Ajam Opor: kruidige kip in kokosmelk. Deze Indonesische kip is echt waanzinnig lekker. Serveer met rijst voor een complete avondmaaltijd.
Kip in kruidige kokosmelk
Wauw! Op de foto van mijn zelfgemaakte ajam opor kwamen echt zoveel reacties. Ik moest dus wel zorgen dat ik dit recept snel zou gaan schrijven voor op Familie over de Kook. Ik moet dit keer er wel bij vermelden dat deze ajam opor niet een “officieel” recept is. Dit is echt mijn probeersel met voornamelijk gedroogde kruiden. Officieel gaan er namelijk een aantal verse ingrediënten in, die meestal alleen bij een toko verkrijgbaar zijn.
Nu heeft niet iedereen een toko in de buurt zitten, dus ben ik aan de slag gegaan met de gedroogde kruiden. Hierdoor kan iedereen genieten van deze heerlijke kruidige kip in kokosmelk. Het gerecht was thuis meer dan goedgekeurd, dus ik durf dit recept zeker wel met jullie te delen!
recept ajam opor
ajam opor
Ingrediënten
- 750 gram kippendijfilet in grotere stukken gesneden
- 1 uien gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 theelepels laospoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 theelepel trassi
- 1/2 eetlepel rietsuiker
- 200 milliliter kokosmelk
- 3 laurierblaadjes
- 1/2 eetlepel gemalen citroengras
- 1 groentebouillonblokje
- 1 rode peper fijngesneden
- 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 50 gram (gezouten) cashewnoten + extra voor erbij
- 4 eieren hardgekookt en gepeld
- olie
- 300 gram rijst
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Meng de uien met de knoflook, gember, rode peper, cashewnoten, korianderpoeder, laospoeder, komijnpoeder, kurkuma, suiker en gemalen citroengras in een keukenmachine tot een smeuïge pasta.
- Verhit een flinke scheut olie in een stoofpan en bak het kruidenmengsel 1-2 minuten. Voeg de kokosmelk, trassie toe en verkruimel het bouillonblokje eroverheen. Voeg de kip en de laurierblaadjes toe, meng dit even goed door en laat nu het geheel voor 30 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Voeg dan de hardgekookte eieren toe en laat 20-30 minuten mee pruttelen. Serveer als je in huis hebt met vers gesneden koriander.
Ajam Opor
Het is echt super jammer dat je geuren niet kan laten ruiken online. Van dit gerecht gaat je huis echt zoooooo ontzettend lekker ruiken namelijk. Serveer de kip met rijst, extra rode peper, fijngehakte koriander en cashewnoten. Eet smakelijk!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.