Seizoensgroenten augustus - 10 lekkere recepten

Seizoensgroenten augustus - 10 lekkere recepten

Augustus is de maand voor sappige tomaten, knapperige prei en bergen courgettes. In dit artikel deel ik 10 lekkere recepten met de seizoensgroenten augustus. Uiteraard zijn alle gerechten weer makkelijk en snel te maken.

Alles groeit nu volop, dus koken met groenten van het seizoen is niet alleen lekker, maar ook goedkoop én duurzaam. We koken daarom automatisch meer met groenten van eigen bodem, en dat proef je.

👉 Dit lees je vandaag bij ons:

  • 10x recepten met seizoensgroenten van augustus
  • Welke groenten en fruit zijn nu op hun best
  • Hoe houd je seizoensgroenten langer vers
  • Veelgestelde vragen over koken met seizoensgroenten

😋 Wil je meer inspiratie? Neem dan ook een kijkje op onze pagina met alle seizoensgroenten per maand.

10 lekkere recepten met seizoensgroenten augustus

De onderstaande recepten zijn heerlijk om te maken met groenten uit de oogst van augustus. Ze zijn allemaal eenvoudig, smaakvol en ideaal voor drukke (werk)dagen of als verwen maaltijd in het weekend.

Gado Gado

Gado gado met pindasaus, sperziebonen, kroepoek, wortel, spitskool en een heerlijk gekookt ei
Gado Gado
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Kleurrijke gado gado met komkommer, sugar snaps, taugé en nog veel meer lekkers. Heerlijk met zelfgemaakte pindasaus en een zacht gekookt eitje erbij. Deze Indonesische salade is perfect als als lichte maaltijd op een warme zomerse dag, boordevol knapperige seizoensgroenten.
Ga naar recept

Romige orzo met prei en Boursin

Romige orzo met Boursin en prei – eenvoudig recept voor een snelle, romige maaltijd
Romige orzo met Boursin en prei
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Deze romige orzo met Boursin en prei is tegenwoordig echt een favoriet bij ons thuis. De prei wordt lekker zacht, de krokant gebakken spekjes geven een zoutige bite en Boursin maakt elk gerecht natuurlijk super romig én smaakvol. Voor dit recept heb je maar twee pannen nodig, dus ideaal op een drukke werkdag.
Ga naar recept

Bietensalade met feta en appel

bietensalade met appel en feta
Bietensalade met feta en appel
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 15 minuten
4 personen
Deze frisse bietensalade met feta en appel staat binnen 15 minuten op tafel. De zoete biet combineert perfect met het zoute van de feta en zoet-zure van de appel. Lekker als lichte lunch, als bijgerecht maar ook erg lekker als avondmaaltijd met wat stokbrood erbij.
Ga naar recept

Bloemkoolsoep met pastinaak en venkel

bloemkoolsoep met pastinaak en venkel
Bloemkoolsoep met pastinaak en venkel
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Deze romige bloemkoolsoep met pastinaak en venkel is niet alleen in het najaar erg lekker, maar ook gewoon op een zomerse dag. De smaken zijn namelijk mild en met een tosti of stokbrood erbij heb je zo een simpele maaltijd op tafel staan. In de zomer vind ik het persoonlijk ook erg lekker om de soep lauwwarm te eten.
Ga naar recept

Sperziebonen stamppot met sticky kip

sperziebonen stamppot met sticky kip
Sperziebonen stamppot met sticky kip
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Eerlijk is eerlijk, 80 procent van het jaar gebruik ik diepvriessperziebonen, maar als sperziebonen in het seizoen zijn smaken ze toch echt het lekkerst. In deze stamppot met sperziebonen en sticky kip komen ze perfect tot hun recht. Dit is comfort food met zomerse twist. Dus zet gerust ook stamppot in de zomer op het menu.
Ga naar recept

Spaghetti in tomatensaus met courgette

spaghetti in tomatensaus met gehakt en courgette
Spaghetti in tomatensaus met gehakt en courgette
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Deze spaghetti in tomatensaus met gehakt en courgette is makkelijk, snel en ideaal voor doordeweekse dagen. De courgette stooft lekker mee in de saus en vaak vinden kinderen het erg lekker. Heb je hele kleine kinderen? Snijd de courgette dan in hele kleine blokjes. In plaats van spaghetti is het ook erg lekker om te variëren met verschillende pasta soorten.
Ga naar recept

