Deze Italiaanse krieltjes ovenschotel zit bomvol groenten en is dus eigenlijk super gezond. De ovenschotel is ook super simpel te bereiden.
Nu heb ik er een ovenschotel van gemaakt maar het is ook erg lekker om de kaas er gewoon overheen te strooien en het gerecht dus meer als een soort “pasta anders” te eten. Voordeel van het gerecht in de oven te bakken is dat je een lekker krokant gesmolten kaaslaagje krijgt. Het nadeel is dat de saus iets drassiger wordt. Aan jouw dus de keuze wat je lekkerder vindt! Ook lekker om te proberen is mijn Italiaanse ovenschotel met krieltjes en pesto.
Dit is natuurijk geen authentiek Italiaans recept. Ik noem dit een Italiaanse ovenschotel omdat ik qua gevoel gebruik maak van de Italiaanse keuken. Ik krijg namelijk nog weleens commentaar op mijn titels, als blijkt dat het geen authentiek recept is. Het is vaak mijn interpretatie op gerechten en ik hoop ook duidelijk voor de lezer (jij dus) wat betreft de smaakbelevingΒ vanΒ hetΒ desbetreffendeΒ recept.
Recept Italiaanse krieltjes ovenschotel met veel groenten
Italiaanse krieltjes ovenschotel met groenten
IngrediΓ«nten
- 1 zak voorgegaarde krieltjes ongeveer 600 gram
- 300 gram chipolata worstjes ik gebruikte varkens chipolata worstjes
- 2 paprika’s in dunne reepjes gesneden
- 1 courgette in blokjes gesneden
- 1 aubergine geschild en in blokjes gesneden
- 1 grote ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 blik (400gram) tomatenblokjes
- 1 theelepel chilipoeder minder als niet van pittig houdt
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
- snufje zout
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 groentebouillonblokje
- 75 gram geraspte kaas
- 1 bol mozzarella
- 1 eetlepel suiker
- scheutje rode wijn optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op hetelucht 200 graden. Kook de krieltjes beetgaar in een pan met water en een bouillonblokje.
Maak ondertussen het groenten mengsel klaar:
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan. Fruit de uien met de knoflook en een snufje peper en zout. Knijp de chipolata worstjes uit en bak deze kort mee. Voeg dan alle groenten toe, de chilipoeder en Italiaanse kruiden. Bak dit 5 minuten mee. Voeg het blik tomatenblokjes en suiker toe en laat dit 10 minuten zachtjes koken. (voeg eventueel nog een scheutje rode wijn toe)
- Als de krieltjes beetgaar zijn, voeg deze dan toe aan de saus. Vet een ovenschaal in. Leg hierin de krieltjes met saus. Bestrooi met geraspte kaas. Scheur stukjes mozzarella eroverheen. Bestrooi eventueel met nog een beetje extra Italiaanse kruiden en/of peper. Bak de ovenschotel in ongeveer 8-10 minuten goudbruin. (gaar is het al) Mocht je in het bezit zijn van een grill, dan kan je de ovenschotel natuurlijk ook kort onder de grill zetten.
Tip: wat ook erg lekker is, is om een scheutje rode wijn door de saus te mengen. Hierdoor krijgt de saus een heerlijke volle smaak. Gebruik altijd wel een goede wijn. Wat je erin stopt krijg je namelijk terug! Dus gebruik je een “vieze” rode wijn, dan proef je dit terug. Ik zeg altijd” gebruik een wijn die je ook wilt drinken”
Italiaanse krieltjes ovenschotel
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.