eieren koken + ei weetjes

eieren koken + ei weetjes

Eieren koken is eigenlijk niet eens zo heel erg moeilijk. Ik persoonlijk eet het liefst een gekookt ei waarbij het eigeel niet helemaal zacht is maar ook niet hard is. Net ertussenin is voor mij het perfecte ei. Het eiwit moet wel helemaal gestold zijn, anders eet ik het echt niet op!

Onze kinderen houden van, zoals zij dat noemen een “snotei”. Hierbij is zelfs het eiwit net niet helemaal gestold. Ik zeg heel eerlijk dat als zij zo hun ei eten, dat ik nog net niet over mijn nek ga. Ik vind dat echt zo ongelofelijk smerig! De kinderen zijn ook altijd super blij als ze bij opa en oma uit Leiden mogen logeren, want volgens hun maakt opa het perfecte snoteitje klaar. 

eieren koken welke kooktijden

zachtgekookt ei

klein ei: 2,5 minuten
middelgroot ei: 3 minuten
groot ei: 3.5 minuten                                                        

eigeel zacht/eiwit hard

klein ei: 4 minuten
middelgroot ei: 5 minuten
groot ei: 6 minuten

hardgekookt ei

klein ei: 6 minuten
middelgroot ei: 7 minuten
groot ei: 8 minuten

Deze tijden zijn allemaal berekend vanaf het moment dat het water kookt en je het ei in het pannetje legt. Leg je de eieren meteen in de pan, reken dan één minuut minder dan hierboven aangegeven.

Tips eieren koken

Zorg ervoor dat de eieren volledig onder water zijn bij het koken. Hierdoor koken ze gelijkmatig hard. Laat het water niet te hard koken om te voorkomen dat de eieren tegen elkaar botsen en stuk lopen. Het breken van een ei kun je ook voorkomen door met een eiprikker een gaatje in de schaal te prikken. Ik moet hierbij wel eerlijk zeggen dat ik dit nooit gebruik. Laat na het koken de eieren ‘schrikken’ door ze meteen met koud water af te spoelen. Je kan dan de eieren makkelijker pellen en het zorgt er ook voor dat de eieren niet nog verder stollen.

ei koken, welke kooktijden moet je aanhouden

Feitjes over eitjes

Hoe weet je of een ei vers is?

Dit is heel makkelijk te testen door een drijftest uit te voeren. Leg het ei in een groot glas met water. Een vers ei zakt meteen naar de bodem. Hoe ouder het ei hoe hoger het ei in het glas drijft.

Eet jij ook een blij ei?

Op elk ei staat een stempel met cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor de manier waarop de kip gehouden is. Hoe lager het cijfer, hoe beter leven de kip gehad heeft.

0: biologische eieren
1: vrije uitloop eieren
2: scharrel eieren
3: kooi ei (deze eieren worden niet meer verkocht omdat dit sinds 2012 verboden is)

De twee letters op een ei geven aan uit welk land het ei afkomstig is. NL staat uiteraard voor Nederlandse eieren. De laatste cijfers geven aan uit welk bedrijf en stal het ei afkomstig is.

Wij eten alleen biologische eieren. Wij vinden het belangrijk dat een kip een goed leven heeft. Daarom eten wij ook 9 van de 10 keer biologisch vlees.

Salmonella

Maar ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Salmonellabesmetting komt dus maar heel weinig voor. Van een besmetting kan je echter wel flinke maag-darmklachten krijgen. Door het ei te verhitten maak je de salmonella onschadelijk.

Verschil witte eieren en bruine eieren

Het verschil tussen witte en bruine eieren heeft niets te maken met de kleur van de pluimen van de kip maar wel met die van de oorlellen. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren en kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. Qua smaak zit er geen verschil tussen beide eieren.