Surinaamse Stoofpot

Surinaamse Stoofpot
Surinaamse stoof

Surinaamse Stoofpot

4.07 van 62 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaamse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 6 uur 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo Kippendijen in stukken gesneden
  • 2 rode uien 1 fijngesneden, 1 in ringen gesneden
  • 5 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • 1 stuk loas 3cm
  • 1 stuk gember 3cm
  • handje selderij fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 1 Madame Jeanette
  • 1,5 groentebouillonblokjes
  • 2 theelepels suiker
  • gemalen zwarte peper
  • zeezout
  • 1 theelepel trassi
  • 1,5 theelepel five spice poeder
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 350 gram rijst

Instructies

  • Leg de kippendijen in een grote mengkom en voeg de fijngesneden ui, knoflook, 1 tomaat in stukjes, fijngesneden selderij, gember, laos, rode peper, five spice poeder, peper, zout, ketjap manis en ketjap asin toe
  • Meng dit allemaal goed door elkaar, dek de kom af in huishoudfolie en laat minimaal 4 uur marineren in de koelkast (langer mag altijd)
  • Als de kip lang genoeg gemarineerd heeft haal het uit de koelkast en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen
  • Verhit een scheut olie in een grote pan en bak voor 2 minuten op middelhoog vuur de uienringen
  • Voeg de tomatenstukjes toe, 1,5 bouillonblokjes en 2 theelepels suiker toe en bak even kort aan
  • Voeg vervolgens de kippendijen inclusief de marinade toe en bak ze rondom bruin
  • Voeg dan 1 theelepel trassi en een klein scheutje water toe en roer dit goed door de kip
  • Leg de Madame Jeanette in het midden van de pan en laat nu het gerecht 60 minuten sudderen met de deksel niet helemaal op de pan. (let er goed op dat de Madame Jeanette niet openbarst)
  • Kook na 30 minuten sudderen de rijst
  • Haal voor het serveren de gember, de laos en de Madame Jeanette uit de pan. Als je niet van pittig houdt, sla dan de volgende stap over
  • Snijd de Madame Jeanette heel fijn (ik gebruik hiervoor handschoentjes) en voeg dit toe aan het gerecht. Hoe meer je toevoegt hoe heter het wordt
  • Serveer met de gekookte rijst en voor de frisheid kan je altijd een komkommer erbij serveren
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer