Vegetarisch eten met kinderen – zo doen wij het

Vegetarisch eten met kinderen – zo doen wij het

Vegetarisch eten met kinderen klinkt misschien als een uitdaging, maar bij ons thuis ging het verrassend vanzelf. Vroeger kookte ik standaard met vlees! Gehakt door de pastasaus, kip bij de rijst, of een lekkere burger. Ongemerkt veranderde dat. Eerst één dag per week vegetarisch, toen twee en voor ik het wist stond er vaker géén vlees op tafel dan wel.

Niet omdat we streng zijn voor onszelf, of een label willen plakken op hoe we eten. Maar gewoon… omdat het lekker is. Omdat we ons er goed bij voelen en omdat het eigenlijk steeds makkelijker werd. Zelfs met kinderen aan tafel 😊 En ja, we eten nog steeds vlees en genieten daar ook van! Het is alleen minder keer per week.

Benieuwd naar meer gerechten zonder vlees? Bekijk dan al onze vegetarische recepten.

Hoe het begon (heel ongedwongen)

We begonnen niet met een groot plan of een bewuste “wij gaan vegetarisch eten” beslissing. Het ging eigenlijk best vanzelf. Een keertje pasta zonder gehakt, rijst zonder kip en wraps met bonen in plaats van gehakt. Geen grootse veranderingen, gewoon kleine aanpassingen. Ook begon ik af en toe vleesvervangers te gebruiken. Meestal hadden ze dit thuis niet eens door. En ja, niet iedereen is fan van vleesvervangers maar voor ons werkt dit wel heel prettig.

Vegetarische pastasalade met pesto – vegetarisch eten met kindere

Hoe onze kinderen reageren op vegetarisch eten

Kinderen en eten… dat is sowieso al een uitdaging.😜 En als je dan ook nog minder vlees gaat serveren, kan dat best even wennen zijn. Hier thuis werd er in het begin ook gevraagd: “Waar is het vlees?” of “Wat is dit eigenlijk?” 😅 Ze hebben gelukkig inmiddels gemerkt dat vegetarisch eten ook gewoon lekker kan zijn!

Wat voor ons goed werkt

  • We houden de smaken herkenbaar
  • Ze mogen zelf opscheppen (zoveel of zo weinig als ze willen)
  • We doen niet moeilijk als iets een keer geen succes is. Het kan niet altijd feest zijn aan tafel.

Zo blijft eten ontspannen. En dat vinden we belangrijker dan of er nu wél of geen vlees op het bord ligt.

Vegetarisch eten met kinderen: onze favoriete recepten

Traybake met bloemkool

Gezonde en makkelijke traybake met bloemkool en aardappelen, perfect geroosterd op een bakplaat met specerijen en een frisse yoghurt dip erbij.
Bloemkool traybake met aardappel en paprika
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 45 minuten
Een makkelijke en smaakvolle ovenschotel met bloemkool, aardappel en paprika. Kruidig, gezond en perfect voor een vegetarische avond zonder gedoe.
Ga naar recept

Sticky paddenstoelen met rijst

een bordje met sticky paddenstoelen gemaakt in een Gochujang saus met rijst, sperziebonen en kroepoek geserveerd.
Sticky paddenstoelen met rijst
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 35 minuten
4 personen
Deze zoet-pittige paddenstoelen met rijst zijn een heerlijke vegetarische maaltijd bomvol smaak. Maak het kindvriendelijk door minder gochujang te gebruiken. Net zo lekker, maar iets milder van smaak!
Ga naar recept

Soep met gyoza

soep met gyoza geserveerd met crispy chili-olie en fijngesneden bosui
Soep met Gyoza
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 25 minuten
4 personen
Onze kinderen zijn echt dop op soep. Deze heerlijke ietwat pittige soep met gyoza staat binnen een half uurtje al op tafel. Makkelijk en ontzettend lekker. Uiteraard kan je de hoeveelheid pit helemaal naar eigen wens aanpassen.
Ga naar recept

Vegetarische kip kerrie met rijst

vegetarische kip kerrie met rijst
Vegetarische kip kerrie met rijst
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 35 minuten
Gekruide tempeh, veel groenten en een romige kerriesaus zorgen voor een heerlijke vegetarische maaltijd waar het hele gezin van geniet. TIP: in plaats van tempeh kan je ook vega kip stukjes gebruiken.
Ga naar recept

Hartige taart met biet en prei

bietjes hartige taart met prei en feta
Hartige taart met biet en prei
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 35 minuten
1 hartige taart
Deze hartige taart met biet en prei staat bij ons thuis regelmatig op het menu. Onze jongste dochter is niet dol op feta, dus voor haar maak ik een stukje zonder feta. Zo kan iedereen mee eten.
Ga naar recept

