Welke voedingsmiddelen bevatten veel magnesium?

Welke voedingsmiddelen bevatten veel magnesium?

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je gezondheid. Het is namelijk betrokken bij honderden processen in je lichaam. Daarom is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Gelukkig is dat niet moeilijk te realiseren. Veel voedingsmiddelen bevatten dit mineraal. Dit zijn er zeven:

Paranoten

Deze noten uit Brazilië en het Amazone-regenwoud staan bekend om hun hoge seleniumgehalte. Je hebt zeker geen supplement nodig om aan voldoende selenium te komen als je paranoten in je dieet opneemt. Met één noot krijg je namelijk al de dagelijks benodigde hoeveelheid binnen.

Dat is anders als je naar de hoeveelheid magnesium in paranoten kijkt. Wat dat betreft kunnen paranoten niet tippen aan de beste magnesium tabletten. Toch krijg er wel een behoorlijke hoeveelheid van dit mineraal mee binnen.Β 

In één noot vind je maar liefst 15 milligram van dit mineraal. Dat is voor vrouwen al 5 procent van de aanbevolen dagelijkse benodigde hoeveelheid magnesium. Vanwege de grote hoeveelheid selenium in paranoten is het advies om niet meer dan drie tot vijf noten per dag te eten. Voor je magnesiuminname betekent dit dat je met paranoten maximaal een kwart van je dagelijkse magnesium kunt binnenkrijgen.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn een regelrechte lekkernij en ook nog eens heel gezond. Zeker als je de ongebrande en ongezouten variant te pakken hebt. Deze bevat nog alle gezonde voedingsstoffen die in deze peulvruchten te vinden zijn. EΓ©n van die voedingsstoffen is magnesium. Een handje cashewnoten levert al zo’n kwart van de dagelijkse hoeveelheid op die je nodig hebt om te voorkomen dat je ziek wordt. Geniet van cashewnoten als gezonde snack, maak deze heerlijke Aziatische maaltijd met kip en cashewnoten in de hoofdrol of probeer eens de limoenkip met noedels en chilisaus.

Quinoa

Ken je quinoa al? Dit wondergraan van de Inca’s is eigenlijk geen graan. Het is het zaad van een plant uit dezelfde familie als de Amaranth. (grappig weetje…onze dochter heet Amaranthe) Omdat het zaad door zijn ronde vorm lijkt op graan en het ook als graan gegeten wordt, noemt men het ook wel pseudograan.

Als het om magnesium gaat, zit je goed bij dit voedzame gewas. Het levert per portie van 75 gram namelijk niet alleen veel eiwit, maar ook bijna de helft van de hoeveelheid magnesium die je dagelijks nodig hebt. Een aanrader dus als je je magnesiuminname wil verhogen. Je kunt het eten in plaats van rijst, couscous en bulgur.

Spinazie

Wist je dat spinazie niet alleen behoorlijk wat ijzer bevat, maar ook magnesium? Als je deze groente rauw eet, krijg je met 200 gram spinazie maar liefst de helft van de minimale benodigde hoeveelheid magnesium binnen. Als je de groente pas aan het eind toevoegt bij deze lekkere spinaziestamppot dan profiteer je dus optimaal van de hoeveelheid magnesium hierin. Je kunt de groente ook rauw door een salade doen of er een lekkere smoothie mee maken. Probeer het eens!

Pompoenpitten

Pompoenpitten gooien we meestal weg als we pompoen hebben gegeten. Toch kan het een goed idee zijn om deze kostbare pitjes te bewaren. Slechts één eetlepel van deze pitten levert namelijk al een kwart van de hoeveelheid magnesium op die we dagelijks nodig hebben. Bewaar de pitjes dus vooral als je deze lekkere pompoensoep hebt gemaakt of hebt gesmuld van deze spruitjes met pompoen uit de oven. Ze bevatten ook veel vitamine K en E, ijzer, fosfor, mangaan en zink. Kortom: echte vitamine- en mineralenbommetjes!

Amandelen

Ook amandelen zijn een goede keuze als het om magnesium gaat. Deze noten leveren per handje een kwart van de dagelijks benodigde hoeveelheid magnesium op. Hiervoor heb je uiteraard de rauwe, ongebrande versie van deze noten nodig. Je kunt amandelen zΓ³ eten als snack, maar je kunt er ook een heerlijke lekkernij van maken. Denk eens aan deze dadel-notenballetjes met amandelen en kaneel. Of wat dacht je van abrikozen-notenballetjes? Deze kun je net zo goed met amandelen maken. Geniet ervan!

Zwarte bonen

Je kent vast witte en bruine bonen. Zwarte bonen zijn een verhaal apart. Ze leveren het meeste energie en eiwitten en ook het mineraal magnesium is erin te vinden. Per portie van 100 gram levert dat een kwart van de benodigde hoeveelheid van dit mineraal op. Maak eens deze Mexicaanse tostada en geniet van de bite en voedingswaarde van deze bonen.