10 handige keukenbenodigdheden

10 handige keukenbenodigdheden

10 handige keukenbenodigdheden die niet mogen ontbreken in je keuken. Benodigdheden die het koken en bakken leuker en gemakkelijker maken. Welke spullen/producten mogen eigenlijk niet in je keuken ontbreken? Onze keukenkastjes puilde echt uit van de spullen. Een aantal weken geleden zijn Jan Willem en ik daarom flink aan de slag gegaan om eens orde te gaan scheppen in onze keuken. In de loop der jaren spaar je namelijk toch een hoop op. Soms met handige producten maar eerlijk is eerlijk, soms ook echt met onzin producten.

10 handige keukenbenodigdheden om fijn te kunnen koken

De juiste producten/keukenhulpen in je keuken is de eerste stap naar het maken van een heerlijke maaltijd. Door te investeren in deze keukenhulpen wordt koken een makkelijke en vooral leuke bezigheid. Want koken is leuk!! Koken is alleen niet leuk als je een maaltijd niet goed kan bereiden omdat je de juiste benodigdheden niet hebt. Dan kan koken juist alleen maar een frustratiepunt worden. Daarom helpen wij je een beetje op weg met 10 handige keukenbenodigdheden voor in de keuken. Zo ga jij voortaan met plezier koken in je keuken.

Snijplanken

We beginnen klein en handig met snijplanken. Zelf heb ik echt heel erg veel snijplanken in alle soorten en maten. Ik heb houten snijplanken en kunststof snijplanken. De kunststof snijplanken gebruik ik het meest voor het snijden van vlees, vis, groenten en brood. Gelukkig hoeven deze snijplanken ook niet zo veel geld te kosten. Houd folder aanbiedingen in de gaten en bekijk bijvoorbeeld eens naar de Action nieuwe folder. De houten snijplanken gebruik ik meestal als serveerplanken. Dit kan voor de borrel zijn maar ook voor bijvoorbeeld pizza’s.

Pannenlikkers

Ik heb thuis meerdere pannenlikkers maar waar gebruik je een pannenlikker nu precies voor? Waarom is dit keukengerei onmisbaar in de keuken? De pannenlikker of ook wel pannenschraper genoemd is ideaal om net het laatste beetje beslag van bijvoorbeeld cupcakes uit je mengkom te schrapen. Vandaar dus ook de naam pannenschraper. Ik gebruik de pannenlikker ook om net het laatste beetje saus of slagroom uit een kom te schrapen. Wanneer ik slagroom gemaakt heb, dan vinden de kinderen het nog steeds leuk om de pannenlikker af te likken ๐Ÿ™‚

Keukenmessen

Om een lekkere maaltijd te bereiden kan je natuurlijk niet zonder keukenmessen. Maar welke keukenmessen zijn nu handig om te gebruiken? Zelf gebruik ik graag de volgende messen. Een koksmes, aardappelschilmesje, kartelmes, vleesmes en een groentemes. Keukenmessen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten maar ook in veel verschillende soorten prijzen.

Mengkommen

Mengkommen mogen ook echt niet ontbreken in je keuken. Ze zijn handig om verschillende soorten beslag in te mengen (duhhhh) maar ik gebruik ze ook vaak om salades in te maken. Ook gebruik ik ze als serveerschalen voor bijvoorbeeld stokbrood. Een handige tip: koop 3 verschillende mengkommen die in elkaar passen. Zo heb je altijd een juiste mengkom qua formaat en het neemt ook een stuk minder ruimte in beslag in je waarschijnlijk al volle keukenkastjes.

Koekenpannen

Koekenpannen mogen zeker niet ontbreken in je keuken. Deze pannen gebruik je namelijk om te bakken. Uiteraard gebruik je koekenpannen om pannenkoeken of een ei in te bakken maar ik bak er ook vlees, vis, groenten en aardappels in. Er gaat soms toch niets boven gebakken aardappels met een flinke klodder (zelfgemaakte) mayonaise.

Het is handig om verschillende formaten koekenpannen te hebben. Wanneer je aardappels wilt bakken heb je een grotere koekenpan nodig dan wanneer je รฉรฉn eitje voor jezelf tussen de middag wilt bakken. Niet iedereen heeft een enorm budget te besteden. Houd daarom folder aanbiedingen goed in de gaten en kijk bijvoorbeeld ook eens bij de Action. Zelf kom ik bijna wekelijks bij de Action. Lekker struinen door de winkel en je vindt er altijd wel iets wat je goed kan gebruiken….whaha of denkt goed te kunnen gebruiken.

welke pannen keuken

Kookpannen

Naast koekenpannen heb je natuurlijk ook kookpannen nodig. Net zoals met de koekenpannen is het handig om verschillende formaten kookpannen te hebben. Een kookpan gebruik je meestal om bijvoorbeeld aardappels, pasta, rijst, groenten of eieren in te koken. Vandaar ook de verschillende maten. Wanneer je eieren kookt heb je natuurlijk een veel kleinere pan nodig dan wanneer je aardappels of pasta gaat koken. 

Keukenmixer

Een Keukenmixer gebruik je voor klop, kneed en mixwerk. Denk aan het maken van deeg en beslag. Het makkelijkste apparaat is natuurlijk een staande mixer waarbij de beslagkom is geรฏntegreerd in het apparaat. Hierdoor heb jij je handen vrij en doet mixer/mengmachine het zware werk voor je. Deze mixers zijn echter wel wat duurder. Voor de meeste recepten kan je gelukkig ook prima uit de voeten met een handmixer. Zelf gebruik ik ze allebei veel. Mijn staande mixer gebruik ik wanneer ik brood wil maken. De handmixer gebruik ik weer veel voor het kloppen van slagroom of het maken van beslag voor een cake of cupcakes.

Foodprocessor

Een foodprocessor is het meest geschikt voor het hakken, snijden of raspen van harde ingrediรซnten. Bijvoorbeeld het raspen/julienne snijden van courgette, spitskool of wortel maar ook het fijnmalen van noten of bijvoorbeeld dadels. Een foodprocessor is meestal uitgerust met diverse opzetstukken, zoals verschillende rasp-schijven en messen. De meeste foodprocessors hebben een speciale โ€œpulseschakelaarโ€. Een pulseschakelaar zorgt ervoor dat tijdens het mengen de keukenmachine tijdelijk op een hogere snelheid mengt. Hierdoor kan je een grovere structuur behouden. Ideaal als je bijvoorbeeld een salsa wilt maken, waarbij je nog wel de stukjes behoudt. 

Rasp

Na een aantal grotere keukenbenodigdheden te hebben behandeld krijgen we nu een kleine maar wel super handige keukenhulp namelijk een rasp. Zelf heb ik een grote staande rasp die 4 verschillende “rasp kanten” heeft. Deze gebruik ik voor het raspen van kaas maar ook soms voor groenten. Ik heb ook nog een kleine handrasp die ik gebruik voor het raspen van knoflook en verse gember.

10 handige keukenbenodigdheden

Pollepels en spatels

Om ervoor te zorgen dat je pannen niet beschadigen is het het beste om houten of plastic pollepels en spatels te gebruiken. Zelf gebruik ik om te roeren houten pollepels en wanneer ik bijvoorbeeld een stuk vlees, vis, ei of pannenkoeken wil omdraaien gebruik ik een plastic spatel. Zo is de kans dat je pan beschadigt een stuk kleiner.

handige keukenbenodigdheden

Dit waren de 10 handige keukenbenodigdheden. Er zijn natuurlijk nog veel meer handige producten die je goed in de keuken kunt gebruiken. Deze 10 helpen je echter al een heel eind op weg!