Deze varkenshaas met spek, rösti, appels en kaasaus is geen eigen recept. Dit recept heb ik pas geleden gemaakt op een workshop met Zuid Tiroolse producten. Nu houd ik normaal gesproken echt niet van warm fruit in een hartig gerecht maar dit gerecht was echt zo ontzettend lekker, dat ik hem jullie niet wil onthouden. Nu plaats ik echter wel meteen een heeeeeeeel kritische noot bij dit recept. In de beschrijving staat namelijk dat het 25 minuten bereiding heeft en dat is absoluut niet waar! Ik ben bijna een uur bezig geweest en het was echt flink werken. Je komt zowat pannen en handen tekort als je het allemaal warm op je bord wilt krijgen. Het is dus niet het soort recept wat je normaal gesproken op Familie over de Kook vind. Wel is het echt heel erg lekker, vandaar dat ik het recept toch met je deel. Aan jou de keuze dus of je het wilt gaan maken. Tip: gebruik eventueel kant en klare rösti….dit scheelt je echt heel veel tijd en werk. Of…..sla de rösti helemaal over en serveer het gewoon met lekkere frietjes.
recept varkenshaas met spek
Varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
Varkenshaas met spek
- 2 varkenshaas in 4 stukken gesneden (totaal 600 gram)
- 150 gram plakjes spek of bacon liefst langwerpige spek
- snuf peper en zout
Appels
- 2 golden delicous appels geschild, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
- paar takjes verse tijm
- klontje roomboter
Rösti
- 500 gram aardappelen geschild en grof geraspt
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- klontje roomboter
- olijfolie
Kaassaus
- 70 milliliter slagroom
- 30 milliliter Melk
- 100 gram geraspte kaas Stilfser of jong
- snufje vers gemalen zwarte peper en zout
- snufje nootmuskaas optioneel
- maïzena optioneel
- 1 stuk gedroogde laurierblad
Bosui
- 4 stuks bosui
- scheutje olijfolie
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. MAAK DE KAASSAUS: doe de slagroom, melk, laurierblad in een kleine pan en breng aan de kook. Zet meteen het vuur lager (het mag niet meer koken), voeg de geraspte kaas toe, haal het laurierblad eruit en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje peper, zout en eventueel nootmuskaat. Laat de kaassaus op laag vuur staan, zodat deze warm blijft. Roer regelmatig wel even door.
- MAAK DE VARKENSHAAS: bestrooi de varkenshaas met een klein beetje peper en zout. Wikkel het spek eromheen. Verhit een flinke klont roomboter en een scheutje olie in een pan en bak het vlees rondom goudbruin aan. Leg het vlees op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het vlees nog 8 minuten in de oven. Laat vervolgens 10 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie.
- MAAK DE RÖSTI: Doe de aardappelrasp in een kom en breng op smaak met een flinke snuf peper en zout. Verhit een beetje olie en roomboter in een grote koekenpan. Maak kleine hoopjes aardappelrasp en bak deze op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat de rösti uitlekken op keukenpapier of bakpapier.
- MAAK DE APPELS en BOSUI: Verwarm een klontje roomboter in een pan en bak de appelpartjes met een klein beetje verse tijm (alleen de blaadjes) tot de appel iets zachter geworden is. Snijd de onderkant van de bosui en een stuk van het groen van de bovenkant. Snijd daarna in 2 stukken. Bak in een andere pan de bosui in een beetje olijfolie zacht en breng op smaak met peper en zout.
- MAAK NU HET BORD OP: leg een beetje kaassaus op het bord, snijd de varkenshaas in medaillons (dikke plakken) en leg dit om en om met de rösti en appel. Leg de gebakken bosui eroverheen. Eet smakelijk! Het is even werk, maar dan heb je ook wat.