Deze volkoren pastasalade met avocado, tomaat, krokant gebakken spek en pittige broodcroutons is één van mijn persoonlijke favoriete salades. Het is gezond én lekker! Gezond en lekker eten kunnen dus echt wel hand in hand gaan.
Zowel in de zomer als winter lekker
Deze salade staat niet alleen in de zomer bij ons op tafel maar ook gewoon in de winter. Eigenlijk heel raar maar in de winter heb ik eerlijk gezegd niet zo vaak behoefte aan een pastasalade. Ik heb het echt altijd koud en ik wil dus gewoon warm eten.
Deze pastasalade met avocado, tomaat en krokante spek is ook heerlijk om lauwwarm te eten. Daarom eten wij deze salade dus ook gewoon wanneer het koud is buiten.
Volkoren penne
De kinderen maak ik altijd blij met pastasalades alleen deze volkoren variant vinden ze niet zo lekker. Helaas kunnen zij niet wennen aan de smaak van volkoren pasta’s. Al gaat gelukkig onze jongste dochter Amaranthe het wel steeds meer te waarderen. Er is dus hoop 🙂
Vind jij volkoren pasta ook niet zo lekker? Voel je vooral vrij om gewoon normale penne te gebruiken. Het recept wordt er echt niet minder lekker van!
Gezond of ongezond?
Ondanks de spek vind ik deze pastasalade echt wel gezond. In plaats van blanke pasta gebruik ik namelijk volkoren pasta en in plaats van witbrood gebruik ik bruinbrood vol zaden en pitten. In het recept bestaat mijn dressing uit zowel mayonaise als Griekse yoghurt. Wil je het helemaal gezond maken gebruik dan alleen Griekse yoghurt.
recept gezonde volkoren pastasalade
volkoren pastasalade met avocado en spek
Ingrediënten
- 350 gram volkoren penne
- 1 groentebouillonblokje
- 2 avocado’s in blokjes gesneden (niet te klein)
- 3 trostomaten in stukjes gesneden
- 100 gram plakjes ontbijtspek fijngesneden
- 100 gram sla naar keuze
dressing
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- scheutje citroensap
- 1 teentje knoflook geraspt
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- scheutje koud water
pittige broodcroutons
- 4 sneetjes oud bruin brood in blokjes gesneden, zonder de korsten
- flinke scheut extra vierge olijfolie
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- snufje chilivlokken
- 1 teentje knoflook geraspt
Instructies
- Kook de pasta met het bouillonblokje gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Maak ondertussen de dressing:
- meng alle ingrediënten voor de dressing en maak je de dressing iets dunner door een scheutje koud water toe te voegen.
- Bak ondertussen ook de gesneden spek goudbruin en krokant.
- Giet de pasta af en spoel met koud water wanneer je de pasta koud wilt eten. Meng de pasta met de dressing, tomaat, spek, avocado en sla. Zet in de koelkast om op smaak te komen. (alleen als je de pastasalade koud wilt eten)
Maak de croutons:
- Maak vlak voor serveren de croutons. Snijd de korsten van de boterhammen en snijd daarna het brood in kleine stukjes. Meng het brood met een flinke scheut olijfolie (wees niet te zuinig), snuf peper, snuf zeezout, snuf chilivlokken en de geraspte knoflook. Verwarm een pan en bak de “broodcroutons” op middelhoog vuur al omscheppend goudbruin en krokant. Bestrooi de croutons over de pastasalade.
Volkoren pastasalade vol lekkers
Deze pastasalade kan je eventueel prima een dag van te voren klaarmaken. Zorg er alleen wel voor dat je de avocado dan even goed bestrooit met citroensap. Eventueel kan je de avocado ook pas vlak voor serveren toevoegen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken