Guacamole recept: zelf maken in 10 minuten

Guacamole recept: zelf maken in 10 minuten
Direct naar recept
Bijgerecht
Mexicaans
Deze tijd ben jij bezig: 5 minuten
Totale bak/stoof tijd: 7 minuten
Makkelijk en snel guacamole recept. Binnen 10 minuten zet je een frisse, romige avocado dip op tafel. Lekker bij wraps of als borrelhapje.

Dit guacamole recept is bij ons thuis favoriet. Of we nou nacho’s eten of een borrelplank maken, deze romige dip staat er bijna altijd bij. Het is makkelijk, gezond en binnen 10 minuten klaar. Het fijne is dat je het makkelijk kunt aanpassen naar je eigen smaak.

Wij eten deze zelfgemaakte guacamole vaak bij onze Mexicaanse burrito’s à la Knorr Wereldgerechten. Een lekkere frisse combinatie die altijd een succes is aan tafel!

Guacamole recept - romige avocado dip

Waar eet je guacamole bij?

Je kan eerder vragen, “waar eet je het niet bij”. 😜 Dit recept voor guacamole is lekker bij van alles. Denk aan:

Ben jij ook dol op de Mexicaanse keuken? Bekijk dan zeker eens onze andere Mexicaanse recepten voor meer inspiratie.

Recept guacamole

simpel guacamole recept

Guacamole recept – snel en romig zelf maken

Makkelijk en snel guacamole recept. Binnen 10 minuten zet je een frisse, romige avocado dip op tafel. Lekker bij wraps of als borrelhapje.
Vind jij dit recept lekker?
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: avocado dip, guacamole maken, guacamole recept, snelle guacamole
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 2 minuten
Totale tijd: 7 minuten

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 2 stuks avocado's gebruik rijpe avocado's
  • 1 tomaat in kleine stukjes gesneden, zonder vruchtvlees
  • 1/4 rode ui fijngesnipperd
  • 1 limoen sap nodig
  • handje verse koriander fijngehakt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 jalapeño fijngehakt
  • chilivlokken optioneel

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Halveer de avocado’s en verwijder de pit en schil. Prak het vruchtvlees met een vork in een kom.
  • Voeg het limoensap, tomaat, rode ui, koriander, chilivlokken (of rode peper) toe. Breng op smaak met peper, zout. Serveer direct of bewaar de guacamole afgedekt in de koelkast. Eet smakelijk! 😋
    Tip: Voeg niet meteen al het limoensap toe, maar doe dit beetje bij beetje. Proef tussendoor en voeg meer toe als je de guacamole frisser wilt maken. Zo pas je de smaak makkelijk aan naar wat jij lekker vindt.

Notities

Tip: Ben je geen liefhebber van koriander? Geen probleem. Vervang het door platte peterselie of laat het gewoon weg. De guacamole blijft dan net zo lekker en fris.
Tip: Niet authentiek, maar wel erg lekker: vlak voor het serveren strooien wij graag nog wat chilivlokken over de guacamole. Zo krijgt de dip nét dat beetje extra pit zonder dat het te overheersend wordt.
Tip: Niet iedereen vindt de smaak van jalapeño lekker, je kunt dit ook vervangen voor rode peper of chilivlokken. 
Gemaakt door: Marie-Louise Kaldenbach
Guacamole recept: zelf maken in 10 minuten
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen

Hoelang blijft guacamole goed?

Zelfgemaakte guacamole blijft in de koelkast maximaal één dag goed. Door limoensap toe te voegen en de pit erin te laten liggen, blijft de kleur mooi groen en fris.

Wat zit er allemaal in guacamole?

De basis van guacamole is avocado. Vaak voeg je ook tomaat, rode ui, limoensap, peper, zout en eventueel verse koriander toe. Sommige mensen maken het pittiger met chilipeper, chilivlokken of jalapeño.

Hoe maak je simpel guacamole?

Halveer twee avocado’s, prak het vruchtvlees en meng het met tomaat, rode ui, limoensap, peper en zout. Zo maak je snel een frisse, romige dip zonder gedoe.

Wat zit er in guacamole kruidenmix?

In een kant-en-klare guacamole mix zitten vaak gedroogde kruiden zoals ui, knoflook, peper en soms specerijen zoals komijn. Zelf maken met verse ingrediënten smaakt echter veel lekkerder.

Hoe hou je guacamole groen?

Voeg voldoende limoensap of citroensap toe aan de guacamole. Laat ook de avocadopit in het mengsel liggen en dek het goed af met plasticfolie. Zo blijft de kleur mooi groen en fris.

Hoe wij het ook vaak maken

Naast de klassieke guacamole maken wij thuis ook vaak een snelle, simpele variant. Dit is niet de authentieke Mexicaanse versie maar wel heel lekker voor de afwisseling. Amaranthe maakt deze snelle guacamole vaak na schooltijd. Gewoon als dip met plakjes komkommer en naturel ribbelchips erbij.

Wat we dan doen:

  • We prakken één rijpe avocado
  • Mengen er wat limoensap, zwarte peper, zout en een snufje chilivlokken door
  • En klaar is kees!

Geen tomaat, koriander of ui dus maar juist lekker fris en romig. Ideaal als snelle snack en binnen twee minuten op tafel. Wil je de dip nóg romiger? Voeg dan een beetje yoghurt of crème fraîche toe.

Aan de slag met je eigen guacamole recept

Of je nu gaat voor de klassieke guacamole of onze snelle variant, één ding is zeker: guacamole maken is altijd een goed idee. Het is makkelijk, snel en je kunt er eindeloos mee variëren. Perfect voor bij de borrel, op een wrap of gewoon als snack met wat verse groenten en chips erbij.

Zin gekregen om meer dips te maken? Kijk dan ook eens bij onze recepten voor een frisse Mexicaanse dipsaus of maak eens een heerlijke feta dip met pistache. Allebei ook ontzettend lekker én simpel te maken.

Guacamole dip geserveerd met nacho chips