Welke pannen heb je nodig in de keuken

Welke pannen heb je nodig in de keuken

Welke pannen heb je nodig in de keuken? Onze keukenkastjes thuis staan er behoorlijk vol mee: pannen! In alle soorten en ook in allerlei maten. Toch heb ik altijd wel een paar lievelingspannen die ik het meeste gebruik tijdens het koken/bakken. Welke pannen gebruik je eigenlijk waarvoor en welke pannen heb je nodig in de keuken? Ik geef je iets meer uitleg over de verschillende soorten pannen. Onderstaand is een overzicht van mijn meest gebruikte pannen in de keuken. Uiteraard zijn er nog veel meer soorten pannen verkrijgbaar.

Kookpannen

Ik denk dat iedereen heeft wel een aantal kookpannen in verschillende maten in de keuken gebruikt. Kookpannen zijn meestal van roestvrij staal en de meeste formaten hebben ook een deksel. Deze pannen zijn ook redelijk hoog qua formaat. Door te koken met een deksel op de pan blijft het vocht en warmte in de pan. Een kookpan gebruik je meestal om bijvoorbeeld aardappels, pasta, rijst, groenten of eieren in te koken. Vandaar ook de verschillende maten. Wanneer je eieren kookt heb je natuurlijk een veel kleinere pan nodig dan wanneer je aardappels of pasta gaat koken. Als ik groenten kook zoals bijvoorbeeld broccoli of bloemkool dan gebruik ik weer een middelmaat kookpan. Ook sauzen kun je prima klaarmaken in een kleine kookpan. Zo maak ik ook altijd mijn pindasaus in een kleine kookpan klaar.

Voor kookpannen raad ik persoonlijk aan om drie formaten te hebben. Een grote kookpan, een middelmaat kookpan en een kleine kookpan. De kleine kleine kookpan heeft meestal ook een steel in plaats van twee handvatten.

Wokpan


Een pan die vandaag de dag in steeds meer keukens te vinden is is de wokpan. Tegenwoordig eten we namelijk niet alleen maar meer meer “ouderwets” aardappels met groenten en een stukje vlees. We zijn steeds meer internationaal gaan koken en de Aziatische keuken is daar een mooi voorbeeld van. Deze keuken is namelijk enorm in populariteit toegenomen. In de Aziatische keuken worden groenten, vlees en vis vaak op hoge temperatuur gebakken….geroerbakt 🙂 Een wokpan is een vrij groot pan met een hoge rand en meestal een lange steel. Er zijn ook wokpannen zonder lange steel maar persoonlijk vind ik dit minder prettig werken. Daardoor kan je namelijk minder makkelijk je pan heen en weer bewegen en om je eten om te husselen. Met een wok kook je altijd op hoog vuur en het is belangrijk om je voedsel goed te laten bewegen in de pan. Anders koekt het aan.

Koekenpannen

Koekenpannen mogen zeker niet ontbreken in je keuken. Koekenpannen gebruik je namelijk om te bakken. Dit kan een mooi stukje vlees of vis zijn maar aardappels kun je er ook prima in bakken. Er gaat soms toch niets boven gebakken aardappels met een flinke klodder (zelfgemaakte) mayonaise 😉 Daarom is het ook zo handig om verschillende formaten koekenpannen te hebben. Wanneer je aardappels wilt bakken heb je een grotere koekenpan nodig dan wanneer je één eitje voor jezelf tussen de middag wilt bakken. Bij OTTO vind je op de site bijvoorbeeld veel verschillende soorten en formaten koekenpannen.

Zelf vind ik het fijn om minimaal twee verschillende formaten koekenpannen te hebben. Een grotere koekenpan van ongeveer 28 centimeter en een iets kleinere van 24 centimeter.

Hapjespan

De hapjespan lijkt heel erg op de koekenpan. Deze pan heeft alleen een hogere rand en er zit vaak ook een deksel bij. Ik gebruik zelf heel vaak een hapjespan en moet ook eerlijk bekennen dat mijn hapjespan ook dienst doet als vervanging soms voor de wok. Deze pan is prima geschikt voor het bereiden van vlees, roerbak maaltijden, stoof gerechten en risotto’s. Eigenlijk een alleskunner dus. Waneer ik stoofvlees maak, dan gebruik ik niet mijn hapjespan. Dan gebruik ik toch echt een stoofpan. Een stoofpan is namelijk meer geschikt voor het langdurig laten stoven van het gerecht.

