Rijst met kip ketjap en pindasaus

Rijst met kip ketjap en pindasaus

Rijst met kip ketjap en pindasaus. Met dit recept zet je echt een heerlijke avondmaaltijd op tafel. Een gerecht waar het hele gezin van zal gaan smullen. Niet alleen de kip ketjap bevat lekker veel smaak. Ook de rijst is heerlijk smaakvol doordat de rijst gekookt wordt in een bouillon. Uiteraard maken we ook de pindasaus zelf. Voortaan hoef je dus geen eten meer af te halen. 😋

rijst met kip ketjap en pindasaus

Zo maak je zelf de lekkerste kip ketjap

Het lekkerste resultaat krijg je wanneer de kip de tijd krijgt om te marineren. Zo kunnen alle smaken goed in de kip trekken. Zet dus gerust de avond van te voren al de kip in de marinade.

De basis van de marinade is uiteraard ketjap manis….duh….vandaar de naam “kip ketjap“! Verder gebruik ik nog een aantal specerijen zoals kaneel, gemberpoeder, paprikapoeder en kerriepoeder. Om de marinade nog meer smaak te geven voeg ik ook citroensap, knoflook, honing en sambal toe.

Ben jij ook zo’n fan van kip met pindasaus? Probeer dan ook eens onze kipsaté marinade. Heerlijk voor van de bbq, maar ook makkelijk te bereiden in de pan, airfryer of oven.

kip ketjap met pindasaus en rijst

Kip ketjap met pindasaus en rijst

Kip ketjap met romige pindasaus geserveerd met rijst is een snelle, makkelijke avondmaaltijd waar iedereen van zal smullen.
4.41 van 10 stemmen
Deel via WhatsApp
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 400 gram kippendijfilet in stukjes gesneden
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/3 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 citroen sap nodig
  • scheutje zonnebloemolie
  • kroepoek

RIJST

  • 350 gram rijst
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 ui gesnipperd
  • 600 milliliter heet water
  • 100 gram plakjes achterham beleg in stukjes gesneden
  • 200 gram diepvries doperwtjes
  • scheutje zonnebloemolie

PINDASAUS

  • 4 eetlepels pindakaas echt flinke eetlepels gebruiken
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels
  • 1 eetlepel ketchup
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • heet water naar eigen inzicht

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Meng alle ingrediënten voor de kip ketjap. Marineer het liefst een flink aantal uur van te voren al de kip. Wanneer de kip lang genoeg gemarineerd heeft kan je het recept gaan bereiden!
  • KOOK DE RIJST: verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
    Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
    Kook ondertussen kort de doperwtjes tot deze beetgaar zijn.
    Wanneer de rijst klaar is spatel de achterham en doperwtjes erdoorheen.
  • BAK DE KIP: verhit een kleine scheutje olie in een wok of koekenpan en bak de kip inclusief de marinade goudbruin en gaar.
  • MAAK DE PINDASAUS: meng alle ingrediënten voor de pindakaas in een klein steelpannetje. Voeg heet water toe tot de gewenste dikte. Laat op het fornuis zachtjes warm blijven.
  • Serveer de rijst met de kip ketjap en de pindasaus.
  • Tip van Marie Louise: wij eten er nog graag gebakken ei, kroepoek, zuur en gebakken uitjes bij.
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
ketjap, kip, kip ketjap, pindasaus, rijst
Rijst met kip ketjap en pindasaus
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Rijst koken in bouillon

Tegenwoordig kook ik mijn rijst eigenlijk altijd in bouillon. Doordat je de rijst in bouillon kookt krijgt je rijst meteen super veel smaak. Ik wissel wel het soort bouillonblokje af. Zo gebruik ik de ene keer een groentebouillonblokje en de andere keer een kipbouillonblokje. Op deze manier smaakt je rijst toch weer anders.

Ook een uitje fruit ik vaak mee. Rijst saai van smaak? Dat hoeft dus absoluut niet!! Gebruik ook eens kokosmelk in plaats van water of een combinatie van beide.

luchtige rijst met ham en doperwten

Andere lekkere recepten met rijst

Eet jij ook graag rijst of kan je wel wat inspiratie gebruiken? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Chinese kip met paksoi en rijst, kipgehaktballetjes in zoet-pittige sinaasappelsaus met rijst of maak de romige rijst ovenschotel met broccoli.

kip ketjap