Cursus zelf brood bakken. Ik heb een cursus gevolgd bij De Broodbakschool en vertel je alles over mijn ervaring Γ©n ik verloot twee cursussen.
Goed brood bakken is iets wat ik altijd al heb willen leren en door de cursus Bak je eigen Brood Starterspakket bij De Broodbakschool ben ik nu een heel stuk wijzer geworden. Tijdens de cursus heb ik zoveel geleerd en ik bak inmiddels meerdere keren per week mijn eigen brood. Hoewel ik geneigd ben om eindeloos door te praten uit enthousiasme ga ik proberen het wel overzichtelijk te houden π
Lees snel verder want als jij net zoals ik graag brood wil leren bakken dan heb ik ook een onwijs leuke actie! Wij mogen namelijk twee Basiscursussen Brood Bakken verloten.
De Broodbakschool
Zoals Marije zelf zegt:
“Het is heel verleidelijk om direct een basisrecept te gaan uitproberen en aan de bak te gaan. Dat heb ik zelf ook bij mijn eerste brood gedaan. Om vervolgens snel te ervaren dat ik eigenlijk helemaal niet wist hoe je met succes brood bakt. Waar je op moet letten. Welke fijne kneepjes er zijn. Met vele misbaksels tot gevolg.”
Toen ik dit las, moest ik echt zo lachen. Dit is zoooooo herkenbaar! De Broodbakschool biedt 5 verschillende cursussen aan: van een basiscursus tot een spelt cursus, desembrood cursussen maar je kan ook cursussen volgen om glutenvrij brood te gaan leren bakken.
Stap voor stap brood leren bakken
De cursussen van De Broodbakschool bestaan uit korte en duidelijke uitlegpagina’s met fotoβs en super handige stap voor stap filmpjes. Tevens kan je zelf ook notities opschrijven. Zo weet je precies wat je gedaan hebt, wat er misschien niet helemaal goed gegaan is en wat je de volgende keer anders kunt gaan doen. Mocht je ergens niet uitkomen, dan kan je je vraag in de online community stellen. Ikzelf heb hier regelmatig gebruik van gemaakt en het is fijn om dan snel tips te krijgen van anderen.
Het lezen en bekijken van de filmpjes gaf mij in ieder geval het vertrouwen om zelf aan de slag te gaan. Want ja, ik heb dan wel een foodblog maar brood bakken is toch echt een vak apart π En nee, mijn eerste broden gingen dan ook niet in 1 keer soepel. Ik kreeg het namelijk maar niet voor elkaar om een vliesje te trekken van het deeg. Toch zette ik door en yes…na de 4e poging lukte het. Dat was wel even een vreugdedansje waard in de keuken. Dus laat je niet ontmoedigen als het niet 1.2.3 lukt!
Het volgen van De Broodbakschool cursus
Wat ik ook zo fijn vond aan de cursus is dat je echt dΓ© basis van het broodbakken leert. Marije legt alles in simpele woorden uit. Van het gebruik van verschillende graansoorten tot het belang van de juiste hoeveelheid water. Ze legt uit waarom het cruciaal is om zout te gebruiken en welke rijsmiddelen je kunt toepassen voor het beste resultaat. Bovendien heb je niet veel speciale bakspullen nodig, wat het zelf maken van brood toegankelijk maakt en het hoeft dus ook niet veel geld te kosten om zelf aan de slag te gaan met brood bakken.
Geduld is een schone…ehm…lekkere zaak
EΓ©n van de grappigste dingen die ik leerde, was het belang van geduld na het bakken van je eigen brood Marije waarschuwt hier ook voor:
“Nu komt het moeilijkste van alles: wachten! Je moet je brood volledig laten afkoelen op een rooster, voordat je het aansnijdt. Zo blijft het vocht in het brood en is het de volgende morgen nog steeds lekker. Doe je dat niet, dan verdampt al het vocht uit je versgebakken brood en droogt het overgebleven stuk uit.”
Ik heb zelf gemerkt hoe belangrijk dit is. Vaak kon ik het niet laten om meteen een stukje warm brood af te snijden (zo lekker!), maar de volgende dag was het brood dan al veel droger. Het bleek mijn eigen ongeduld te zijn dat voor deze mislukking zorgde! Sinds ik netjes twee uur wacht om het brood aan te snijden is het brood de volgende dag ook nog gewoon lekker.
De eerste twee foto’s zijn van het eerste brood wat ik gebakken heb volgens de cursus. De rest van de foto’s zijn van het 4e brood wat ik gebakken heb. Allebei de broden waren erg lekker maar het 4e brood was wel echt een stuk luchtiger qua structuur.
Wil jij ook leren je eigen brood te gaan bakken?
Wil jij ook leren om zelf brood te gaan bakken? Volg dan een broodbak cursus bij De Broodbakschool. Marije (eigenaresse van De Broodbakschool) begeleidt je stap voor stap in haar cursus, waarbij ze niet alleen tekst maar ook filmpjes gebruikt om je te laten zien hoe je het deeg moet maken, kneden, vormen en afbakken. Zo leer je op een makkelijke manier zelf brood te bakken. Neem dus zeker eens een kijkje op de website van De Broodbakschool of vraag een gratis proefles aan. Ook is het misschien handig om het gratis E-book te downloaden met 10 tips om direct beter brood te bakken.
Als jij net als ik enthousiast bent geworden, kun je via de links in dit artikel een cursus aanschaffen. Wij ontvangen daar een kleine commissie voor maar het kost jou niets extraβs. Op die manier kunnen wij blijven experimenteren met nieuwe recepten en die gratis met je blijven delen op Familie over de Kook!
Zet jij binnenkort ook je eigen zelfgebakken brood op tafel?
Maak kans op een Bak je eigen Brood Starterspakket
Omdat ik het zo leuk vond dat ik de cursus mocht gaan volgen heb ik gevraagd of ik ook een cursus aan onze volgers mocht weggeven. Marije vond dit gelukkig ook een super leuk idee! Op onze Facebook en Instagrampagina verloten wij een Bak je eigen Brood Starterspakket. Wat je hiervoor moet doen lees je daar. Wanneer je op beide social media kanalen reageert maak je dus dubbel kans π€©
Brood beleggen
Als je ons langer volgt, dan weet je dat wij graag een heerlijk broodje eten. Op onze blog staan dan ook heleboel recepten met belegde broodjes. Nu ik zelf brood bak kies ik uiteraard voor een snee versgebakken brood. Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor belegde broodjes? Bekijk dan eventueel de volgende recepten. Broodje gebakken ham met kerriemayonaise, broodje boterhamworst met mosterdmayonaise, broodje rosbief met Vadouvan mayonaise, broodje ham-prei salade met ei of maak eens een broodje met gebakken tomaat en kipfilet.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.