Pasta met prei, spek en Boursin

snelle en makkelijke pasta met Boursin, prei en spekjes
Romige pasta met prei, spek en Boursin
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 20 minuten
4 personen
Deze romige pasta met prei, spek en Boursin zouden wij dagelijks wel kunnen eten. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en je zet binnen mum van tijd deze maaltijd op tafel. In de zomer is het ook erg lekker om deze pasta lauwwarm te serveren. Spoel de pasta na het koken met koud water voordat je het toevoegt aan de saus.
Ga naar recept

Komkommer en wortel in zuur

een schaal komkommer en wortel in zuur super snel en simpel om te maken
Komkommer en wortel in zuur
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 6 minuten
4 personen
Komkommer en wortel in zuur mag wat mij betreft niet ontbreken in de zomer. Heerlijk als bijgerecht bij de bbq, op een broodje met gegrilde kip of als frisse tegenhanger bij Aziatische maaltijden. Dit is echt super makkelijk zelf te maken en in de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar.
Ga naar recept

Moussaka – Griekse ovenschotel met aubergine

Moussaka recept Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt
Moussaka – Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 1 uur 30 minuten
4 personen
Moussaka is misschien geen snelle maaltijd om klaar te maken, maar wel eentje die het werk echt waard is! Deze Griekse ovenschotel met aubergine, aardappel, gekruid gehakt en romige bechamelsaus is heerlijk in het weekend of als je gasten krijgt. De schaal gaat gegarandeerd leeg.
Ga naar recept

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

romige rijst ovenschotel met broccoli, bechamelsaus en kaas
Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 45 minuten
4 personen
Deze romige rijst ovenschotel met broccoli en prei is hier thuis bij iedereen favoriet, zelfs bij onze vleeseters Jan Willem en Amaranthe. Het is een makkelijke maaltijd en weer eens iets anders dan "gewoon" gekookte rijst met groenten.
Ga naar recept

👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg alle inspiratie op je telefoon!

De oogst van augustus: groenten en fruit van het seizoen

Bladgroenten en kolen:
Andijvie, paksoi, snijbiet, boerenkool, Chinese kool, witte kool
Vruchtgroenten:
Courgette, tomaat, aubergine, komkommer, paprika
Bonen en peulen:
Sperziebonen, tuinbonen, doperwten, sugar snaps
Knollen en wortels:
wortel, rode biet, koolrabi, jonge knolselderij
Overige groenten:
Bloemkool, prei, broccoli, venkel, mais,

Fruit wat in augustus in het seizoen is:
Perziken, nectarines, bramen, blauwe bessen, pruimen, frambozen, meloen.

Zo houd je seizoensgroenten langer goed

  • Bonen en peulen: kort blancheren en dan invriezen
  • Tomaten: bewaar op kamertemperatuur en niet in de koelkast
  • Courgette, aubergine en paprika: koel en droog bewaren
  • Komkommers: niet te koud bewaren, anders worden ze slap
  • kruiden: invriezen in een ijsblokjesvorm in water of olie
  • Bladgroenten: snel verwerken of invriezen als pesto of soep

Veelgestelde vragen over seizoensgroenten augustus

Kun je seizoensgroenten invriezen?

Ja, vooral bonen, bietjes en bloemkool zijn goed in te vriezen. Even kort blanceren en luchtdicht verpakken.

Wat kan ik maken met een overschot aan courgette?

Bak plakjes op de grill, maak courgettesoep, gebruik door de pastasaus, of rasp ze door een hartige cake of zelfs een zoete cake. Courgette geeft namelijk een smeuïge structuur aan baksels.

Welke groenten zijn het goedkoopst in augustus?

Groenten die lokaal van het land komen: courgette, tomaat, sperziebonen en koolsoorten zijn nu vaak in de aanbieding.

Wat zijn de voordelen van koken met seizoensgroenten?

Je eet mee met het seizoen en dat is vaak goedkoper, duurzamer en smaakvoller. De groenten bevatten dan de meeste voedingstoffen en smaak.

seizoensgroenten augustus - orzo met prei en champignons in romige Boursin roomsaus op wit bord

Hopelijk heb je iets lekkers zien staan in ons overzicht. Bovenstaande recepten bewijzen dat koken met seizoensgroente helemaal niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Volgende maand staat er weer een nieuw overzicht voor je klaar. Eet smakelijk!