Zomers toetje met kersen

Zomers toetje met kersen

Zomers toetje met kersen. Een heerlijk toetje met een laag romige mascarpone, krokante koekjes en Hollandse kersen.

zomers toetje met kersen

Alvast een tip: ben je geen liefhebber van kersen? Dan kan je ook verse frambozen of aardbeien gebruiken.

Hollandse kersen

De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van sappige, zoete Hollandse kersen. Deze heerlijke vruchten zijn niet alleen verfrissend, maar bieden ook talloze culinaire mogelijkheden.

In Nederland worden prachtige kersen geteeld, die bekend staan als Hollandse kersen. Deze kersen worden gekenmerkt door hun dieprode kleur, sappig vruchtvlees en heerlijke zoete smaak. Het klimaat en de vruchtbare bodem in Nederland dragen bij aan de uitstekende kwaliteit van deze zomerse vruchten.

Wij eten thuis echt kilo’s kersen wanneer ze in het seizoen zijn. Het kersenseizoen loopt van ongeveer midden juni tot en met augustus. Wanneer we een super mooi voorjaar hebben, dan zijn soms de kersen al begin juni verkrijgbaar.

Recept zomers toetje met kersen

toetje met kersen

Zomers toetje met kersen

Ben jij ook zo gek op kersen? Maak dan zeker een keertje dit zomerse toetje met Hollandse kersen, mascarpone en krokante koek stukjes.
3.30 van 10 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: dessert, Nagerecht, toetje
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Hollandse kersen, kersen, mascarpone, simpel toetje, toetje, zomers toetje
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

 • 4 glaasjes

Ingrediënten

 • 6 stuk Odekoeken voorheen bekend als "Jodekoeken"
 • 500 gram Hollandse kersen ontpit
 • 250 gram mascarpone
 • 3 eetlepels Griekse yoghurt flinke eetlepels
 • 1,5 zakje vanillesuiker

Instructies

 • Snijd de ontpitte kersen in stukjes (of maal ze grof in een keukenmachine) 
 • Hak de Odekoeken in stukjes.
 • Meng de mascarpone met de Griekse yoghurt en vanillesuiker. Spatel voorzichtig de helft van de kersen erdoorheen.
 • Bouw laagjes op in een glas beginnend met een laagje koek, het mascarpone mengsel en daarop de fijngehakte kersen. Je kunt meerdere dunne laagjes doen of gewoon 3 wat dikkere lagen. 
 • Sluit eventueel af met de kersenstukjes en eventueel wat extra fijngehakte koek.
 • TIP: wees voorzichtig met het fijnhakken en ontpitten van de kersen. Het spettert behoorlijk en geeft behoorlijk vlekken. Whahaha en ja…dat weet ik uit ervaring.
 • TIP: wil je dit toetje maken maar zijn er geen verse kersen? Gebruik dan eventueel vlaaikersen of kersen uit pot. (wanneer je vlaaikersen gebruik, gebruik dan ook het gelei) Qua hoeveelheden is dit naar eigen smaak.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer
toetje met kersen en mascarpone

Welke koek gebruiken

Het lekkerste van dit zomerse toetje met kersen…behalve dan de kersen natuurlijk….zijn de verschillende structuren. Daarom is het lekker om een beetje knapperige koekjes te gebruiken.

Zelf heb ik dit keer ervoor gekozen om Odekoeken te gebruiken. Bij de meesten zal dit koekje beter bekend zijn als Jodekoeken.

Ook lekker om te gebruiken zijn koggetjes, haverkoeken, lange vingers, oreo’s, Bastongne, spritsen of krakelingen.

Wanneer je dit toetje wilt maken en je wilt de knapperigheid van de koekjes houden, dan kan je het beste het toetje maken vlak voordat je gaat serveren.

Andere lekkere zomerse toetjes zijn: tiramisu met aardbeien in een glaasje, cake met frambozen of maak eens de trifle met aardbeien en cantuccini.

Gebruik je lange vingers, dan kan je het toetje ook een paar uur…tot zelfs een dag van te voren maken. Je hebt dan niet meer het krokante van de lange vingers maar dan krijg je meer een tiramisu structuur. Ook erg lekker!

Zomers toetje met kersen

Hollandse kersen toetje

Met dit eenvoudige recept voor een toetje met Hollandse kersen en mascarpone kun je jezelf en je gasten verwennen.

Als dit geen zomerse afsluiting is na een heerlijke maaltijd, dan weet ik het ook niet meer 🙂 Dus haal die sappige kersen in huis en ervaar de zoete smaak van de zomer!

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken