Chocolate chip cookies maken is bij ons thuis vaste prik. Amaranthe staat wekelijks in de keuken om haar favoriete koekjes te bakken, en geloof ons….die zijn écht verslavend lekker.
Of je het nu koekjes bakken noemt of gewoon een excuus zoekt voor lekkere chocoladekoeken, deze wil je proberen.😋 Deze chewy chocoladekoeken zijn precies zoals je ze wil. Knapperig aan de buitenkant, zacht van binnen en gevuld met een mix van pure, melk en witte chocoladedruppels.
Simpel om te maken, heerlijk om te eten. En als je jezelf echt wil verwennen? Serveer een nog warme koek met een bolletje ijs, dat kunnen wij echt aanbevelen. 🤩 Wil je zelf ook chocolate chip cookies maken zoals wij ze hier thuis bakken? Met dit recept lukt het altijd.

Zo maak je zelf chewy chocolate chip cookies
In onderstaande korte video zie je precies hoe Amaranthe haar favoriete chewy chocolate chip cookies maakt. Wil je meteen aan de slag? Onder de video vind je het complete recept, inclusief alle ingrediënten en de stappen op een rij.


Chocolate chip cookies – krokant & chewy
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 310 gram tarwebloem
- 125 gram chocolade druppels
- 125 gram roomboter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram suiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille aroma
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 zakje baksoda
- 8 gram bakpoeder
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Smelt de roomboter in de magnetron of au bain marie.
- Meng in een mengkom de gesmolten roomboter met de lichtbruine basterdsuiker en gewone suiker.
- Voeg het ei en vanille aroma toe en meng kort door elkaar.
- Voeg de bloem, zout, baksoda en bakpoeder toe. Meng dit met een spatel goed door elkaar. Je kunt op het einde ook even je handen gebruiken, dit gaat soms makkelijker.
- Meng vervolgens de chocolade druppel erdoorheen.
- Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken (ongeveer 80 gram per stuk)
- Vorm er met je hand een bol van of gebruik een ijsschep bolletje. (het hoeft allemaal niet super netjes eruit te zien) Leg dit op een bord of snijplank bekleed met bakpapier. Zet dit voor 30 minuten in de vriezer of 1,5 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de koeken uit de vriezer of koelkast. Leg de bolletjes uit elkaar op de bakplaat. (ik moet ze per 4 bakken) Bak de koeken in 11-15 minuten goudbruin. Ze mogen in het midden nog wat zacht aanvoelen.
- Laat de koeken 3-4 minuten op de bakplaat liggen en leg ze daarna op een rooster. Dan kan je eventueel de nieuwe koeken bakken. Eet smakelijk! 😋
- Tip van Amaranthe: baksoda is iets anders dan bakpoeder, ik gebruik baksoda in het groene zakje van dr oetker.
Voedingswaarden
Ons favoriete basisrecept
Of je ze nu chocolate chip cookies noemt of gewoon chocoladekoeken, dit recept is onze absolute favoriet. Het deeg is in een paar minuten gemaakt en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Amaranthe gebruikt altijd een mix van verschillende soorten chocolade, en dat maakt deze koeken elke keer weer verrassend lekker.
Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Maak het deeg van tevoren en vries het per portie in. Zo kun je altijd een verse koek bakken als je daar ineens zin in krijgt. Zelf cookies maken is op deze manier extra handig én lekker.
Zelf chocolade koekjes bakken is heel erg simpel
Het geheim zit hem in het bakken. Nét ietsjes korter dan je zou denken. Zo blijven ze chewy van binnen. Laat ze daarna even rusten op de bakplaat, dan worden ze aan de buitenkant knapperig. En serieus: als ze nog warm zijn, met die gesmolten chocolade? Dan weet je niet wat je proeft. Chocolate chip cookies maken hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit recept lukt het altijd.
Veelgestelde vragen over chocolate chip cookies
Zelfgebakken chocolate chip cookies blijven 4 tot 5 dagen lekker in een afgesloten trommel. Bij ons zijn ze vaak binnen een dag op. Je kunt ze ook per stuk invriezen, zo heb je altijd iets lekkers in huis.
Ja, even opwarmen kan heel goed. Even 2 à 3 minuutjes in een voorverwarmde oven op 160 graden of kort in de airfryer. Zo worden ze weer knapperig van buiten en chewy van binnen.
Wij gebruiken standaard een mix van melk, puur en witte chocoladedruppels. Maar stukjes van een chocoladereep werken ook prima. En wil je variatie? Voeg dan eens noten of karamelblokjes toe.
Absoluut! Dit is een ideaal basisrecept om chocolate chip cookies te bakken. Je kunt zelf eindeloos variëren met extra ingrediënten of toppings.
Andere lekkere bakrecepten (ook makkelijk!)
Ben je net als wij gek op bakken? Dan wil je deze recepten ook eens proberen. Stuk voor stuk makkelijk om te maken en echt té lekker:
- Deze vegan cupcakes met pistache zijn luchtig, smeuïg en hebben een verrassende smaakcombinatie die iedereen lekker vindt.
- Zin in iets knapperigs met een frisse twist? Dan zijn de bladerdeegstengels met lemon curd echt een aanrader.
- En voor liefhebbers van citroen is deze citroencake met maanzaad (vegan) een perfect tussendoortje bij de thee of koffie.

Elke keer als Amaranthe haar chocolade koeken bakt, is het feest in huis. Grote kans dat ze bij jou net zo snel op zijn als hier. 🤪 Wil je vaker zulke makkelijke en lekkere recepten? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en blijf op de hoogte van onze nieuwste video’s. Vond je de video leuk? Geef dan vooral een duimpje omhoog. 👍