Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook. Voeg de witlof toe samen een 1/2 verkruimeld bouillonblokje, snufje chilivlokken, peper, zout en gedroogde Italiaanse kruiden en roerbak dit 3-5 minuten mee. Voeg de bloem toe en bak kort mee, voeg dan de kookroom toe en laat 1-2 minuten pruttelen zodat de saus iets kan indikken.
Maak ondertussen de bechamelsaus
Smelt de boter in een kleine kookpan. Roer de bloem door de boter. Verwarm de bloem ongeveer 1 minuut, blijf roeren. Voeg nu scheut voor scheut de melk toe en blijf roeren. Verwarm de saus tot je een gebonden saus hebt. Doe dit op middelhoog vuur. De saus mag best een pruttelen. Breng de bechamelsaus op smaak met flink wat zout, peper en nootmuskaat.
Opbouwen van de lasagne
Vet een ovenschaal in en schep een beetje van de bechamelsaus erin. Verdeel daaroverheen een beetje van de witlof, verdeel er stukjes ham overheen en leg dan een paar lasagne bladen erop. Bouw zo in laagjes de lasagne verder op. Sluit de bovenkant af met bechamelsaus en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de lasagne in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Eet smakelijk!
Notities
Wil je deze lasagne lactosevrij maken? Gebruik dan plantaardige varianten voor de melk, boter en kookroom. Denk aan ongezoete sojamelk, plantaardige roomboter, margarine en haver- of sojaroom. Zo blijft de lasagne lekker romig, maar wél geschikt voor wie lactose wil vermijden.Tip: Serveer er een simpele salade bij voor wat frisheid op het bord. Ik maak dit vaak met rucola, tomaatjes, een scheutje olijfolie, wat citroensap, zwarte peper en een snuf zeezoutvlokken.