Wij vieren dit jaar Pasen met een Paaskip. Ik maak dit jaar met Pasen een hele kip uit de oven die ik ingesmeerd heb met een pittige boemboe. Zoals je misschien wel gemerkt heb zijn wij absoluut geen winteraanbidders….lees: “wij haten de winter.” De lente en zomer worden hier dus groots gevierd en Pasen staat voor ons voor het begin van de lente. Wij vinden het heerlijk om met de kinderen aan een mooi en vrolijk gedekte tafel te zitten met Pasen. Dit begint al ‘s morgens met een uitgebreid ontbijt, daarna volgt uiteraard een heerlijke lunch en eerlijk is eerlijk voor ons is de avondmaaltijd en het toetje het belangrijkst. Dit moet zoals altijd bij ons zowel makkelijk als lekker zijn. Het maken van deze kip kan echt iedereen en de oven doet al het werk voor je. Ideaal dus ook als je eters krijgt, dan kan je gezellig met zijn allen aan tafel borrelen.
De Paaskip van Familie over de Kook
Wij hebben voor ons recept een echte Paaskip gebruikt. Zoals je misschien op de blog al gemerkt heb eten wij graag vlees en daarbij staat kip toch echt wel op nummer 1. Nu kiezen wij al geruime tijd bewust voor “goed” vlees , dus toen wij werden uitgenodigd voor project Paaskip was onze nieuwsgierigheid gewekt. De Paaskip bestaat namelijk echt! De paaskip is een kip van het (bijzondere) ras Redbro. De Ierse Redbro is een slow grown kip, die wat trager groeit dan de “normale” rassen en normaal gesproken ook niet in Nederland voorkomt maar speciaal voor dit project naar Nederland is gehaald. De tragere groei is beter voor de kip en daardoor natuurlijk ook beter voor de smaak. Het leuke van dit project is ook dat je de kippen echt kan zien opgroeien op de website www.paaskip.com. Wij mochten deze kip testen maar ook jij kan deze kip met Pasen eten. Wil jij je eigen Paaskip? Deze kan je via de site bestellen en kost € 14,95. De kip wordt gratis net voor Pasen bij je thuis afgeleverd. Nu is kip van zichzelf natuurlijk al lekker maar ik heb hem nog veel lekkerder gemaakt met mijn zelfgemaakte pittige boemboe.
Recept pittige hele kip uit de oven
pittige hele kip uit de oven
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 1 hele kip 1500-2000 gram
- 2 rode pepers
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepels korianderzaad
- 1,5 theelepel uienpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- flinke snuf gemalen zwarte peper
- flinke snuf zeezout
- 3 eetlepels zonnbebloemolie
- 7 takjes verse tijm alleen de blaadjes
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 theelepels grove mosterd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng in een keukenmachine de rode pepers, knoflook, korianderzaad, uienpoeder, paprikapoeder, zout, peper, zonnebloemolie, tijm, mosterd, bruine suiker en honing tot een smeuïge substantie (boemboe)
- Smeer de boemboe over de kip en vergeet vooral niet om ook onder het vel de kip in te smeren met de boemboe. Zet de kip op een rooster met daaronder een bakplaat. (dit voor eventueel vocht) Bak de kip 50-60 minuten op 170 graden. Zet de oven dan nog even op grill stand voor een knapperig korstje. De kip moet een kerntemperatuur hebben van 75 graden. Laat de kip het liefst eventjes 10 minuten onder aluminiumfolie rusten alvorens je hem gaat aansnijden.