Dit is de beste voeding voor sporters

Dit is de beste voeding voor sporters

Wist je dat voeding voor ongeveer 80% verantwoordelijk is voor je prestaties als sporter? Het is dan ook vaak een onderschat onderdeel. Na het lezen van deze blog weet jij precies hoe je het meeste uit je voeding kunt halen als sporter en zo de beste prestaties kunt behalen!

5 shakes en smoothies recepten

De beste voeding voorafgaand het sporten

Voor een training is het binnenkrijgen van zoveel mogelijk koolhydraten essentieel voor het leveren van de beste prestaties. Koolhydraten zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het leveren van energie aan je lichaam, wat de prestaties verbetert.

Denk hierbij aan voeding zoals:

  • Bananen
  • Appels
  • Rijst
  • Snoep
  • Etc.

Let er echter wel goed op dat je niet te veel eet voor het sporten. Dit kan namelijk mogelijk niet lekker vallen en een opgeblazen gevoel geven tijdens het sporten. Het is een kwestie van de juiste balans vinden in hoeveel je het beste kunt eten voor het trainen.

Je kunt eventueel ook je vooruitgang meten in het sporten door bijvoorbeeld bij krachttraining je maximale prestatie per training te berekenen. Dit kan bijvoorbeeld via de 1RM tool van trainandgain.nl, maar er zijn ook vele andere tools. Als deze steeds hoger komt te liggen na het optimaliseren van je voeding, kun je de effectiviteit hiervan valideren.

De beste voeding voor na het sporten

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de fabel dat het belangrijk is om na een training een eiwitshake te nuttigen. Dit is een misvatting en zeker geen must voor optimale prestaties. Theoretisch gezien is er geen beste voeding voor na het sporten, omdat het belangrijkste is om dagelijks een bepaald aantal eiwitten binnen te krijgen voor optimaal spierherstel. Het maakt niet uit of je deze eiwitten direct na een training of op andere momenten op de dag binnenkrijgt.

Eiwitten zijn dus wel belangrijk voor sporters om je spierherstel te bevorderen, maar er is geen specifieke optimale voeding voor na het sporten. Wel kan het nuttigen van eiwitrijke en vezelrijke voeding na het sporten helpen, zodat je goede voeding binnenkrijgt en je verzadigd voelt.

Dit is onderschat, maar zeer belangrijk voor de beste resultaten 

Na het lezen van soortgelijke informatie als in dit artikel merken we dat velen in één keer hun voedingspatroon compleet om proberen te gooien. Strenge diëten, veel regels en weinig personalisatie. Dit is theoretisch gezien het beste voor je resultaten, maar werkt vaak tegenstrijdig.

Je kunt beter met een gepersonaliseerd schema aan de slag gaan om zoveel mogelijk gewoonten in je eetpatroon te behouden. Dit zorgt voor plezier in je voedingspatroon en niet te veel strenge regels. Discipline is uiteraard belangrijk, maar bouw het liever rustig op in plaats van dat je alles in één keer compleet omgooit. Kijk ook zeker rond voor recepten die je lekker vindt en passen binnen je voedingspatroon voor de beste resultaten, in plaats van iets wat je totaal niet lekker vindt.