Varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus

Varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus

Deze varkenshaas met spek, rösti, appels en kaasaus is geen eigen recept. Dit recept heb ik pas geleden gemaakt op een workshop met Zuid Tiroolse producten. Nu houd ik normaal gesproken echt niet van warm fruit in een hartig gerecht maar dit gerecht was echt zo ontzettend lekker, dat ik hem jullie niet wil onthouden. Nu plaats ik echter wel meteen een heeeeeeeel kritische noot bij dit recept. In de beschrijving staat namelijk dat het 25 minuten bereiding heeft en dat is absoluut niet waar! Ik ben bijna een uur bezig geweest en het was echt flink werken. Je komt zowat pannen en handen tekort als je het allemaal warm op je bord wilt krijgen. Het is dus niet het soort recept wat je normaal gesproken op Familie over de Kook vind. Wel is het echt heel erg lekker, vandaar dat ik het recept toch met je deel. Aan jou de keuze dus of je het wilt gaan maken. Tip: gebruik eventueel kant en klare rösti….dit scheelt je echt heel veel tijd en werk. Of…..sla de rösti helemaal over en serveer het gewoon met lekkere frietjes. 

recept varkenshaas met spek

Varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus

Varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus

No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Hoofdgerecht
Keuken: Zuid Tiroolse
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Varkenshaas met spek

  • 2 varkenshaas in 4 stukken gesneden (totaal 600 gram)
  • 150 gram plakjes spek of bacon liefst langwerpige spek
  • snuf peper en zout

Appels

  • 2 golden delicous appels geschild, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
  • paar takjes verse tijm
  • klontje roomboter

Rösti

  • 500 gram aardappelen geschild en grof geraspt
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • klontje roomboter
  • olijfolie

Kaassaus

  • 70 milliliter slagroom
  • 30 milliliter Melk
  • 100 gram geraspte kaas Stilfser of jong
  • snufje vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje nootmuskaas optioneel
  • maïzena optioneel
  • 1 stuk gedroogde laurierblad

Bosui

  • 4 stuks bosui
  • scheutje olijfolie
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. MAAK DE KAASSAUS: doe de slagroom, melk, laurierblad in een kleine pan en breng aan de kook. Zet meteen het vuur lager (het mag niet meer koken), voeg de geraspte kaas toe, haal het laurierblad eruit en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje peper, zout en eventueel nootmuskaat. Laat de kaassaus op laag vuur staan, zodat deze warm blijft. Roer regelmatig wel even door.
  • MAAK DE VARKENSHAAS: bestrooi de varkenshaas met een klein beetje peper en zout. Wikkel het spek eromheen. Verhit een flinke klont roomboter en een scheutje olie in een pan en bak het vlees rondom goudbruin aan. Leg het vlees op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het vlees nog 8 minuten in de oven. Laat vervolgens 10 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie.
  • MAAK DE RÖSTI: Doe de aardappelrasp in een kom en breng op smaak met een flinke snuf peper en zout. Verhit een beetje olie en roomboter in een grote koekenpan. Maak kleine hoopjes aardappelrasp en bak deze op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat de rösti uitlekken op keukenpapier of bakpapier.
  • MAAK DE APPELS en BOSUI: Verwarm een klontje roomboter in een pan en bak de appelpartjes met een klein beetje verse tijm (alleen de blaadjes) tot de appel iets zachter geworden is. Snijd de onderkant van de bosui en een stuk van het groen van de bovenkant. Snijd daarna in 2 stukken. Bak in een andere pan de bosui in een beetje olijfolie zacht en breng op smaak met peper en zout.
  • MAAK NU HET BORD OP: leg een beetje kaassaus op het bord, snijd de varkenshaas in medaillons (dikke plakken) en leg dit om en om met de rösti en appel. Leg de gebakken bosui eroverheen. Eet smakelijk! Het is even werk, maar dan heb je ook wat.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus

recept varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus. Zuid Tiroolse producten.
Oké, het is dus even flink werken maar dan heb je ook wat. Het is natuurlijk ook wel echt een mooi bord om te zien zo.
recept varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus. Zuid Tiroolse producten.
We hebben echt genoten en als je eenmaal aan tafel zit, dan ben je al het werk zo vergeten. Wij dronken er een heerlijke rode wijn bij. Het officiële recept is met Stilfser kaas, deze is echter niet altijd even goed verkrijgbaar in Nederland. Heel soms hebben ze deze kaas bij de Aldi. Ik gebruikte ditmaal jonge kaas omdat een oudere kaas minder makkelijk smelt.



 Tip: ik zeg eerlijk dat de kaassaus bij mij niet meteen lukte volgens het voorgeschreven recept. Daarom heb ik eventueel nog een extra kaassaus recept voor je. Deze lukt bij mij gelukkig altijd.
wat heb je nodig:
100 gram geraspte jonge kaas, 50 gram roomboter, 2 eetlepels bloem, 100 milliliter melk, snuf peper, zout en nootmuskaat
hoe maak je het klaar:
Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer dit voor 1 minuut even door. Voeg de melk al roerend toe. Dan roer je beetje bij beetje de kaas erdoorheen en laat dan de kaas rustig smelten. Breng op smaak met een snuf peper, zout en nootmuskaat. Indien de saus te dik blijft, voeg dan iets meer melk toe. De hoeveelheid melk is namelijk ook afhankelijk van hoe goed je kaas smelt.