Stoofpan

De naam zegt het natuurlijk al! Een stoofpan gebruik je om een gerecht in te laten stoven. Dit kan vlees, vis of groenten zijn. Vegetarisch stoven is namelijk ook erg lekker. Een stoofpan is vaak gemaakt van gietijzer of roestvrijstaal en bestaat uit een dikkere bodem. Hierdoor blijft de warmte goed bewaard en constant van temperatuur. Je kunt daardoor gerechten lang laten stoven zonder dat het gaat aankoeken.

Er zijn ook gietaluminium stoofpannen verkrijgbaar. Deze pan is veel lichter dan de standaard gietijzeren stoofpan. Deze pan is daardoor voor veel mensen makkelijker schoon te maken en tevens bevat de pan een keramische antiaanbaklaag waardoor je eventueel minder olie of boter hoeft te gebruiken. Nadeel wel is dat deze niet geschikt is voor hele hoge temperaturen. Wanneer je bijvoorbeeld ook brood wilt bakken in de oven dan kun je wel beter een echte gietijzeren pan gebruiken. De gietaluminium pan kan verwarmd worden tot een temperatuur van 200 graden en gietijzer kan gerust bij hogere temperaturen gebruikt worden.

Grillpan

Ik heb getwijfeld of ik de grillpan in dit lijstje zou opnemen. Zo vaak gebruik ik namelijk mijn grillpan niet. Toch wil ik deze pan wel benoemen. Een grillpan is namelijk wel ideaal wanneer je vlees, vis of groenten wilt grillen. Je hebt weinig vet nodig en daardoor is deze manier van koken heel gezond. Bij een grillpan voeg je nooit vet toe aan de pan maar vet je het product zelf in. Jamie Oliver heeft een recept om een mega wafel in een grillpan te maken en dat is echt super lekker!

wel of geen anti-aanbaklaag pan gebruiken

Wel of geen anti aanbaklaag pan gebruiken? Het voordeel van een pan zonder anti-aanbaklaag is dat je vlees of vis snel kunt laten dichtschroeien. De temperatuur van dit soort pannen blijft lang hoog. Het zijn pannen waar je even mee moet “leren” werken maar als je het eenmaal onder de knie hebt zijn het wel hele fijne pannen. Nadeel van dit soort pannen is dat je wel meer “vet” in de vorm van boter of olie nodig hebt om te bakken anders blijft je product plakken in de pan en trek je een mooi stuk vlees/vis kapot. Voordeel van dit soort pannen is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het bakken.

Tegenwoordig gebruiken veel mensen ook keramische pannen. Voordeel van keramische pannen is dat je minder boter of olie nodig hebt om te bakken. Er komen geen schadelijk stoffen vrij tijdens het bakken, de pannen zijn makkelijk schoon te maken en ze zijn geschikt voor alle warmtebronnen zoals gas, inductie, elektrisch of keramisch. Zitten er dan geen nadelen aan de keramische pan? Dat ligt er natuurlijk aan wat je onder een nadeel verstaat. Keramische pannen zijn zwaarder dan de Teflon (anti-aanbaklaag) pannen. Ze blijven langer warm, dus hier moet je rekening mee houden met afwassen en de pannen zijn over het algemeen wat duurder in aanschaf.

Schoonmaken van pannen

Voor eigenlijk alle soorten pannen geldt het schoonmaken hetzelfde. Laat de pannen na gebruik goed afkoelen en was de pannen met de hand af. Gebruik hiervoor warm water met een (zacht) afwasmiddel en een doek of sponsje. GEEN SCHUURSPONS! Droog de pannen met een zachte (thee)doek of met eens stuk keukenpapier. Hoewel de meeste pannen ook geschikt zijn voor de vaatwasser heeft afspoelen of afwassen met de hand toch echt de voorkeur. Inwerking van agressieve reinigingsmiddelen in vaatwastabletten is namelijk niet bevorderlijk voor welk product dan ook. Dus wil je dat je pannen lang mee gaan? Dan moet je toch echt ouderwets met de hand gaan afwassen. Of laat de pannen voor je afwassen doe manlief of de kinderen!

aangekoekte pan schoonmaken