het seizoen zijn de witte asperges vaak helaas wel iets prijziger dan halverwege het seizoen.
Sinds ik deze ovenschotel begin van het aspergeseizoen gemaakt heb, heeft dit gerecht al meermaals op tafel gestaan. Zo lekker vinden dit.
Eet jij ook graag gerechten met witte asperges? Probeer dan ook eens de volgende recepten: gezonde salade met witte asperges, witte asperges uit de oven met krieltjes of maak een quiche met witte asperges en feta.
Bechamelsaus met Vadouvan specerijen
Schrik niet van het feit dat je zelf een bechamelsaus gaat maken. Dit is namelijk echt ontzettend simpel. Je smelt boter, voegt bloem toe, vervolgens voeg je beetje bij beetje melk toe en klaar is kees.
Daarna breng je de bechamelsaus op smaak met sowieso flink wat zout. Meestal voeg ik ook nog peper en nootmuskaat toe. Zo maak je basis bechamelsaus. Dit keer voeg ik heerlijke Vadouvan specerijen toe. Dit geeft je bechamelsaus een heerlijke warm-kruidige en iets pittige smaak.
Ik gebruik de Vadouvan specerijenmix van Euroma in samenwerking met Jonnie Boer. Deze specerijenmix is tegenwoordig gelukkig in bijna iedere supermarkt wel verkrijgbaar. (nee geen spon…just fan)
Recept witte asperges in bechamelsaus
Witte asperges in bechamelsaus
Equipment
- 1 ovenschaal
Ingrediënten
- 16 stuks witte asperges ongeveer 750 gram
- 100 gram ham ik gebruikte flinterdunne beenham
- 100 gram belegen kaas geraspt
- handje peterselie fijngehakt
BECHAMELSAUS
- 40 gram roomboter ik gebruik plantaardige boter
- 40 gram bloem
- 350 milliliter melk ik gebruik plantaardige melk
- 1 theelepel Vadouvan flinke theelepel gebruiken
- flinke snuf versgemalen zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in.
- Scheur of snijd de plakjes ham in stukjes.
- Snijd de kontjes (ongeveer 1,5 cm vanaf de onderkant) van de asperges eraf en schil de asperges.
MAAK DE BECHAMELSAUS
- Smelt de boter in een kleine kookpan. Roer de bloem door de boter. Verwarm de bloem ongeveer 1 minuut, blijf roeren.
- Voeg nu scheut voor scheut de melk toe en blijf roeren. Verwarm de saus tot je een gebonden saus hebt. Doe dit op middelhoog vuur. De saus mag best een beetje pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en breng de bechamelsaus op smaak met de Vadouvan specerijen en zout naar smaak.
GA VERDER MET DE OVENSCHOTEL
- Leg de asperges in de ovenschaal. Giet de bechamelsaus eroverheen, verdeel de in stukjes gesneden ham eroverheen en bestrooi met de geraspte kaas.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de asperges in de oven voor 15 minuten.
- Haal dan de aluminiumfolie eraf en bak de ovenschotel voor nog eens 10-15 minuten. Bestrooi voor serveren de witte asperges in bechamelsaus met fijngehakte peterselie. Dit staat niet alleen mooi maar geeft ook extra smaak. Eet smakelijk!
Witte asperges in bechamelsaus met Vadouvan
Deze witte asperges in bechamelsaus zijn erg lekker met gebakken aardappeltjes uit de oven, bij aardappelpuree, met frietjes of serveer een simpele salade en een stuk ciabatta bij. De keuze is reuze, want alles is lekker bij deze ovenschotel.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Vond persoonlijk de kruiden niet bij de asperges passen. Het was vooral overheersend. Terwijl ik met alle andere gerechten een goede ervaring heb gehad.
Beste Ivana, wat jammer om te lezen dat je het gerecht niet lekker vond. Gelukkig zijn anderen gerechten wel in de smaak gevallen. Zo zie je maar…smaken verschillen 🙂 Dit gerecht is namelijk van mij een favoriet, maar ik ben dan ook wel echt verzot op Vadouvan.