Onze keukenkastjes staan er behoorlijk vol mee: pannen, in allerlei soorten en maten. Het grappige is dat je in de basis bij iedereen zoβn beetje dezelfde soort pannen aantreft, maar dat het per persoon erg kan verschillen welke het meest worden gebruikt. Met welke pannen ga jij het meest aan de slag?
Voor de uitgebreide koker of de Hollandse pot
Bijna iedereen heeft wel een aantal kookpannen in huis. Maar niet iedereen gebruikt ze even vaak! Kook jij graag en uitgebreid? Dan kun je je hier waarschijnlijk niets bij voorstellen. Juist die pannen om te koken heb je hard nodig, om sauzen te bereiden, soep te koken, groenten te bereiden of wat je dan ook in gedachten hebt.
Ook liefhebbers van de Hollandse pot zullen hun kookpannen uitgebreid gebruiken. Denk je aan Hollandse maaltijden, dan denk je aan aardappels, groenten en vlees. Zowel de aardappels als de groenten worden gekookt, al doen we ook steeds vaker aan (roer)bakken, en daarvoor heb je natuurlijk de juiste pannen nodig. De meeste mensen hebben dan ook minimaal drie pannen om in te koken in huis, vaak in drie verschillende formaten. Hiermee kan de gemiddelde kok aardig uit de voeten, en kun je in principe alles koken dat je wilt.
Pannen om in te bakken
Ben je een wat minder uitgebreide koker, of houd je van snel en makkelijk? Dan is de kans groot dat bij jou juist de bakpannen vaker gebruikt worden. Koekenpannen, noemen we deze ook wel, al bakken we er natuurlijk lang niet alleen maar koeken in. Nee, deze pannen zijn ook goed geschikt om vlees of vis in te bereiden, een eitje te bakken of aardappels op te bakken. De net wat minder gezonde, net wat minder uitgebreide, maar wel erg lekkere maaltijden, dus.
Voor de meeste mensen geldt dat zij weliswaar de ene soort pannen vaker gebruikt dan de ander, maar om een gebalanceerde maaltijd te bereiden echt allebei nodig hebben, en vaak zelfs in verschillende maten. Voor een simpele pasta heb je een pan nodig om de pasta in te koken, een kleinere pan om de saus in te bereiden en vaak nog een pan om vlees in te bakken of bijvoorbeeld pijnboompitjes in te roosteren. We gebruiken voor een gemiddelde maaltijd al snel 2 of 3 pannen om de boel te bereiden, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Gebruik je een koekenpan om erin te bakken wat de naam aangeeft, pannenkoeken, dan ben je met 1 pan klaar!