Lasagne met witlof en bechamelsaus – romige ovenschotel voor het hele gezin

Lasagne met witlof en bechamelsaus – romige ovenschotel voor het hele gezin
Direct naar recept
avondeten
Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 50 minuten
Lasagne met witlof, ham en bechamelsaus. Romig, makkelijk en perfect voor een doordeweekse avond.

Lasagne met witlof? Klinkt misschien gek, maar geloof ons: dit is zó lekker. De romige bechamelsaus, zachte witlof en hartige ham zorgen samen voor een ovenschotel waar iedereen blij van wordt. Een heerlijke ovenschotel die je makkelijk doordeweeks op tafel zet. Ook lekker: vervang de ham eens door mortadella. Zo combineer je de Hollandse keuken met een Italiaans tintje. 🤗

Romige lasagne met witlof en ham in witte saus – makkelijk recept

Zin in nóg een lekker recept met witlof en lasagne? Bekijk ook onze populaire variant met spek en roomsaus: lasagne met witlof, spek en roomsaus

Zo maken wij onze lasagne met witlof

Geen zin in gedoe, wél zin in iets lekkers? Dan is deze romige lasagne met witlof precies wat je zoekt. De witlof wordt heerlijk zacht in de oven, de ham geeft een hartige touch en de bechamelsaus maakt het geheel lekker romig en smeuïg. 😋 Geen gedoe, geen moeilijke stappen. Gewoon een ovenschotel waar het hele gezin van smult. Wij eten er altijd graag nog een simpele en frisse salade bij.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor het avondeten zonder gedoe? Neem dan ook een kijkje bij onze makkelijke maaltijden.

Recept lasagne met witlof en bechamelsaus

Lasagne met witlof, ham en bechamelsaus – romige ovenschotel uit de oven

Lasagne met witlof, ham en bechamelsaus

Lasagne met witlof, ham en bechamelsaus. Romig, makkelijk en perfect voor een doordeweekse avond.
Vind jij dit recept lekker?
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: bechamelsaus, lasagne met ham, lasagne met witlof, makkelijke ovenschotel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Servings: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 5 stronken witlof in stukken gesneden (harde kern eruit halen)
  • 1 pak verse lasagne bladen
  • 150 gram ham
  • 150 gram extra belegen kaas geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • snufje chilivlokken
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 milliliter kookroom
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • zout optioneel

BECHAMELSAUS

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500 milliliter melk
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1/3 theelepel nootmuskaat

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook. Voeg de witlof toe samen een 1/2 verkruimeld bouillonblokje, snufje chilivlokken, peper, zout en gedroogde Italiaanse kruiden en roerbak dit 3-5 minuten mee. Voeg de bloem toe en bak kort mee, voeg dan de kookroom toe en laat 1-2 minuten pruttelen zodat de saus iets kan indikken.

Maak ondertussen de bechamelsaus

  • Smelt de boter in een kleine kookpan. Roer de bloem door de boter. Verwarm de bloem ongeveer 1 minuut, blijf roeren. Voeg nu scheut voor scheut de melk toe en blijf roeren. Verwarm de saus tot je een gebonden saus hebt. Doe dit op middelhoog vuur. De saus mag best een pruttelen. Breng de bechamelsaus op smaak met flink wat zout, peper en nootmuskaat.

Opbouwen van de lasagne

  • Vet een ovenschaal in en schep een beetje van de bechamelsaus erin. Verdeel daaroverheen een beetje van de witlof, verdeel er stukjes ham overheen en leg dan een paar lasagne bladen erop.  Bouw zo in laagjes de lasagne verder op. 
    Sluit de bovenkant af met bechamelsaus en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de lasagne in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Eet smakelijk! 

Notities

Wil je deze lasagne lactosevrij maken? Gebruik dan plantaardige varianten voor de melk, boter en kookroom. Denk aan ongezoete sojamelk, plantaardige roomboter, margarine en haver- of sojaroom. Zo blijft de lasagne lekker romig, maar wél geschikt voor wie lactose wil vermijden.
Tip: Serveer er een simpele salade bij voor wat frisheid op het bord. Ik maak dit vaak met rucola, tomaatjes, een scheutje olijfolie, wat citroensap, zwarte peper en een snuf zeezoutvlokken.
Lasagne met witlof en bechamelsaus – romige ovenschotel voor het hele gezin
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen over lasagne met witlof

Moet je witlof eerst bakken of stomen?

Ja, dat is echt aan te raden. Even kort verhitten maakt de witlof zachter en milder van smaak. Op deze manier vinden kinderen het ook sneller lekker.

Wat is het verschil tussen bechamelsaus en roomsaus?

Bechamelsaus is een klassieke witte saus op basis van boter, bloem en melk. Roomsaus bevat vaak slagroom en is voller en vetter van smaak. Bechamel is luchtiger en bindt het gerecht mooi.

Kun je deze lasagne ook vegetarisch maken?

Zeker weten. Laat de ham weg of vervang deze door een vegetarisch alternatief. Je kunt ook extra groenten toevoegen zoals prei, champignons of spinazie.

Welke salade past goed bij deze lasagne?

Een frisse, simpele salade doet het altijd goed bij deze romige lasagne. Wij maken er graag eentje met rucola, tomaatjes, een scheutje olijfolie, wat citroensap, zwarte peper en een snuf zeezoutvlokken. Licht, snel klaar en precies wat het gerecht nodig heeft voor een frisse tegenhanger.

Lasagne met witte saus

In plaats van tomatensaus gebruik ik bij deze lasagne een romige bechamelsaus. De smaak van de witte saus past namelijk perfect bij de witlof en ham. Het maakt het gerecht mild, smeuïg en vol van smaak. Witlof kan soms wat heftig zijn, vooral voor kinderen. Door het kort aan te bakken of te stomen, wordt de smaak zachter en milder. Zo heb je een lasagne die echt iedereen wel durft te proeven. 🤗

Zin in een klassieker met tomatensaus? Onze lasagne met gehakt en bechamelsaus is ook een echte favoriet bij ons thuis.

Heerlijke avondmaaltijd voor het hele gezin

Ovenschotel met lasagne, witlof, ham en romige bechamelsaus

Hopelijk smaakt deze lasagne met witlof, ham en bechamelsaus bij jou net zo goed als bij ons thuis. O, kleine tip: in de zomer is het ook erg lekker om een scheutje witte wijn aan de gebakken witlof toe te voegen. 😋


We vinden het erg leuk als je ons volgt op Facebook, Instagram of Pinterest! Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Tag ons op Instagram via @familie.over.de.kook of gebruik de hashtag #familieoverdekook. We vinden het zó leuk om jullie creaties te zien!