Supplementen: zin of onzin?

Supplementen: zin of onzin?

Als je in de drogist bent, dan zie je schappen vol vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen. Heb je hier wat aan voor je gezondheid of zijn supplementen weggegooid geld?

Laten we allereerst duidelijk stellen: supplement betekent ‘aanvulling’ en dat is niet voor niets. Supplementen zijn een aanvulling op gezonde voeding, geen vervanger. Ze vullen de hoeveelheid vitamines en mineralen aan die je met je voeding binnenkrijgt.

Wanneer wel supplementen slikken?

Over de zin en onzin van supplementen bestaan veel verschillende meningen. Toch is iedereen het erover eens dat je in de maanden november tot april het beste een vitamine D-supplement kunt slikken. 

De zon is in het najaar en de winter niet krachtig genoeg om zelf vitamine D aan te maken en voedingsmiddelen bevatten te weinig van deze vitamine voor een goede gezondheid.

Het is ook belangrijk om supplementen te nemen als je een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof. Een arts kan dit tekort vaststellen. Denk hierbij niet alleen aan vitamines en mineralen, maar ook aan een vetzuur als omega 3.

Verder kan het zijn dat je aan je weerstand of energiepeil merkt dat je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken. Voor je energiepil zijn vooral B-vitamines en magnesium van belang. 

Wat betreft je weerstand gaat het om een heel rijtje aan vitamines en mineralen:

  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine A
  • Vitamine B6
  • Folaat (natuurlijke vorm van foliumzuur)
  • Vitamine B12
  • Vitamine E
  • Zink
  • IJzer
  • Koper
  • Selenium

Je kunt deze vitamines en mineralen goed halen uit supplementen, maar ook uit voeding. Zo bevat lever grote hoeveelheden vitamine A en zijn paranoten zeer rijk aan het mineraal selenium. Het is zelfs zo dat je beter niet meer dan drie tot vijf paranoten per dag kunt nemen omdat je anders te veel van dit mineraal binnenkrijgt.

Vitamine C is ook in veel voedingsmiddelen te vinden, net als de meeste andere weerstandsvitamines en -mineralen. Sommige van deze voedingsmiddelen staan echter niet altijd bij iedereen op het boodschappenlijstje. Denk aan rauwe noten, zaden, pitten, mosselen, zeewier en zilvervliesrijst.

kip in sweet chilisaus met rijst (vegetarisch))

Extra aandacht voor magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij zeer veel processen in je lichaam. Een belangrijk mineraal dus. Het is goed om te weten dat je behoorlijk wat magnesiumrijke voedingsmiddelen moet eten om voldoende van dit mineraal binnen te krijgen. 

Bovendien bevatten veel producten tegenwoordig minder mineralen door verschraling van de bodem als gevolg van intensieve landbouw. Dit kan dus ook een mineraal zijn om bij te slikken. Dat geldt zeker in het geval je veel stress hebt. Dan verbruikt je lichaam namelijk meer van dit mineraal.

Hoe zit het als je plantaardig eet?

Je eetpatroon kan effect hebben op de vitamine- en mineralenstatus in je lijf. Zo is bekend dat vegetariërs en veganisten meer kans hebben op een vitamine B12-tekort. Ook een mineraal als zink is belangrijk voor veganisten, net als de vitamine B1, calcium, jodium.

Over het mineraal ijzer zijn de meningen verdeeld. Veel bronnen geven aan dat vegetariërs en veganisten kans lopen op een ijzertekort te ontwikkelen, terwijl andere bronnen beweren dat een veganistisch eetpatroon juist rijk is aan dit mineraal. 

Dat laatste klopt zeker, al gaat het hierbij om de plantaardige variant. Deze wordt minder goed opgenomen door je lichaam. Vitamine C kan hierbij helpen, maar het is aan te raden om je ijzerstatus goed in de gaten te houden als je volledig plantaardig eet. 

Hetzelfde geldt overigens voor omega 3-vetzuren EPA en DHA, die je vooral in vette vis en sommige algen vindt. Hiervan kun je als vegetariër of veganist gemakkelijk te weinig binnenkrijgen. Je lichaam is namelijk niet zo goed in het omzetten van het omega 3-vetzuur ALA uit plantaardige voeding in EPA en DHA.

Je vindt EPA en DHA in goede hoeveelheden de beste visolie capsules, maar ook in goede algenolie. Deze laatste is dus een goede optie als je plantaardig eet.

Wat betekent dit voor jou?

De juiste voedingskeuzes maken is de beste manier om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door vaker een gezonde groente als broccoli op te tafel te zetten met één van deze zeven recepten. Of wat dacht je van romige soeprecepten vol groenten?

Supplementen kunnen in een aantal gevallen uitkomst bieden, zoals bij een tekort aan voedingsstoffen, om je weerstand en energiepeil te verhogen en als je plantaardig eet.

Dit artikel is tot stand gekomen met input van Leef Puur Natuur.