Spitskool in sweet chilisaus

spitskool in sweet chilisaus met rijst
Spitskool in sweet chilisaus met rijst
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Een verrassend lekker gerecht met gebakken spitskool in sticky sweet chilisaus. Snel klaar en heerlijk met rijst, absoluut een favoriet bij de kids!
Ga naar recept

Krokante aardappelsalade

krokante aardappelsalade geserveerd in een grote schaal met extra verse kruiden eroverheen bestrooid
Krokante aardappelsalade
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 1 uur 5 minuten
4 personen
Deze lauwwarme aardappelsalade met krokante aardappeltjes, radijs, bosui en een frisse dressing is allesbehalve saai. Ideaal als hoofdgerecht of stevige lunch zonder vlees. Serveer er eventueel een groenteburger bij.
Ga naar recept

Vegetarische aubergine stoof

vegetarische aubergine curry stoof
vegetarische aubergine curry stoof
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 1 uur
4 personen
Een kruidige, zachte stoof met aubergine in romige currysaus. Comfort food op z’n best, helemaal plantaardig en heerlijk met naan of rijst.
Ga naar recept

Andijviestamppot met sticky champignons

andijviestamppot met sticky champignons
andijviestamppot met sticky champignons
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Een lekkere stamppot met een twist. De sticky champignons zorgen voor veel smaak, zonder dat je vlees mist.
Ga naar recept

Pastasalade met pesto

pastasalade met pesto
pastasalade met pesto
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Een grote favoriet in het voorjaar en zomer is bij ons thuis deze frisse pastasalade met pesto, mozzarella en groenten. Extra lekker met zoete geroosterde tomaten uit de oven.
Ga naar recept

Veelgestelde vragen over vegetarisch eten met kinderen

Hoeveel dagen per week kun je vegetarisch eten met kinderen?

Zolang je zorgt voor voldoende variatie en voedingsstoffen, kun je prima meerdere dagen per week vegetarisch eten als gezin.

Mijn kinderen zijn kieskeurig. Hoe krijg ik ze mee?

Kies voor bekende smaken, verstop groenten in sauzen, laat ze helpen in de keuken en hou het luchtig. Alles mag, niks moet. En soms gewoon niets zeggen. Ik gebruik ook regelmatig vleesvervangers en meestal merken de kinderen (en manlief) niets.

Moet ik vleesvervangers gebruiken?

Nee hoor, dat hoeft zeker niet. Bonen, linzen, eieren, kaas en noten zijn goede eiwitbronnen. Kant-en-klare vleesvervangers kunnen handig zijn, maar let op zout en toevoegingen.

Is vegetarisch eten duurder?

Het ligt eraan wat je koopt. Peulvruchten en groenten zijn vaak voordeliger dan vlees. Zeker als je slim boodschappen doet en restjes gebruikt, kan vegetarisch eten juist goedkoper zijn.

Waarom vegetarisch eten met kinderen voor ons werkt

Wat we vooral merken? Minder gedoe, minder keuzestress en verrassend genoeg… ook minder gemopper. We proberen vaker nieuwe dingen uit, gebruiken meer groenten en ontdekken smaken die we eerder nooit gebruikten. En nee, dat gaat heus niet altijd vlekkeloos…we hebben hier ook onze “blegh niet voor herhaling momentjes hoor”, maar dat hoort erbij.

Het voelt goed om te weten dat we op deze manier iets positiefs doen, zonder dat we overal de etiketten op hoeven te plakken. Geen vleespolitie in huis, gewoon een beetje minder vlees, op onze manier en vooral in ons eigen tempo.

Wil je ook vaker vegetarisch koken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit zijn de recepten die hier thuis goed in de smaak vallen. Stuk voor stuk makkelijk, snel en kindvriendelijk. En je hoeft niet alles in één keer om te gooien. Begin met één dag, probeer een nieuw recept en kijk wat werkt voor jullie gezin.

Minder vlees eten? Doe wat bij jullie past

We hadden zelf nooit gedacht dat we zo regelmatig vegetarisch zouden eten en al helemaal niet dat de kinderen er zo goed in mee zouden gaan. Maar het werkt….voor ons….op onze manier. En dat is eigenlijk het allerbelangrijkste.

Dus wil je ook wat minder vlees eten? Begin dan klein, probeer iets nieuws en laat het los als het niet meteen lukt. En vooral…..maak het leuk! Want aan tafel gaat het niet alleen om eten, maar vooral om gezelligheid en samen zijn. 🥰