Vegan bananenbrood. Een heerlijk tussendoortje wat super snel en simpel te maken is. Dus duik snel de keuken in en daarna is het smullen.
Is het bananenbrood of bananen cake?
Een heerlijk vegan bananenbrood maar eigenlijk zou “bananencake” de lading beter dekken. Bananenbrood klinkt gezond en doet denken aan een plakje brood maar in werkelijkheid lijkt dit veel meer op een smeuïge cake. De plakjes van deze bananenbrood/cake is heerlijk als tussendoortje maar kan je ook prima als ontbijt eten. De kids nemen ook graag vaak een plakje mee naar school of stage.
Gebruik rijpe bananen
De banaan speelt natuurlijk in dit recept de hoofdrol. Zorg er wel voor dat je écht rijpe bananen gebruikt. Dan geven ze namelijk niet alleen een lekkere zoetheid maar het zorgt er ook voor dat de cake heerlijk smeuïg wordt. Heb je geen rijpe bananen in huis maar wil je wel meteen gaan bakken? Geen probleem! Prik met een vork een paar gaatjes in de schil en leg de bananen in de magnetron voor 2 minuten. Probleem opgelost! O ja, let wel op dat je de banaan even laat afkoelen, anders verbrand je je vingers.
Recept vegan bananenbrood
Vegan bananenbrood
Equipment
- 1 cakeblik mijn cakeblik is 25 cm lang bij 12 cm breed
Ingrediënten
- 3 bananen geprakt
- 1 banaan in plakjes gesneden
- 225 gram bloem
- 100 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baksoda
- 1/2 zout
- 75 ml zonnebloemolie
- 75 ml plantaardige melk
- 2 theelepels vanille aroma
GLAZUUR:
- 125 gram poedersuiker
- 1 a 2 eetlepels plantaardige melk of water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm in met boter en bestrooi met een beetje bloem.
- Meng met een spatel in een mengkom de geprakte bananen met de olie, melk en vanille aroma.
- Voeg de bloem, baksoda, bakpoeder, zout en suiker toe en spatel alles door elkaar.
- Schep het beslag in de cakevorm en leg op het beslag de plakjes banaan eroverheen. Bestrooi over de plakjes banaan wat kaneel.
- Bak het bananenbrood in 40-50 minuten gaar. Ik leg na 20 minuten een stukje aluminiumfolie over de bananencake, zo gaart de cake mooi verder zonder dat het te bruin wordt. Laat de cake op een rooster afkoelen. Ik haal de cake na 10-15 minuten uit de bakvorm en laat dan verder op een rooster afkoelen.
- Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze gaar is. Wanneer de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
- Wanneer de cake is afgekoeld is het erg lekker om nog een glazuurlaag aan te brengen. Meng hiervoor de poedersuiker met 1 à 2 eetlepels plantaardige melk (of water) tot een dik glazuur. Verdeel het glazuur over de cake en laat nog even uitharden voordat je de cake gaat aansnijden. (voeg niet meteen alle melk toe maar beetje bij beetje)
Herfstige smaken
Voor dit recept heb ik een plantaardige melk gebruikt met een herfstige twist namelijk een Pumpkin Spice Oat Milk. Deze melk kregen we opgestuurd van een PR-bureau en de combinatie van kruiden geeft het bananenbrood een warme en herfstige smaak. Heb je geen Pumpkin Spice Oat Milk in huis? Geen probleem, elke andere plantaardige melk werkt natuurlijk ook prima. Voor een extra herfstig tintje kun je dan eventueel zelf wat kaneel of speculaaskruiden toevoegen.
Vegan bananenbrood, een heerlijk tussendoortje
Om het bananenbrood nog lekkerder te maken kun je er een glazuurlaag overheen doen. Dit maak je eenvoudig door 125 gram poedersuiker met 1 à 2 eetlepels plantaardige melk (of water) te mengen tot een dik glazuur. Ik heb zelf voor het glazuur ook de Pumkin Spice Oat Milk gebruikt.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.